Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Alle vergane Romeinse Legioenen op een Kluitje,  (gelezen 58 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 11001
    • http://www.jozefherman.nl
Alle vergane Romeinse Legioenen op een Kluitje,
« Gepost op: juni 18, 2020, 10:47:43 am »De vergane Romeinse Legioenen gelegert te....
Legio I Minerva = ( het aan Minerva gewijde ) = opgericht door Domitianus kwam in 83 AD. Naar Bonna en is daar tot het einde van de 3e eeuw.

Legio II Adivtrix = ( de helpster ) stond in 70/71 AD. Korte tijd in Batavodorvm ).

Legio V Alavda = ( de leeuwerik ) een legioen van Caesar dat oorspronkelijk Alleen uit Galliërs bestond; van 43 AD. ( veldtocht in Brittannië van Claudius ) tot 69/70 AD. In Vetera: ontbonden na de opstand van de Bataven.

Legio VI Victrix = ( de overwinnende ) vanaf 70 AD. In Neder Germania ( voorheen In Hispania ) tot ongeveer 105 AD. In Novaesivm 118 /119 AD. In Vetera dan in Brittannië (Ebvracvm = ( York ).

Legio VIII Hispania ( het Spaanse ) ongeveer tussen 120/130 AD. In Batavodorvm gestationeerd word later in het oosten ingezet ( bar - Kochba opstand in Judea En gaat daar ten onder.

Legio X Gemina = ( het dubbele ) vanaf 71 AD. In Batavodorvm , c.a.104 AD. Opgeroepen voor naar de Donau grens, later in (Vindobona = Wenen ).

Legio XV Primigenia ( het aan Fortuna Primigenia gewijde ) in 39 AD. Door Caligula opgericht in verband met zijn Brittannië - veldtocht; van 43 tot 69 / 70 in Vetera = na de opstand der Bataven door Vespasianus ontbonden.

Legio XVI Gallica = ( het Gallische) vanaf 43 AD. In Novaesivm ( ervoor in Mogon- tiacvm = Mainz): word in 70 / 71 door Vespasianus ook al ontbonden.

Legio XIIX = legio = (XVIII) + XIX lagen voor 't jaar c.a. 9.AD. In Vetera overigens hiertoe(behoort ook legio XVII ) misschien ook uit Vetera dat onder Varus zijn leiding beiden legioenen in de omgeving van Osnabruck - Germania de veldslag verloor van De Germaan (Arminus met zijner helpers en daar ook geheel ten onder ging ).

Legio XX Valeria Victrix ( het Valerische 't overwinnende ) c.a.16 AD. In de legioplaats Met 't altaar v.d. Ubiers , verder van 43 AD. Te Novaesium = (Nijmegen) en gaat met Claudius zijn veldtocht naar Brittannië mede, en is daar paraat in de noord west provincie (Deva / Chester).

Legio XXI Rapax = ( het alles vernielende) c.a. 70 / 71 AD. Te Nedergermania (er voor Te Vindonissa (Zwitserland) tot 83 AD. In Bonna gaat tijdens de Donau – krijgsveldtochten van Domitianus 81/96 na Christus ten onder.

Legio XXII Primigenia ( het aan Fortuna Primigenia gewijde ) in ’t jaar 39 AD. Tesamen met het legio XV Primigenia door Caligula opgericht eerst in Mogontiacvm = Mainz Tussen 70 / 71 + 92 AD. In Neder-Germania en wel in Vetera, dan wederom in Mogon-Tiacvm.

Legio XXX Vlpia Victrix = (het Ulpisch e= het zegenrijke opgericht door Marcus - Ulpius-Trajanus in c.a. 98 / 117 AD. En gestationeerd sinds 118 / 119 te vetera en daar gelegerd was t/m einde van de 3e eeuw.

