Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Augustus Denarius. 12 BC, moneyer L Caninius Gallus. AVGVSTVS, bare head right /  (gelezen 226 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 9840
    • http://www.jozefherman.nl



     

 AUGUSTUS. 27 BC-14 AD. AR Denarius (3.55 gm).
      Struck 12 BC. Bare head left / Shield between
      legionary eagle and standard. RIC I 416; BMCRE
      127; RSC 383. Near VF

http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s1615.html
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---- KEIZER AUGUSTUS DE KEIZER DIE 'N LANG LEVEN BESCHOREN WAS. ----
Oftewel octavius

Augustus oorspronkelijk: Gaius Octavius (Rome 23 sept. 63 v.C. – Nola 19 aug. 14 n.C.), keizer van 27 v.C. tot 14 n.C., was een zoon van Gaius Octavius (vroeg overleden) en Atia (dochter van Caesars zuster Julia). Zijn oudoom, die hem protegeerde, zond hem in 45 met het oog op de aanstaande expeditie tegen de Parthen naar Apollonia. Toen na Caesars vermoording (44) bleek dat deze hem bij testament had geadopteerd en tot voornaamste erfgenaam benoemd,

 haastte hij zich met zijn vriend Marcus Vipsanius Agrippa naar Rome om zijn rechten te doen gelden. Daar liet hij de adoptie achteraf wettelijk bekrachtigen en hij heette sindsdien, als Caesars zoon en drager van de traditie van het geslacht van de Julii, Gaius Julius Caesar Octavianus ( ‘uit het geslacht van de Octavii’).

Ondanks de tegenwerking van Marcus 2 Antonius, die zich als opvolger van de dictator opwierp, won hij Caesars veteranen voor zich en versloeg in opdracht van de Senaat Antonius in 43 bij Mutina (Modena).

Daar de Senaat hem zijns inziens onvoldoende concessies deed, maakte hij zich door een ‘mars naar Rome’ meester van het consulaat en verbond zich in 43 met Antonius en diens medestander Lepidus in een officieel erkend (zgn. Tweede) Driemanschap.

Bij de tegen de republikeinen uitgevaardigde proscripties offerde Octavianus welbewust Cicero aan Antonius' wraakzucht op. Hij maakte zich gehaat door het onteigenen van landerijen ten behoeve van Caesars veteranen. De nederlaag (en zelfmoord) in 42 van Caesars moordenaars Cassius en Brutus bij Philippi (in Macedonië) was niet aan Octavianus,

maar aan Antonius te danken. Na zijn conflict (41–40) om Perusia (Perugia) met familieleden van Antonius werden bij het Verdrag van Brundisium (Brindisi, 40) de invloedssferen van de Driemannen nader bepaald:Octavianus kreeg het westen, Antonius het oosten, Lepidus Afrika; Italië bleef neutraal.

 Een aanvullend verdrag sloten zij in 39 te Misenum met de republikein Sextus Pompejus, die vanuit Sicilië de zee beheerste en Italië dreigde uit te hongeren; maar van 38–36 maakte Agrippa een einde aan diens blokkade (slag bij Naulochus, 36). Inmiddels was bij het Verdrag van Tarente (37) het triumviraat voor vijf jaar verlengd; in 36 werd Lepidus echter uitgestoten.

Imperator Caesar Augustus
 ).
Postuum portret van Imperator Caesar Augustus met corona civica (zogenaamde „Augustus Bevilacqua“-buste, 45-50, Glyptothek München).
Geboortedatum   63 v.Chr.
Sterfdatum   14 n.Chr.
Tijdvak   Augusteïsche periode
Julisch-Claudische dynastie
Periode   27 v.Chr.-14 n.Chr.
Opvolger   Tiberius Iulius Caesar
Staatsvorm   principaat
Persoonlijke gegevens
Naam bij geboorte   Gaius Octavius (Thurinus)
Zoon van   Gaius Octavius
Atia Balba Caesonia
Geadopteerde zoon van   Gaius Iulius Caesar
Vader van   Iulia Caesaris maior
Adoptievader van   Gaius Iulius Caesar
Lucius Iulius Caesar
Tiberius Iulius Caesar
Agrippa Iulius Caesar
Gehuwd met   1) Clodia
2) Scribonia
3) Livia Drusilla
Broer van   Octavia Thurina maior
Octavia Thurina minor
Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon     Romeinse Rijk
Imperator Caesar Augustus (Rome[1], 23 september 63 v.Chr.[2] - Nola, 19 augustus 14 n.Chr.), ook wel bekend als Gaius Julius Caesar[3], Augustus of Octavianus, was de eerste princeps (vgl. "keizer") van Rome. Door steeds meer verschillende bevoegdheden van republikeinse magistraten naar zich toe te trekken kreeg hij de feitelijke macht over Rome in handen.

Deze achterneef en voornaamste erfgenaam van Gaius Iulius Caesar (Julius Caesar) won de machtsstrijd die volgde op de moord op Caesar op 15 maart 44 v.Chr. en was in 31 v.Chr. de enige die levend uit deze strijd kwam. Vanaf 27 v.Chr. zou hij als princeps (eerste burger) de teugels van het Imperium Romanum in handen houden. Hij maakte een einde aan een eeuw van burgeroorlogen en stichtte in de daaropvolgende periode de Julisch-Claudische dynastie.

Onder het mom van het herstel van de republiek (restitutio rei publicae) voerde hij in werkelijkheid een duurzame omvorming tot monarchie (principaat) door. Ook op sociaal-economisch en ander gebied voerde Augustus tijdens zijn regering hervormingen door. Zijn heerschappij zorgde voor een langdurige tijd van interne vrede, die als Pax Romana (soms ook wel Pax Augusta) werd aangeduid.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Augustus_(keizer)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gaius Julius Caesar was de zoon van Gaius Julius Caesar en Aurelia Cotta. Terwijl zijn vader het niet verder bracht dan praetor, bekleedden Caesars oom Sextus Julius Caesar, zijn aangetrouwde oom Gaius Marius, zijn grootvader aan moederszijde Lucius Aurelius Cotta maior, oom aan moederszijde Lucius Aurelius Cotta minor en de vader van zijn grootmoeder Marcia, Quintus Marcius Rex allen de functie van consul.


 Langs de kant van de Gens Julia voerde hij zijn afkomst terug op Julus, een zoon van Aeneas, en dientengevolge een kleinzoon van Venus. Via de tak van de gens Marcia van zijn grootmoeder Marcia, die het cognomen Rex droegen, kon hij zijn afkomst terugvoeren op Ancus Marcius, vierde legendarische koning van Rome en kleinzoon van de tweede legendarische koning van Rome, Numa Pompilius.

 Zijn oom Gaius Marius was een van de vooraanstaande mannen van zijn tijd en was een leidende figuur binnen de populares. Langs moederskant was hij verbonden met de tak van de Aurelii Cottae, die verscheidene consules leverden aan de Romeinse Republiek, én met de gens Claudia.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~QQQQ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN-https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public  - als hier je verkrijgt daar een terdege info & je Determinatie van het gevonden voorwerp het-email adres is in deze  pan.fgw@vu.nl 

=-->hier doen we t dan wel nog het voorwerk van de diverse  items in


 

Naar Boven