*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Div Zegelstempels & Zegelringen met hun kenmerken wat houde ze in.  (gelezen 1386 keer)

JozefHerman

  • Gast
Div Zegelstempels & Zegelringen met hun kenmerken wat houde ze in.
« Gepost op: september 30, 2015, 00:19:09 am »
zegelstempel, stempel van Lood-brons, zilver en soms goud, waarin een voorstelling gesneden. Dit werd gedaan door goud- en zilversmeden.

Een vernoemde Zegelstempel , hiermee werd de echtheid van een oorkonde gewaarborgd. Een klompje lak of was werd aan de oorkonde bevestigd met een strookje perkament of een strengetje zijde waarin een stempel werd afgedrukt.

De was waarin de stempels gedrukt werden bestond meestal voor 2/3 uit bijenwas en 1/3 bindmiddel.
In de Middeleeuwen werden overeenkomsten vastgelegd in een oorkonde, op perkament geschreven en bekrachtigd door een of meer zegelafdrukken in was of lak.

De zegels waren voorzien van een randschrift waarin de naam van de zegelaar voorkomt, in het midden een voorstelling van een dier, een bloem, een mens. Vanaf de eerste helft van de 12e  eeuw werd een familiewapen algemeen.

Het zegel vervulde de rol van de tegenwoordige handtekening, in een tijd toen slechts weinigen konden lezen en schrijven



Een 17e eeuwse bronzen zegelstempel. In de oudheid en in de middeleeuwen werden belangrijke brieven door middel van een afdruk van een lakzegelstempel dus met lak of met lood verzegeld of gesloten. Hierdoor wist de ontvanger van wie hij de brief kreeg en dat onderweg niemand deze stiekem gelezen had.

 Was dit wel het geval dan had men het zegel verbroken. In de Romeinse periode en in latere tijden had men lakzegeldoosjes waar men met touwtjes de brief mee afsloot. Om de tekt te lezen moest men de touwtjes doorknippen.

 Deze zijn te bezichtigen op de rubriek "Romeins" hier bij foto nr. 378 in de 1e rij en dan naar onder scrollen. Al in de 13e eeuw begint ook de kleine adel met diverse familiewapens en de gegoede burgerij gebruik te maken van het zegelstempel en in de verdere eeuw, de 14e, nemen ook de kooplieden, gildes en vaklieden deze gewoonte over (zie) hier onder de rubriek van middeleeuws de foto nrs. 522-526.

Deze zijn de gilde stempel ringen de foto nr. 530 betreft een burgelijk zegeltje de foto nr 534 betreft een adelijke zegelstempel. Men stond dus ook garant voor hun gilde stempeltje wat men met de bouw van een huis verkreeg als zijn of haar werk klaar was. In plaats van een familiewapen

 heeft elke vakman een huismerk dat soms ook op hun produckten voorkomt. In de loop van de 17e eeuw verdwijnt gelijdelijk aan de betekenis van hen. Behalve op de vele dorpen blijven ze nog lang in zwang, men had de lakzegelstempels (voor op bureau of in de vestzak) in vele varianten en metalen.

Een zegelstempel kan door verschillende instaties of personen of doeleinden gebruikt worden een aantal stempelvarianten zijn deze - kerkelijk-stads-dorp-schepen- gemeentelijk-adelijk-burgelijk-monogramstempel-huismerk (gilde)-fantasie-kloosterlijk-kasteel (burcht)-bedrijfs-beroep-enz.

Het verzegelen van een brief werd om twee redenen gedaan. Maar ten eerste om de officiele dokumenten meer waarborg van echtheid te geven.

De totale lengte: 30 mm. Het stempelvlak: 17x15 mm. Ook de diverse zegelringen met zegel inprint kon men in de oudheid al. Zowel zegelstempels als zegelringen komen in de late Middeleeuwen al voor, de inktstempel daarintegen doet pas zijn intrede in het begin van de 18e eeuw.

Alle drie de soorten worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. In 1200 lag het gebruik van een stempel alleen bij de kerk, stadsbestuur en de hogere adel. Rond 1300 verlegde dit gebruik zich ook naar de lagere adel en vanaf 1450 werd de stempel ook gebruikt door de welvarende burgers.

 Toen in de 17e eeuw het monogram stempel zijn intrede deed, werd hij door iedereen toegepast die hem kon betalen. Tegen eind 19e eeuw raakt het zakmodel van de zegelstempel uit de mode maar de zegelring, bureau zegelstempel en het inkt stempel bleef bestaan.

 In sommige gevallen zien we naast het adelijkzegelstempel ook een zogenaamd contrastempel. Dit stempel was alleen voorzien van de voorstelling, dus geen tekst om privacy te waarborgen. De afdruk van een zegelstempel of ring werd in de late Middeleeuwen gemaakt in warme was en later in warme zegellak, zowel de was als de zegellak werden na afkoeling hard.