Een document geven de namen van steden of plaatsen herkomst v.d. Legionairs die telkens op grafstenen van soldaten uit de 1e eeuw vermeld zijn, de rekruterings gebieden zijn te Neder - Germania waar de legioenen ook gestationeerd zaten.

Alle Romeinse Legioenen v.a. legio I opgetekend.
Legio I Augusta Germanicus.
Waarschijnlijk was Julius Caesar de oprichter. Van 16 v.C. tot 9 n.C. was het Legioen gestationeerd in Colonia Agrippinensis (Keulen in Duitsland). Hun "noman" titelnaam werd hen ontnomen in 19 v.C. Tijdens de burgeroorlog van 69 n.C. lag het Legioen in Bonna in lager Duitsland, het huidige Bonn, in 70 n.C. werd het ontbonden wegens samenzweren met een vijand.

Legio I Adiutrix "Helper".
Opgericht door Nero in 66 of 67 n.C. te Misenum aan de Baai van Napels, samen met het Legioen II Adiutrix, beiden bestonden ze uit zeelieden. Het Legioen werd officieel erkend door Galba in 69 n.C. Hun legerplaatsen waren: Mogontiacum in hoger Duitsland (Alpen) van 70 tot 86 n.C., vervolgens Pannonia (Joegoslavië) en Moesia (Servië + Bulgarije) in 86, dan in de stad Brigetio in Pannonia in 97 n.C. en permanent in Brigetio vanaf 120 n.C. Het Legioen was actief in de burgeroorlog van 69, in de Dacian oorlogen van 101 en 102 en 105 - 107 en waarschijnlijk ook in de Parthian Oorlog van 114 - 117 in Arabië.

Legio I Italica
Eveneens door Nero opgericht in het jaar 66 voor een geplande veldtocht in het Kaspische gebied. In 68 waren ze gestationeerd in Gallië te Lugdunum, het huidige Lyon in Frankrijk. Keizer Vespasianus verplaatste het Legioen naar Novae in Moesia (Roemenië) waar het deel nam aan de burgeroorlog in 69 n.C.

Legio I Macriana Liberatrix.
Ingesteld door de opstandige gouverneur van Afrika, Clodius Macer in 68, en één jaar later door Galba ontbonden.

Legio I Minerva.
Door Domitianus opgericht in het jaar 83, het was gestationeerd in Bonna in de omgeving van Keulen. Het nam deel aan de Dacian Oorlogen in 101 - 102 en de Arabische Parthian veldslagen in 162 - 166 onder co-keizer L. Verus.

Legio I Parthica.
Keizer Septimius Severus heeft dit Legioen opgericht vóór 197 n.C. Dit Legioen lag in Singara in Mesopotamië (Turkije, Iran en Irak) en nam deel aan de Parthian campagne in Arabië.

Legio II Adiutrix "Helper".
In 66 of 67 n.C. opgericht door Nero te Misenum aan de Baai van Napels, samen met het Legioen I Adiutrix bestonden ze alle twee uit zeemannen. Dit Legioen werd officieel erkend door Vespasianus in het jaar 70. Hun toegewezen standplaatsen waren: Lindum (Lincoln in Brittanië) in 71; in 87 in Duitsland in het Donau gebied. In 92 werd het Legioen naar Moesia (Roemenië) en later naar Aquincum (Boedapest) in lager Pannonia (Joesoslavië) overgebracht. Ze waren actief in de Daciaanse veldslagen 101 - 102 en in de Parthian veldslagen 162 - 166 onder co-keizer L. Verus.

Legio II Augusta.
Heropgericht door Augustus in 43 v.C., het bleef tot 30 n.C. in Spanje. Legioen II werd naar Duitsland gestuurd als gevolg op de Teutoburger Vald ramp in het jaar 9 waar de Legioenen XVII, XVIII en XIX verdwenen. Vanaf 17 was het Legioen gestationeerd te Argentorate, in zuidwest Duitsland en nam deel aan de invasie van Brittanië in 43. Het werd rond 75 permanent gestationeerd te Isca Dumnonio (Exeter).

