*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Hoe belees ik een Munt  (gelezen 2950 keer)

Jozef

  • Gast
Hoe belees ik een Munt
« Gepost op: april 18, 2012, 23:35:41 pm »
vz: voorzijde van de munt, meestal is dit de kant waar de koning op staat afgebeeld.
kz: keerzijde van de munt, meestal is dit de kant waar de waarde van de munt op staat afgebeeld.
     Opgelet!: bij de euromunten is de voorzijde van de munt de nationale zijde, de keerzijde is de gemeenschappelijke zijde.
Æ : diameter van de munt
Zn: zink
Au: goud
Ag: zilver
Pt: platina
Cu: koper
Ni: nikkel
Fe: ijzer
Brons: een legering van koper en tin.
Messing: een legering van koper en zink.

Jaartal: op bijna elke munt staat een jaartal, het jaar waarin de munt is geslagen (is niet altijd zo).

Slagaantal: het aantal munten dat er van een bepaaalde munt zijn geslagen.

Variant: bij een bepaalde munt kunnen er nog andere types voorkomen. Dit zijn vaak zeer kleine details die moeilijk te vinden zijn als je geen vergrootglas bij de hand hebt. Deze varianten moeten bij enkele munten voorkomen, als er maar een voorkomt spreekt men van een curiositeit. De bekenste varianten bij de oude Belgische munten zijn de munten waarbij een overslag is gebeurd of grootte van het jaartal.

Rand: de rand van de munt kan verschillend zijn: kartelrand, (onderbroken) geriffelde rand, Spaanse bloemrand, gladde rand.

Randschrift: sommige munten hebben een randschrift, een woord, zin, tekens op de rand van de munt.

Listel: een boord op het vlak van de munt aan de rand: parelrand, wolschot.

Pos A: houdt de munt met de keerzijde naar boven, als het randschrift leesbaar is heb je een A.
Pos B: houdt de munt met de keerzijde naar boven, als het randschrift op zijn kop staat en dus niet leesbaar is, heb je een B.
           Dit geldt ook voor de Belgische euromunten. Niet alle landen passen deze regel toe. In een ander land kan pos A, pos B zijn.

Gewicht: het gewicht van de munt, meestal in gram aangeduid.

Patina: een natuurlijk corrosielaagje dat gevormd is op de munt.

Opschrift, legende: op een munt is meestal een opschrift te vinden. Bv. bij de oude Belgische munten, eendracht maakt macht of l'union fait la force.

Kwaliteit: voor verzamelaars heeft een munt een bepaalde kwaliteit. Zie kwaliteit van munten.

Noodgeld: vroeger werden er munten gemaakt in tijden van metaal schaarste bijvoorbeeld tijdens een oorlog. Meestal werden dan porseleinen munten gemaakt.

Ontmunting: wanneer een munt niet meer betaalgeldig is, wordt hij ontmunt. De munt wordt dan,simpel gezegd, uit omloop genomen.

Muntteken: een letter of figuur op de munt om aan te duiden in welk munthuis de munt is geslagen.

Graveursnaam: de naam van de ontwerper van de munt staat op de munt, soms kunnen het ook de initialen zijn.

Muntmeesterteken: een figuur op de munt van de muntmeester.

Portret: afbeelding van de koning, belangrijke persoon,...

    ============$$$$$$$$$$$$$$$=================$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$=============

Munten worden onderverdeeld in kwaliteiten. Sommige munten zijn heel even in omloop geweest en zijn beter van kwaliteit dan een munt die veel in omloop is geweest en die veel slijtage heeft. Deze kwaliteitsaanduidingen zijn soms moeilijk te bepalen en te begrijpen. Soms werkt men ook met - en + waardoor het nog verwarrender wordt. En niet alle verzamelaars hebben dezelfde mening over de kwaliteit van een munt.
Een overzicht:

P : proof of gepolijste stempel, de munten hebben een blinkend veld op de achtergond en mat reliëf. De munten hebben normaal gezien geen enkele beschadiging. Deze munten bestaan meestal uit zilver of goud of een ander edelmetaal. Proof is eigenlijk een productiekwaliteit. Er kunnen dus best proof munten bestaan met krassen. Het spreekt vanzelf dat deze muntn dan in waarde dalen. (Eng: proof)

FDC : staat voor fleur de coin: munten die pas geslagen zijn, de munt is zo volmaakt dat er geen vormen van beschadiging zoals slijtage, deukjes of krasjes vast te stellen zijn. De munt wordt met de hand (met handschoen aan!) opgevangen als de munt net is geslagen. (Eng: FDC)
In de praktijk zien we toch dat er munten als FDC worden aangeboden die niet aan deze criteria voldoen! Zoals kleine krasjes.

