*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: De Nederlandse kleipijp  (gelezen 1851 keer)

Kadan

  • Gast
De Nederlandse kleipijp
« Gepost op: januari 17, 2012, 17:24:37 pm »
http://www.kleipijp.nl/

Het onderzoek naar tabakspijpen is reeds in de 19de eeuw gestart. Westerhoff schreef hier als eerste Nederlander een verhandeling over.
Aan het begin van de 20ste eeuw ontstaat er een hausse van artikelen over de wegkwijnende Goudse pijpennijverheid.
Door toedoen van D.A. Goedewaagen krijgt het tabakspijpenonderzoek in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw een nieuwe boost. Naast een boek over merken dat hij samen met Helbers schreef, publiceerde hij ook regelmatig over dit onderwerp in het blad “Die Gouwe”.
Direct na de tweede wereldoorlog werd werd het kleipijpenonderzoek met name door de Engelstalige landen aangevoerd. Het onderzoek was met name gericht om op mathematische basis een exacte datering van de tabakspijp te verkrijgen.
Een verlengstuk hiervan is het werk van F.H.W. Friederich dat in 1975 onder de naam Pijpelogie als AWN monografie werd uitgegeven.
Vanaf die tijd wordt verhoudingsgewijs veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan en dit heeft geleid tot diverse publicaties.
De vragen die heden ten dage bij archeologisch onderzoek spelen betreffen de herkomst en de datering van de producten en de sociale status van de gebruikers die men aan de producten kan aflezen.
De auteur van website heeft ruime ervaring met dit type onderzoek.

http://www.kleipijp.nl/
"Vanaf het begin van de 17e Eeuw tot in het begin van de 20e Eeuw zijn er in Nederland kleipijpen gerookt. Daar het zo'n breekbaar product was kunnen wij de kleipijp wel zien als een wegwerpartikel uit vorige eeuwen. Als je geluk hebt kun je ze op allerlei plaatsen vinden, bijvoorbeeld op geploegde akkers, bagger uit sloten, voor nieuwbouw rijp gemaakte terreinen, oude beerputten, opgebrachte aarde voor geluidswallen, kortom daar waar gegraven wordt moet je de ogen openhouden. Kleipijpen zijn gemaakt in verschillende steden waarvan Gouda de belangrijkste was, maar ook in plaatsen als Gorinchem, Schoonhoven en Utrecht zijn grote hoeveelheden pijpen gemaakt. Kleipijpen verzamelen is een leuke hobby omdat er onderzoek gedaan kan worden. Aan de hand van merkjes kun je achterhalen wie de pijpenmaker is geweest of als er een voorstelling op de pijpenkop staat kun je uitzoeken wat de betekenis daarvan is. Verder is het een kunst om de pijpenkop juist te dateren: wanneer hij gemaakt is en in welke plaats hij gemaakt is. Deze site heb ik gemaakt zodat een ieder van de schoonheid van het wegwerpartikel uit de vorige eeuwen kan genieten."





Dit zijn twee mooie sites om zelf je kleipijpen te determineren.
De eerste site is wat vervelend i.v.m. pop-ups maar de tweede is ook goed te gebruiken, alleen heeft die volgens mij (wat ik zo even zie)
wat minder cijfers gedetermineerd.
« Laatst bewerkt op: november 20, 2015, 22:09:35 pm door JozefHerman »

Kadan

  • Gast
Re: De Nederlandse kleipijp
« Reactie #1 Gepost op: november 15, 2012, 21:05:57 pm »
http://www.knasterkopf.de/htm/einnd.htm

Vaktijdschrift voor kleipijpen en historisch tabaksgebruik.