Legio II Italica.
In 165 opgericht door Marcus Aurelius. Het werd door Marcus Aurelius Commodus circa 185 gestationeerd in Albing in Noricum (Oostenrijk) en vervolgens te Lauriacum (Lorch), aan de Donau ten westen van Vindobona (Wenen).

Legio II Trajana Fortis "Trajaanse Moedige".
Rond 105 door keizer Trajanus opgericht. Ze werden naar Syrië gestuurd en vervolgens naar Nilopolis nabij Alexandrië in Egypte in het jaar 125.

Legio III Augusta.
Waarschijnlijk opgericht door Octavianus rond 41 v.C. Het Legioen diende in Tunesië, Afrika in Ammaedara, dan te Theveste (Tebessa) in Algerije onder keizer Vespasianus en uiteindelijk rond 97 permanent gestationeerd te Lambaesis Numidia (Tunesië). Legioen III was zegevierend onder keizer Augustus. In 218 werd het ontbonden door keizer Gordianus door hun steun aan een rebellerende Legato (Legioenbevelhebber), maar werd in eer hersteld door keizer Valerianus in 253.

Legio III Cyrenaica.
Opgericht vóór het jaar 30 door Marcus Aemilius Lepidus of Marcus Antonius. De eenheid diende in Egypte in Nicopolis met het Legioen XXII Deiotariana in het begin van de regering van Augustus. Ze werden naar Arabië gestuurd toen het in 106 bij het XXII werd gevoegd. Het nam deel aan de Arabische Parthian campagne van Trajanus van 115 - 117, en keerde dan terug naar Egypte. Tenslotte rond 140 kwam het permanent in Arabië te Bostra terecht, dat is ten noordoosten van Hierosolyma (Jeruzalem).

Legio III Gallica.
Door Julius Caesar opgericht. Het Legioen diende in Gallië van 48 tot 42 v.C. In 30 v.C. werd het verhuisd naar Syrië. Het Legioen was gestationeerd in Moesea (Servië en Bulgarije) van 68 tot 70 n.C. om dan terug te keren naar Raphaneae in Syrië. Legio III nam deel aan de burgeroorlog van 69 voor keizer Vespasianus. Het Legioen werd ontbonden vanwege hun opstand tegen Elagabalus in 218 - 219, maar terug opgericht door keizer Severus Alexander rond 230 en werd gekwartierd te Danaba, nabij Damascus.

Legio III Italica.
Gesticht door Marcus Aurelius rond 165 n.C. Het diende in Raetia (Zuid Duitsland) te Castra Regina (Reginsburg), Bavaria.

Legio III Parthica.
Keizer Septimus Severus stichtte dit Legioen vóór het jaar 197. Het deed dienst in Mesopotamië (Syrië en Irak) waarschijnlijk te Rhesaena.

Legio IV Flavia Felix "Flavian Fortuinlijke".
Werd opgericht door Vespasianus in 70 n.C. van het oudere Legioen IV Macedonica. Het deed dienst in Burnum in Dalmatië (Kroatië en Noord Joegoslavië) rond 86 - 101. Het volgende jaar verhuisden ze oostwaarts naar Opper Moesia (Servië) te Singidunum om deel te nemen aan de 1e Dacian Oorlog 101 - 102, vervolgens noordwaarts naar Sarmizegethusa na de 2e invasie van Dacia (Hongarije) 105 - 107. Met de regering van Hadrianus werd het Legioen permanent gestationeerd in Singidunum in Moesia (Servië en Bulgarije).

Legio IV Macedonica.
Door Julius Caesar opgericht in 48 v.C. en diende in Spanje tot ongeveer 43 n.C. en werd dan naar Opper Duitsland verhuisd. Hun naam zou kunnen duiden op een dienst in Macedonië (Noord Griekenland). Ze namen deel aan de Burgeroorlog van 69. Het Legioen werd ontbonden door Vespasianus in 70 en vervangen door Legioen IV Flavia Felix.