(BU: brilliant uncirculated: de munt zou van betere kwaliteit moeten zijn dan UNC, maar heeft toch nog enkele krasjes. Soms is er geen verschil tussen de UNC munten uitgegeven voor circulatie en BU munten is sets. En kan je zelfs mooiere UNC munten vinden dan in de BU sets. BU kwam pas naar boven bij de invoering van de euro.)

UNC: uncirculated: de munt is nog niet in omloop geweest, maar door de processen die de munt ondergaat om geslagen te worden (het vallen in de opvangbak) zijn er kleine krassen op de munt verschenen. De munt heeft wel zijn goede originele kleur behouden. (dit geldt enkel voor nieuwe munten)

PR : prachtig: de munt is even in omloop geweest, er zijn geen sporen van slijtage of een minieme sporen van slijtage vast te stellen. Kleine krasjes zijn mogelijk. (Eng: EF)

ZF : zeer fraai: de munt heeft al enige sporen van slijtage zoals kleine krasjes of details die vervaagt zijn. (Eng: VF)

FR : fraai: de munt is al veel in omloop geweest en heeft al vele slijtage plekken vooral op de hoger gelegen delen. De waardeaanduiding en de tekst blijven zichtbaar. Ook de litsel aan de rand is nog zichtbaar. (Eng: F)

ZG : zeer goed: de munt heeft veel slijtage plekken over de hele munt. De waarde aanduiding en tekst zijn nog herkenbaar. De litsel is sterk afgesleten. (Eng: VG)

G : goed: de munt is sterk afgesleten, maar je kan de munt nog catalogiseren. Vaak zijn grote delen van de munt niet meer herkenbaar. Wel moet je uit de datum, waarde en beeltenis kunnen afleiden welke munt het is.  (Eng: G)


Kleurverandering: na enige tijd worden munten dof en verkleuren ze. De meeste verzamelaars kijken naar de slijtage en krassen op de munt. Dus een kleurverandering heeft meestal geen invloed op de waarde van de munt. Zo heeft patina op de munt vaak een meerwaarde voor de verzamelaars.

Je ziet dus dat er veel verwarring kan zijn tussen de verschillende kwaliteiten, vooral dan bij de euromunten. Een munt uit circulatie die er UNC uitziet, moet je die dan bestempelen als UNC of prachtig? Een BU munt met behoorlijke beschadiging, BU of UNC? Of een UNC munt dat fel beschadigd  is, zeer fraai, prachtig of UNC?

Het spreekt voor zich dat de munten in waarde dalen als ze een mindere kwaliteit hebben.
Wanneer de munt een grote kras heeft of een deuk vertoont in de rand, daalt de munt minstens in één kwaliteitstrap.
Het is dus moeilijk om te zeggen welke kwaliteit een munt heeft zonder slijtage, maar waar de munt toch vele krassen vertoont.
Een opgepoeste munt daalt ook in waarde. Let op! Op fotos is dit vaak niet te zien, alsook krassen op de munt.
Rechts ziet u enkele munten waarbij de kwaliteit is bij aangegeven.

===============================Hoe te doen ====================================
Wanneer je met een verzameling begint, stel je de vraag: waar moet ik mijn munten bewaren?
Je kan verschillende opties kiezen en het is jouw eigen keuze hou je bewaart.
Je kan de munten simpel bewaren in een stoffen zak. Dit is voor de meest handliggende optie voor mensen die net begonnen zijn met verzamelen. Je kan de munten altijd vastnemen. Maar de wanneer men de munten vastneemt, blootliggen aan de lucht en wanneer je ze terug in de zak stopt, kunnen bij je munten beschadigingen optreden.
Een andere optie zijn plastieken zakjes (minigrep) die de lucht hermetisch afsluiten. Deze worden voor verschillende doeleinede gebruikt, van wetenschappelijk research tot dus de bewaring van munten, maar ze zijn niet geschit voor langdurige bewaring.

Een derde optie zijn de muntbladen. Een muntblad is ongeveer zo groot als een A4 papier en heeft verschillende vakjes om je munten erin te brengen. Deze muntbladen bevatten weekmakers die je munten kunnen aantasten, maar er zijn al veel weekmaak vrij producten op de markt. Als voordeel heb je hierbij dat je je munten altijd kan bezichtigen. Maar er zijn meer nadelen dan voordelen. Na verloop van tijd zitten de munten niet meer vast en dansen ze op het ritme wanneer je een muntblad vastneemt. De munten krijgen ook een klein laagje dat plakkerig aanvoelt. Maar het grootste nadeel van muntbladen en voor mij dan zeker geen optie is, is dat de munten gaan oxideren.
De vorige drie opties zijn niet aan te raden voor wie zijn hobby serieus wilt uitoefenen.

