*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Lucky Day  (gelezen 3938 keer)

framer

  • 250+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 325
  • Geduld is de sleutel tot succes
Re: Lucky Day
« Reactie #45 Gepost op: oktober 10, 2019, 22:52:33 pm »
Nog even het laatste nieuws betreffende Domitianus, ik heb de munt voorgelegd aan Vincent van der Veen, (Vondstregistrator (regio zuidoost) / Finds liaison officer (region southeast)
PAN: Portable Antiquities of the Netherlands)

Citaat: Ik heb antwoord van Rob Reijnen, onze numismaat. Volgens hem is het wel een echte munt van Domitianus. Met name het hoofd van Minerva op de keerzijde is wat primitief, dat van Domitianus zelf daarentegen is goed.  Volgens RIC is het type keerzijde in 84 n.Chr. uitgegeven, het type voorzijde is echter pas in 88 ingevoerd. Kortom: de munt is hybridisch. Dat komt vaker voor, en dan met name bij geplateerde munten. De munt lijkt dus ergens in de laatste jaren van Domitianus' regering of kort daarna geslagen te zijn, misschien wel ergens anders dan in Rome.
Rob vroeg zich af waar de munt gevonden is en wat de context is. Kun je daar nog iets meer over zeggen? einde citaat.

Uiteraard heb ik hem voorzien van uitleg en afbeeldingen van de vindplaats en zijn bij vondsten, in afwachting van een verdere DTM.
Dit is een interessante uitleg, het komt dus vaker voor dat geplateerde munten verschillende zijden kunnen hebben! Hybridisch dus...
Dat maakt het vooralsnog niet makkelijker om deze munten te determineren lijkt mij! Het geeft wel een nieuw inzicht.
Iedere vondst heeft zijn eigen geschiedenis...

Jozef.

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 15323
    • http://www.jozefherman.nl
Re: Lucky Day
« Reactie #46 Gepost op: oktober 20, 2019, 08:25:35 am »
hier nog n aanvulling op jouw Denarius Laserman

Auf Grund der gewaltigen Ausgaben der Kaiser wurden riesige Geldmengen benötigt die aber wegen der beschränkten Edelmetallvorkommen nicht mehr voll beschafft werden konnten. So erschien den Kaisern als einziger Ausweg die Herabsetzung des Silbergehaltes: Aus der selben Menge Metall wurden mehr Geldstücke geprägt, die mit gleichbleibenden Wert ausgegeben wurden. Im Laufe der Zeit wurden aus dem nominellen Silbermünzen tatsächlich Kupferstücke mit einem hauchdünnen Überzug aus Silber, das allmählich bis auf wenige Prozent des Gesamtgewichtes absank.
(Über chemische Metallanalysen einzelner Silbermünzen aus der Sammlung der Ruhr-Universität Bochum

 Het Duits omzetten naar Nederlands ; gaat het zo met een google vertaler ;

Vanwege de enorme uitgaven van de keizers waren enorme hoeveelheden geld nodig die niet volledig konden worden verkregen vanwege de beperkte afzettingen van edelmetaal. Dus de keizers beschouwden de enige uitweg als vermindering van het zilvergehalte: meer munten werden geslagen uit dezelfde hoeveelheid metaal en uitgegeven met dezelfde waarde. Na verloop van tijd waren de nominale zilveren munten eigenlijk koperen stukken met een flinterdunne laag zilver, die geleidelijk afnam tot een paar procent van het totale gewicht.
(Over chemische metaalanalyses van individuele zilveren munten uit de collectie Ruhr-Universität Bochum
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/public/about - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

Munten Bodemvondsten Club Forum

Re: Lucky Day
« Reactie #46 Gepost op: oktober 20, 2019, 08:25:35 am »