Legio IV Scythica.
Verondersteld te zijn opgericht door Marcus Antonius vóór 30 v.C. Het deed dienst in Macedonië (Noord Griekenland) tot het jaar 9 n.C.; dan in Moesia (Servië en Bulgarije) tot 56 - 57. Dan werden ze vast gestationeerd in Syrië te Zeugma (Palmyra).

Legio V Alaudae "Ridderspoor".
Opgericht door Julius Caesar in 52 v.C. uit de plaatselijke bevolking van Transalpine Gallië (Zuid Frankrijk). Het deed dienst in Spanje van 30 v.C. tot ongeveer 19 v.C. en vervolgens aan het Rijn front tot 14 n.C. toen het naar Lager Duitsland werd verplaatst. Het Legioen werd heropgericht door Marcus Antonius in 44 v.C. en viel in oneer toen ze hun "Arend" standaard verloren in Gallië in 17 v.C. Het Legioen nam deel aan de Burgeroorlog van 69 waarin ze keizer Vitellius steunden. Het Legioen werd waarschijnlijk ontbonden door keizer Vespasianus ofwel door Domitianus.

Legio V Macedonica.
Opgericht in 43 v.C. ofwel door Octavianus in 41 - 40 v.C. Ze deden dienst in Macedonia (Griekenland) van 30 v.C. tot 6 n.C. toen het naar Moesia (Roemenië) werd overgeplaatst van 41 tot 61 n.C. en vervolgens naar Armenië in 61 - 62. Het Legioen werd hergestationeerd van 71 tot 86 n.C. te Oescus (Dacia Ripensis Zuidoost Duitsland) en te Troesmis na Trajanus' Dacian campagne van 105 - 107. Het Legioen was in Dacia (Roemenië) van 167 tot 275 en dan terug naar Oescus. Het was ook betrokken in de Joodse Oorlog en nam deel aan de Parthian campagne van co-keizer Lucius Verus van 162 tot 166.

Legio VI Ferrata "Gepantserd".
In 52 v.C. door Julius Caesar in het leven geroepen in Cisalpine Gallië (Zuidoost Frankrijk), heropgericht in 44 v.C. en overgenomen door Marcus Antonius in 43 v.C. en later door Octavianus. Het Legioen was een deel van Octavianus' leger in Syrië te Raphaneae. Het nam deel aan de Burgeroorlog in 69 en marcheerde, als deel van Flavianus' leger, naar Italië. Vanaf 72 n.C. lagen ze waarschijnlijk in Samosata in Noord Syrië aan de oevers van de Eufraat en was voor een tijdje het garnizoen van de nieuwe provincie Arabië na 105, en vervolgens in Judea (Palestina) in Syrië. Ze steunden keizer Septimus Severus tegen Pescennius Niger in 194 n.C.

Legio VI Victrix "Overwinnaar".
Door Octavianus geformeerd in 41 v.C. Ze deden dienst in Spanje van 30 v.C. tot 69 n.C., dan in Novaesium Neuss (Dusseldorf) in Lager Duitsland van 69 tot 105, toen het naar Vetera verhuisde. In 122 werden ze overgeplaatst naar Brittanië en vast gestationeerd te Eboracum (York). Het Legioen bleef trouw aan keizer Domitianus in de opstand van Lucius Antonius Saturninus in 89.

Legio VII (geen naam).
Waarschijnlijk is deze eenheid ontstaan in 59 v.C. of vroeger. Ze werd heringesteld door Octavianus in 44 v.C. en lag waarschijnlijk in de Balkan. Vanaf 9 n.C. zaten ze in Dalmatië (Joegoslavië) in Tilurium. In 56 werd het Legioen overgeplaatst noordwaarts naar Moesia (Hongarije) en vanaf de regering van Vespasianus zaten ze in Viminacium (Arad in West Roemenië) aan de grens met Dacia, ten noorden van de Karpaten. Het Legioen bleef trouw aan keizer Claudius tijdens de opstand van Scribonianus, de gouverneur van Dalmatië en nam deel aan de Burgeroorlog van 69 als steun van keizer Vespasianus.

