Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Rijksmuseum / Tentoonstellingen Schaal van Ewijk 16 januari t/m 1 april 2018  (gelezen 471 keer)

JozefHerman

  • Gast


n december 2016 kocht het Rijksmuseum van Oudheden een bronzen schaal uit de periode 550 tot 700 na Chr. Het zeldzame object werd gevonden in het Gelderse Ewijk, met behulp van een meltaaldetector. Deze nieuwste aanwinst in onze collectie kunt u tot begin april 2018 zien in de entreehal van het museum, in een vitrine die links naast de Egyptisch tempel staat.

Op de akker waar de schaal is gevonden, zijn meer metalen voorwerpen aangetroffen, waaronder een munt, bronzen riembeslag en mantelspelden. Ook die zijn te zien in de vitrine.

Zeldzame bronzen schaal
De grote, ronde schaal heeft een diameter van 27,5 centimeter en stamt uit de Merovingische tijd. Hij staat op een ring en heeft omega-vormige hengsels aan de bovenkant. De schaal is van een zeldzaam type bronzen eetservies dat door archeologen 'Koptisch vaatwerk' wordt genoemd. Dit zijn heel specifieke, grotere bronzen objecten die dateren uit de 6de en 7de eeuw na Chr. Daarvan waren in Nederland tot nu toe slechts twee andere exemplaren bekend, die beide in het bezit zijn van het Rijksmuseum van Oudheden

http://www.rmo.nl/tentoonstellingen

 

Naar Boven