Een vierde optie, en de beste, zijn de munthouders. Het zijn vierkante kartonnetjes met een binnenzijde van zuurvrij plastiek. Je hebt munthouders in verschillende maten voor je munt in te plaatsen. Deze munthouders kan je dan in een muntblad steken. Het is de beste methode om munten te bewaren, maar is wel duur. Voor één munthouder betaal je al gauw 10 cent. Munthouders zijn de beste manier om munten te bewaren. Munthouders kan je dan ook in muntbladen steken, die daar speciaal voor gemaakt zijn. Zelf denk ik dat elke muntenverzamelaar die zijn/haar hobby serieus neemt, hier naar deze bewaarvorm moet streven.
Een andere mogelijkheid om munten te bewaren, is in muntcasettes. Het zijn plastieken boxen waar je je munten inplaatst. Het is te vergelijken met boxen waar je stenen in verzameld. Deze munten zitten wel vaak in muntcapsules.
Een laatste optie zijn de muntcapsules. Je legt de munt erin en je plaatst de twee delen van de capsule tegen elkaar. Deze capsules worden meestal gebruikt voor proofmunten.

===========================================================================

$$$$$$$$$$$JE HEBT VERSCHILLENDE SOORTEN MUNTEN HIER N PAAR VOORBEELDEN DAARVAN$$$$$$$$$$
 

Provinciale munten
Dit zijn munten die als betaalmiddel dienden voor er een land was. In België had elke provincie zijn eigen munten in Holland vroeger waren er meerdere Provincies o.a Holland--West Friesland-Zeeland-Utrecht-Gelderland-Overijssel-Groningen en Ommelanden

Koninkrijksmunten
Dit zijn munten van een koninkrijk zoals België en Nederland.

Wereldmunten
Munten worden verzameld van heel de wereld elk Land heeft wel n munteenheid .

Koloniale munten
Dit zijn munten die gebruikt werden in landen die gekolonialiseerd zijn/waren. Zo zijn er koloniale munten van Congo voor België -Suriname-Ned Antillen-enzv

Antieke munten
Van de allereerste munten tot munten uit de Keltische-Griekse en Romeinse -Germaanse -etc oudheid.

Themamunten
Hier verzameld men munten die een bepaald thema hebben. Zo kan men munten verzamelen waa         gebouwen         natuur       sporters Olympia        dieren


Herdenkingsmunten
Deze munten zijn speciaal geslagen voor verzamelaars. Deze munten hebben vaak n thema. Ze herdenken een belangrijke gebeurtenis van het land waar de munt is uitgegeven. Deze munten dienen meestal niet om in omloop te komen.

Euromunten
De munten van alle deelnemende eurolanden worden verzameld.
- Alle munten
- Op type (muntmeestertekens, nieuwe voorzijde)
- Enkel de 2 euromunten

Suckces met je toekomstige piep kleine oftewel multy Piep verzameling . ;) :)
« Laatst bewerkt op: januari 20, 2014, 17:44:30 pm door Attilax »

zandhaas

  • Gast
Re: Hoe belees ik een Munt
« Reactie #1 Gepost op: april 19, 2012, 12:06:04 pm »
prachtige en duidelijke uitleg jozef :-X :-X :-X

en zeker ook de duidelijke uitleg van die kwaliteitsnormen. mooi altijd om toch vrij vaak te lezen hoe in de bodem gevonden munten financieel gewaardeerd worden op UNC en FDC :-*

maar waarom toch een aap als afbeelding???  ;D

Jozef

  • Gast
Re: Hoe belees ik een Munt
« Reactie #2 Gepost op: april 19, 2012, 12:49:35 pm »
Dat Zandhaas ;

zal altijd n vraagteken ?? blijven maar volgens de Darwin Evolutie theorie....................

zandhaas

  • Gast
Re: Hoe belees ik een Munt
« Reactie #3 Gepost op: april 19, 2012, 13:23:30 pm »
hahaha

ze gebruiken inderdaad ook een stok om hun doel te bereiken  ;D

(sorry, offtopic :-[ )


Jozef

  • Gast
Re: Hoe belees ik een Munt
« Reactie #4 Gepost op: april 19, 2012, 13:28:09 pm »
Ja ;

deze onderste is er ook Familie van de mijne ;n slimme aap zo te  zien n Nudist zeker.

grts;Jozef