Legio VII Hispana, later Gemina "Tweeling".
Opgericht in Spanje door Galba in 68. Het Legioen kreeg de bijnaam "Galbiana". Het verhuisde naar Rome en dan naar Carnuntum (Petronell ten noorden van Wenen) in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije). In het jaar 70 kwam het Legioen terecht in Spanje te Legio (Leon) waar het terug opgericht werd met soldaten uit Legioen I die daar gestationeerd waren en het kreeg de naam "Gemina". Legio VII Hispana was betrokken in de Burgeroorlog van 69 en vergezelde keizer Galba terug naar Rome. Later vochten ze ook nog voor keizer Vespasianus.

Legio VIII Augusta.
Opgericht rond 59 v.C. en opnieuw samengesteld door Octavianus in 44 v.C. Gestationeerd in de Balkan na 30 v.C. en in 9 n.C. gingen ze naar Poetovio in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije). Het Legioen was zegevierend onder het bevel van Augustus en trok naar Novae in Moesia (Hongarije) rond 49 n.C. en van 70 n.C. in Argentorate in Zuidwest Duitsland.

Legio IX Hispana.
Zou kunnen ontstaan zijn uit Caesars Legio IX, ontbonden in 46 - 45 v.C. ofwel was het een formatie van Octavianus in 41 - 40. Het Legioen was in Spanje van 30 tot 19 v.C. en vervolgens naar Siscia in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije) na 9 n.C. Het werd naar Afrika gestuurd van 20 - 24 n.C. om deel te nemen aan de oorlog tegen Tacfarinas en in 43 namen ze deel aan de invasie van Brittanië waar ze grote verliezen leden in de opstand van Boudicca. Het Legioen was gestationeerd in Brittanië te Lindum (Lincoln) en later naar Eboracum (York) overgeplaatst. Rond 122 werd hun basis in Eboracum overgenomen door het Legioen VI Victrix en hun bestaan gaat tot 126, maar hun ondergang of ontbinding is niet bekend.

Legio X Fretensis "Fretum Channel".
Opgericht door Octavianus in 41 - 40 v.C. Het diende in Macedonia (Griekenland) na 30 v.C. en in 14 n.C. was het gestationeerd in Syrië te Cyrrhus (noordoost van Antioch) en later te Zeugma (noord van Cyrrhus). Na de Joodse Oorlogen werd het gestationeerd in Hierosolyma (Jeruzalem). In de tweede helft van de 3e eeuw n.C. ging het naar Aela aan de kust van de Rode Zee. Hun naam wijst op betrokkenheid bij de Romeinse zeemacht.

Legio X Gemina "Tweeling".
Werd opgericht in 58 v.C. of vroeger en werd heropgericht in 44 v.C. Na de slag van Actium in 31 v.C. werd het Legioen een deel van Octavianus' leger, vandaar hun titel Gemina (tweeling). Van 30 v.C. waren ze in Spanje, waarschijnlijk in Petavonium. Tegen 64 n.C. was het gestationeerd te Carnuntum (zuidoost van Wenen) in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije) maar werd teruggestuurd naar Spanje in 68. Het Legioen werd gevestigd in Lager Duitsland in Noviomagus (Rijnland) in 70 n.C. Het Legioen bleef trouw aan keizer Domitianus tijdens de opstand van Saturninus in 89 n.C. Rond 103 gingen ze terug naar Pannonia, eerst in Aquincum (Boedapest) en dan naar Vindobona (Wenen).

