*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Kledinghaakjes De kledinghaak werd gebruikt voor het sluiten van kleding  (gelezen 1198 keer)

JozefHerman

  • Gast
Kledinghaakjes

De kledinghaak werd gebruikt voor het sluiten van kleding, maar ook voor het bevestigen van o.a. mutsen, kappen, sluiers en linten.  De kledinghaak werd vooral in de 16e en 17e eeuw erg populair. wat samen hangt met de heersende mode, waarbij meerdere gewaden over elkaar werden gedragen. Maar het gebruik van kledinghaakjes is al veel ouder,

in Engeland zijn exemplaren uit de 9e eeuw bekend. Ze werden meestal direct op de kleding bevestigd, maar werden ook wel aan linten bevestigd. Hoe en waar kledinghaakjes werden gemaakt is niets bekend, het lijkt aannemelijk dat de messing exemplaren uit Neurenberg kwamen. Een van de belangrijkste productiecentrums van vooral gebruiksvoorwerpen van onedele metalen zoals,

 vingerhoeden en rekkenpenningen welke bekend stonden als Neurenberger waren. Of het  maken van kledinghaakjes een apart beroep met gilde was, of dit werd uitgevoerd door knopenmakers of geelgieters is (nog) niet bekend. Er zijn verschillende groepen binnen de  kledinghaakje te herkennen; Mantelhaak, Schakelhaak, Kettingsluiting, Plaathaak en de Enkelvoudige haken .

De enkelvoudige kledinghaak bestond uit twee zijden, de ene zijde had een of meerdere haken en de tegenover liggende zijde had een of meerdere bevestigings ogen. De vorm van het oog, bij een kledinghaak met een bevestigings oog, kon varieeren tussen rond, rechthoek, trapezium of driehoek. De haak ( haken ) werd bij het sluiten van het kledingstuk door een oog ( ogen ) gehaald, welke aan de andere zijde van het kledingstuk was bevestigd, of hij werd gewoon door de kleding heen geprikt. De kledinghaak kon ook gebruikt worden bij het bevestiggen van extra bovenkleding, zoals een kap of kraag of uppermantel Kledinghaken konden op verschillende wijze zijn vervaardigd.

ze werden volledig koper messing gegoten in een mal.

ze werden zonder de haak gegoten in een mal. Deze haak werd dan later toegevoegd.

ze werden handmatig in vorm gebogen en/of gesoldeerd.

De meeste kledinghaakjes zijn gegoten uit een stuk koper/messing waarna de platte haak werd krom gebogen. Ook zijn er kledinghaakjes bekend van koper/messing en lood/tin waarbij de haak los is vervaardigd, dit om waarschijnlijk slijtage tegen te gaan, deze losse haak werd dan gemaakt van koper/messing - of ijzer - draad.

De handmatig vervaardigde kledinghaakjes zijn meestal gemaakt van ijzer- of koper/messing- draad, welke in een bepaalde vorm gebogen werden. Er zijn ook zeer luxe kledinghaakjes bekend welke gemaakt zijn van zilver of goud, maar dit is een unicum en komen dan ook zelden voor.

DE EERSTE FOTO DAN ONERDAAN MET MARIA EROP ;is een Cartouchevormige mantelhaak  (ca.1500-1550)
 meestal met de tekst ;  IHS of MARIA http://data.collectienederland.nl/search/?q=kleding+en+persoonlijke+versiering&qf%5B%5D=nave_material%3Akoper%2C+metaal&page=2

 https://www.modemuze.nl/collecties/mantelspeld-mantelsluiting-koperen-strip-met-aan-uiteinden-naar-binnen-gebogen-haken
« Laatst bewerkt op: april 05, 2018, 18:41:47 pm door JozefHerman »

JozefHerman

  • Gast
Re: Kledinghaakjes De kledinghaak werd gebruikt voor het sluiten van kleding
« Reactie #1 Gepost op: april 05, 2018, 18:04:46 pm »
Enkelvoudige messing - bronze kledinghaken.

ZIE de onderste Foto  ;Kettingsluitingen

Kettingsluitingen bestaan uit een ketting met aan weerskanten een enkelvoudige haak. En werden voor het sluiten van mantels en bovenkleding.  Ze werden waarschijnlijk door mannen in het begin van de 17e eeuw gebruikt.
Dubbele Kledij Haken http://www.oscheret.com/glop/glop/index.php?tag/agrafe

http://www.thecoinhunter.com/Pages/vondsten/kledingassecoires/kledinghaken.htm
« Laatst bewerkt op: mei 25, 2021, 23:49:23 pm door JozefHerman »