*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Muntgewicht voor 4 Escudo (1566-1811)met Krukkenkruis  (gelezen 952 keer)

JozefHerman

  • Gast
Muntgewicht voor 4 Escudo (1566-1811)met Krukkenkruis
« Gepost op: februari 17, 2019, 10:05:37 am »
Oorspronkelijk gewicht was 13.35 gram Het mijne weegt nu nog maar 12.80 gram door slijtage in de grond

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

17de eeuw Spanje
Muntgewicht voor 4 Escudo (1566-1811)
Maker zeer waarschijnlijk ;Gemaakt in Amsterdam door Guilliam de Neve (ca. 1600-1654)
Gewicht: 13,35 gram
Referentie: Pol 161/dt   https://www.bonatiele.nl/FDETNL1/frames-midden-muntgewichten17deeeuw.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Formaat: 15 mm x 15 mm.

Spaans muntgewicht met Krukken kruis.

Het Krukkenkruis in een cirkel - de cirkel is o.a. een symbool van Eeuwigheid en Oneindigheid.
Het Krukkenkruis symbool is een gewoon Kruis waarvan elk uiteinde v/d balken is voorzien v/e dwarsbalk - Het Krukkenkruis is vooral bekend geworden door de Kruistochten - Een bekend variant is het Kruis van Jeruzalem waar in iedere hoek nog een kruis aangebracht is.

Het muntgewicht werd gebruikt voor het wegen van een gouden munt (Escudo) - om vast te stellen hoeveel metaal er echt in de munt aanwezig was, woog een geldwisselaar de munt, en vergeleek dit met het gewicht van de munt - er was per verschillende type munt een muntgewicht, waarmee de geldwisselaar het officiële gewicht kon wegen.

De functie van het Muntgewicht was
Een muntgewicht is niet zomaar een rond, vierkant of rechthoekig stukje metaal. Aan de voor- en achterzijde is het voorzien van een afbeelding. De voorzijde lijkt op een munt, de keerzijde duidt de plaats van vervaardiging aan en geeft de initialen van de maker weer. Het lijkt dus erg op een munt, maar dat is het niet.
Wat was de functie van muntgewichten?

Hoewel de waarde van een munt heden ten dage aangegeven staat op de munt zelf, bijvoorbeeld € 2 is de waarde van het metaal echter slechts een fractie daarvan. Vroeger was de werkelijke waarde van de munt (nominale waarde) gelijk aan de waarde van het materiaal waarvan de munt gemaakt was (intrinsieke waarde).

 Een gouden munt was evenveel waard als de hoeveelheid goud die erin verwerkt was. Deze aan het materiaal gerelateerde muntwaarde was echter aan verandering onderhevig; door snode praktijken werden regelmatig kleine hoeveelheden van munten afgevijld of geknepen (snoeien)!

Om vast te stellen hoeveel goud of zilver daadwerkelijk aanwezig was, werden de munten gewogen door een geldwisselaar, welke daartoe een setje muntgewichten ter beschikking had. Elke munt had een eigen muntgewicht, waarmee in principe het officiële gewicht van de betreffende munt werd gewogen.

 Zo kon worden vastgesteld in hoeverre het gewicht van de munt afweek van de vastgestelde norm. Op deze wijze werd bepaald hoeveel geld er verrekend moest worden bij het omwisselen of betalen.

caligula

  • 150+ Berichten
  • ****
  • Berichten: 221
Re: Muntgewicht voor 4 Escudo (1566-1811)met Krukkenkruis
« Reactie #1 Gepost op: februari 17, 2019, 17:52:06 pm »
Dat zijn dikke jongens ja. 8 escudo is nog het dubbele aan gewicht. https://erfgoedsporen.wordpress.com/2017/02/15/muntgewichten-met-bakje-muntweegschaal/

Munten Bodemvondsten Club Forum

Re: Muntgewicht voor 4 Escudo (1566-1811)met Krukkenkruis
« Reactie #1 Gepost op: februari 17, 2019, 17:52:06 pm »