Legio XI (geen naam).
Was waarschijnlijk opgericht uit Caesars Legioen XI in 58 v.C., maar het kan ook gevormd zijn door Octavianus in 41 - 40 v.C. Het was gestationeerd in de Balkan en van 9 n.C. te Burnum in Dalmatië (Joegoslavië). Het Legioen behield zijn loyaliteit tegenover Claudius in de opstand van Scribonianus de gouverneur van Dalmatië in 42 n.C. en ook steunden ze Vespasianus in de Burgeroorlog van 69. In 70 n.C. gingen ze naar Vindonissa (Windisch in Zwitserland) Opper Germania in de Alpen om bij te staan in de opstand van Iulius Civilis; en in 101 verhuisden ze naar Brigetio in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije) en nog later in Lager Moesia (Bulgarije) te Durostorum.

Legio XII Fulminata "Gewapende Bliksem".
Vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het XII Legioen dat opgericht is door Julius Caesar in 58 v.C. en heringesteld in 44 - 43 v.C. Het Legioen diende met Antony in het oosten en waarschijnlijk zijn ze naar Egypte gestuurd door Augustus maar tegen het einde van zijn regering zaten ze in Syrië. Ze namen deel aan de mislukte invasie van Armenië in 62 n.C. en vielen in ongenade door hun overgave aan de Parthianen in Rhandiea. Ze vochten ook in de Joodse Oorlogen en hebben waarschijnlijk tijdelijk hun "Arend" standaard verloren tijdens de terugtocht uit Jeruzalem in 66. Na 70 n.C. was het Legioen gestationeerd in Melitene, militair hoofdkwartier in Cappadocia (Oost Turkije) en nam deel aan de campagnes van Marcus Aurelius tegen de Quadi, een Teutonische stam die aan de Donau leefde nabij de Karpaten in de jaren 170 n.C. Zij voerden oorlog tegen de Romeinen totdat ze in de 5e eeuw verdwenen.

Legio XIII Gemina "Tweeling".
Hun oorsprong is onzeker en zou ontstaan kunnen zijn uit Caesars XIII Legioen, opgericht in 57 v.C. ofwel in 41 door Octavianus. Het werd vermengd met een ander Legioen na de slag van Actium. Het Legioen was gestationeerd in Illyricum (Balkan kust) in het vroege Keizerrijk en na 9 n.C. werden ze verhuisd naar de Rijn in Vindonissa (Windisch Zwitserland) in Opper Duitsland in de Alpen. Het werd overgeplaatst naar Vindobona (Wenen in Oostenrijk) door Domitianus rond 85 n.C. Na de Daciaanse Oorlogen, waaraan ze deelnamen, waren ze gestationeerd in Apulum (Alba Iulia Centraal Roemenië) als deel van het eerste garnizoen van Dacia en toen Dacia verlaten werd in 274 n.C. werd het Legioen verhuisd naar Ratiaria in de nieuwe provincie van Dacia Repensis (Oostenrijk).

Legio XIV Gemina "Tweeling".
Waarschijnlijk ontstaan uit Caesars XIV Legioen opgericht in 57 v.C. en hervormd in 41 door Octavianus. Het werd evenals Legio XIII samengesmolten met een ander Legioen na de slag van Actium. Het Legioen lag in Illyricum (Balkan). Na 9 n.C. werden ze naar Mogontiacum gestuurd in de Alpen in Opper Duitsland. Zij namen deel aan de invasie van Brittanië in 43 en ook aan de onderdrukking van de opstand van Boudicca in 60 - 61, gestationeerd te Viroconium (Shrewsbury) en in 67 werden ze verhuisd door Nero voor zijn voorgenomen oosten campagne, maar werden terug naar Brittanië gestuurd door keizer Vitellius in 69 v.C. Het nam deel in de campagne tegen Iulius Civilis in 70 n.C. en steunde de opstand van Saturninus in 89. Tijdens de jaren 70 - 93 was het Legioen op pad van Mogontiacum aan de Rijn naar Mursa (Osijek in Kroatië) aan de Donau in Opper Moesia. In 101 werd het Legioen verhuisd naar Vindobona (Wenen) waar een detachement deelnam aan de beide Dacian Oorlogen van keizer Trajanus en in 114 werden ze in Carnuntum (zuidoost van Wenen) in Opper Pannonia (Hongarije) gestationeerd.

