*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: dubbele korte.(GH.230)  (gelezen 948 keer)

JozefHerman

  • Gast
dubbele korte.(GH.230)
« Gepost op: mei 13, 2018, 15:14:08 pm »
De korte was een munt die een waarde had van 2 mijten. De mijt bestond er in twee soorten, de Vlaamse mijt van 1/48 stuiver en de Brabantse mijt van 1/72 stuiver. De eerste korten zijn geslagen in de 14e eeuw van biljoen (legering van zilver met veel koper). Net als Karel V heeft ook Philips II ze aangemunt van zuiver koper met een gewicht van 1,92 gram wat later bij de Statenkorten is verlaagd naar 1,2 gram.



ANT.4: dubbele korte.(GH.230)

VOORZIJDE: Borstbeeld van Philips II zonder kroon, naar rechts.

TEKST: PHS D:G HISP Z REX. D BRA. (of variant) en handje onder borstbeeld. De tekst is vol- uit: Philipus Dei gratia Hispaniarum rex dux Brabant en betekent: Philips, bij Gods gratie koning van Spanje en hertog van Brabant.

KEERZIJDE: Gekroond Oostenrijks-Bourgondisch wapenschild gelegen op een kruis.

TEKST: .DOMINVS. MIHI. ADIVTOR. (of variant). Dit betekent: de Heer is mijn helper.
 

 
Muntmeester: Floris Florisz.

    ZJ (Ca. 1575)  http://www.duiten.nl/antwerpen.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Spaanse Furie, of in Spanje bekend als de plundering van Antwerpen, duidt op het plunderen en in brand steken van de stad Antwerpen door muitende Spaanse troepen op 4 november 1576, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het woord 'furie' heeft waarschijnlijk betrekking op de mythologische furiën.https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Furie_(Antwerpen)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na het vertrek van de Spaanse troepen uit Antwerpen op 26 maart[2] werd de citadel overgedragen aan Filips van Croÿ, hertog van Aarschot. Duitse vendels die onder bevel stonden van de kolonels Nicolas Pollweiler, Georg Fronsberg en Karl Fugger op de citadel bleven achter.

Op 1 augustus hadden deze vendels kenbaar gemaakt dat zij voornemens waren om de stad in te nemen. Antwerpse burgers die de Spaanse Furie van het voorgaande jaar nog vers in het achterhoofd hadden, vreesden voor nieuwe gruweldaden en namen de wapens ter hand.

 Liedekercke, Roeck en Bourse sloten een verbond om de citadel te veroveren. Eerst zou men een poging wagen tot onderhandeling. Zij wisten dat het garnizoen gevoelig was voor geld.[1] Er werd vierhonderdduizend gulden ingezameld[3], ze traden in onderhandeling met de Duitsers en deden een bod van honderdvijftigduizend gulden als de Duitsers vrijwillig zouden vertrekken. De Duitsers zouden het aanbod in overweging nemen.[1]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inname_van_de_Citadel_van_Antwerpen

Munten Bodemvondsten Club Forum

dubbele korte.(GH.230)
« Gepost op: mei 13, 2018, 15:14:08 pm »