Legio XV Apollinaris "Apollo's".
Opgericht door Octavianus in 40 v.C. of vroeger. Tijdens het vroege Keizerrijk zaten ze in Illyricum en na 9 n.C. waren ze gestationeerd in Pannonia (Oostenrijk en Hongarije) te Emona (Ljubljana) in Slavonië (West Joegoslavië), dan te Saveria en tijdens de regering van Tiberius en Claudius waarschijnlijk te Carnuntum (nabij Wenen). Het heeft gevochten in de Joodse Oorlogen van 66 - 70. Het Legioen of een detachement ervan werd afgevaardigd naar het oosten voor de Parthian campagnes van 101 - 102 en 105 - 106 onder keizer Trajanus en na 117 zaten ze in Satala in Cappadocia (Oost Turkije en Irak).

Legio XV Primigenia "Eerstgeborene".
Was de eerste van een nieuwe groep van Legioenen die in 39 n.C. werden opgericht door keizer Gaius voor zijn voorgenomen Duitse campagnes. Het Legioen was gestationeerd te Mogontiacum aan de oevers van de Rijn, vervolgens in Bonna en tenslotte in Vetera in Lager Duitsland. Een afdeling nam deel aan keizer Vitellius' invasie in Italië in 69 n.C. De rest van het Legioen gaf zich over aan de rebel Iulius Civilis in 69 en het Legioen verdween uit de geschriften.

Legio XVI Gallica.
Opgericht door Octavianus in 41 - 40 v.C. Het Legioen was gestationeerd vanaf 30 v.C. aan de Rijngrens. Het bracht ook een tijdje door in Gallië (Frankrijk) en na 9 n.C. in Mogontiacum in Opper Duitsland, vervolgens door keizer Claudius naar Novaesium (Neuss Dusseldorf) in Lager Duitsland gestuurd. Een gedeelte nam deel aan keizer Vitellius' invasie van Italië in 69 n.C. De rest gaf zich over aan de opstandeling Iulius Civilis in 69 en werd als gevolg door keizer Vespasianus ontbonden en heropgericht als Legio XVI Flavia Firma "Flavian Standvastig".

Legio XVI Flavia Firma "Flavian Standvastig".
Rond 71 n.C. door Vespasianus heropgericht uit de resten van Legio XVI Gallica als gevolg van hun overgave. Het Legioen was in Syrië in 75 n.C. en later in Satala in Cappadocia (Oost Turkije en Irak). Na de Parthian campagne van Trajanus in 114 - 117 werd het Legioen vast gestationeerd in Samosata (Noord Syrië) aan de Eufraat.

Legio's XVII - XVIII - XIX.
Deze drie Legioenen zijn waarschijnlijk door Octavianus opgericht in 41 v.C. Vanaf 30 v.C. waren ze alle drie meer dan waarschijnlijk gestationeerd langs de Rijn en namen deel aan de invasie van Duitsland tussen de Rijn en de Elbe. In het jaar 9 v.C. werden alle drie de Legioenen (20.000 man) in een hinderlaag gelokt en vernietigd door Arminius (Hermann) een Duitse barbarenleider van de Cherusi in het Teutoburger Vald in de Grotenburg regio, terwijl de Legioenen op mars waren van hun zomer- naar hun winterkwartieren. Hun bevelhebber Publius Quinctilius Varus pleegde zelfmoord en de Legioennummers werden permanent uit de analen gewist. De "Arenden" standaards van het XIX en één van de andere werden door Germanicus veroverd in 15 - 16 n.C. en de andere in 42 n.C. De Teutoburger Vald ramp was het resultaat van verraad en bedrog van Arminius, geholpen door het feit dat de Legioenen werden aangevallen in een moerassig bos, een ingesloten en belemmerende omgeving waaraan het Romeinse Leger zich slecht kon aanpassen.

Legio XX Valeria Victrix "Dappere Overwinnaar".
Opgericht door Octavianus in 40 v.C. waarschijnlijk na Actium (Griekenland). Het deed dienst in Spanje van 30 - 20 v.C., dan te Burnum in Illyricum (Balkan) tot 9 n.C. Het Legioen werd hergestationeerd in Ara Ubiorum in Lager Duitsland en vervolgens tijdens de regering van Tiberius in Novaesium (Neuss Dusseldorf). Het Legioen nam deel aan de invasie van Brittanië in 43, gestationeerd te Camulodunum (Colchester) tot 49 n.C., toen ze verplaatst werden naar Glevum (Glouchester). Na 80 n.C. zaten ze in Schotland en namen deel aan de campagnes van Agricola en hebben mogelijk het fort van Inchtuthil (Perth) in Schotland gebouwd ergens tussen 83 - 87. Na de terugtrekking van Legio II Adiutrix uit Brittanië werd het Legioen gestationeerd in Deva (Chester).

Legio XXI Rapax "Plunderaars".
Opgericht in 41 - 40 v.C. door Octavianus. Het Legioen heeft waarschijnlijk gediend in Raetia (Opper Duitsland) in het vroege Keizerrijk. Na 9 n.C. werden ze overgeplaatst naar Veterain Lager Duitsland en rond 46 naar Vindonissa (Windish in Zwitserland) in Opper Duitsland. Ze waren ook betrokken bij de invasie van Italië door Vitellius in 69 en een jaar later vochten ze tegen Iulius Civilis toen ze in Bonna in Lager Duitsland lagen. In 89 ondersteunden ze de opstand van Lucius Antonius Saturninus waarna ze gestationeerd werden aan de oevers van de Donau.

Legio XXII Deiotariana.
Opgericht door Deiotarus, koning van Galatia (Klein Azië in de buurt van Turkije). Ze werden getraind en uitgerust naar Romeins model en ingelijfd door Augustus waarschijnlijk voor 25 v.C. Het Legioen was in Egypte te Nicopolis na 25 v.C. Hun lot is niet zeker. Het kan zijn dat het Legioen verslagen is tijdens de Joodse opstand in 132 - 135.

Legio XXII Primigenia "Eerstgeborene".
Samen met Legio XV Primigenia opgericht rond 39 n.C. Van 43 was het Legioen gestationeerd in Mogontiacum in Opper Duitsland in de Alpen. En van 69 - 71 in Carnuntum nabij Wenen en vervolgens in een nieuwe legerplaats te Vetera in Lager Duitsland. Primigenia nam deel aan de mars op Rome van keizer Vitellius in 69. In 92 - 93 werden ze terug naar de Alpen verplaatst als gevolg van de mutatie van Legio XIV Gemina naar de Donau grenslijn.

Legio XXX Ulpia Victrix "Ulpian Overwinnaar".
Opgericht en benoemd door keizer Trajanus in 105 n.C. Hun nummer XXX duidt aan dat ze het 30e Legioen waren in chronologische volgorde van het Romeinse Leger. Het zat in Brigetio in Opper Pannonia (Oostenrijk en Hongarije) en dan in Dacia tijdens de 2e Dacian Oorlog van 105 - 106. In 122 werden ze overgeplaatst naar Vetera in Lager Duitsland toen Legio VI naar Brittanië werd gestuurd
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - als hier je verkrijgt daar een terdege info & je Determinatie van het gevonden voorwerp het-email adres is in deze  pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we t dan wel nog het voorwerk van de diverse  items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

 

Naar Boven