Het inktstempel, zoals de naam het al zegt, werd afgedrukt in inkt.

Vormgeving
Het grote verschil tussen de zegelstempel of zegelring en de inktstempel is dat de afdruk van de voorstelling bij de zegelstempel en de zegelring door het diepere gedeelte wordt gevormt. Bij de inktstempel hierintegen wordt de afdruk van de voorstelling door het hoger liggende gedeelte gevormt.

Zowel de zegelstempel als de inktstempel kunnen we qua opbouw verdelen in twee onderdelen:

Handvat Stempelvlak

Bij de zegelring wordt het handvat vervangen door een ring zodat hij om een vinger te dragen is. Het meest voorkomende voor van het stempelvlak is rond, ovaal, vierkant, rechthoekig of zeshoekig Een paar vroeg middeleeuwse varianten te beginnen met het 1e blokje deze had men meestal in de vele kloosters en waren ovaal .

 De meeste bronzen zegel stempels zijn voorzien van een draagoog aan het handvat, zodat hij gemakkelijk bevestigt kan worden aan bijvoorbeeld een riem, musketonhaak, vestzakchatelaine of ketting. De meest voorkomende modellen van het handvat zijn:



Materiaal
Stempels kunnen in alle denkbare materialen gemaakt zijn, bv brons, zilver, goud, been, ivoor etc. Vanaf ongeveer 1650 tot op heden worden er ook combinaties van diverse materialen toegepast, bv. Koper/messing met glas - agaat met zilver etc.

Versiering
Van een versiering is er niet echt sprake, wel kunnen we globaal de voorstellingen omschrijven welke er op het stempelvlak bevind.
De voorstellingen die we kunnen aantreffen op het stempelvlak, of een combinatie hiervan zijn :

Kerkelijk : religieus

Stads : religieus - wapenschild - stadspoort

Hogere adel : wapenschild met toernooihelm - kasteel

Lagere adel : wapenschild

Burgelijk : Beroep - huismerk - monogram

Bijna alle stempels zijn voorzien van een text. Bij de kerkelijk-, stads, en hogere adelijke -Familie stempels bestond die uit de naam van de persoon die de stempel toebehoorde en zijn eventuele status of functie. Bij de lagere adelijke- en burgelijke stempels was dit meestal alleen de voor en achternaam van de eigenaar van de stempel.

http://www.jozefherman.nl/middeleeuws/html/zegelstempel-engeltje.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Zegelring, ring - meestal van goud - met een ingelegde steen van kornalijn (bruinrood), grijze onyx, jaspis (groen-rood), lapis lazuli (blauw) of sardonyx (wit-zwart). Meestal bestaat de steen uit twee lagen, zodat de gravure donkerder toont dan de deksteen deze Zegelringen konden ook uit Brons of Zilver zijn zelfs waren er in de oudheid ook loden  zegelringen

Zij worden gedragen aan de ringvinger of de pink van de linkerhand. Aangezien men veronderstelt dat er werkelijk mee wordt gezegeld, dient de onderkant van het wapen naar de top van de vinger gericht te zijn.

dit was om hun personage te bekrachtigen  met  het  zetten van hun  vernoemd Zegel

Typical seal shapes - date periods

« Laatst bewerkt op: september 10, 2020, 23:55:06 pm door JozefHerman »

JozefHerman

  • Gast
Re: Div Zegelstempels & Zegelringen met hun kenmerken wat houde ze in.
« Reactie #1 Gepost op: september 30, 2015, 00:22:45 am »
Hier vele Stempels van Bossche schepenzegels;

http://www.thuisinbrabant.nl/zoeken?q=zegelstempel

Afbeeldingen
Een zegel fungeert als het kenteken van de zegeldrager en dient deze dan ook ondubbelzinnig te identificeren. Dat kan door middel van een symbool, een wapen en/of een naam in het randschrift. Aan de hand van de afbeeldingen kunnen zegels als volgt worden ingedeeld:

Portretzegels vertonen een portret, dat echter geen realistische weergave van het gezicht van de zegelaar is. Dit is één van de oudst voorkomende afbeeldingen op zegels. Het zegel van keizer Karel de Grote is bijvoorbeeld een portretzegel.

Wapenzegels vertonen het heraldische wapen van de zegelaar. Dit is één meest voorkomende afbeeldingen op zegels, aangezien een wapenschild weinig ruimte inneemt en toch voldoende onderscheidend vermogen heeft. Met name voor minder vermogenden was de voor een zegel benodigde was tamelijk duur. Wapenzegels werden gevoerd door edelen, notabele burgers en door steden, die echter ook wel zegels met een gestileerd stadsgezicht of stadsmuren voerden.


Ruiterzegel van Owain Glyndŵr (rond 1400)
Ruiterzegels vertonen een afbeelding van de zegelaar in volledige wapenrusting op een galopperend paard. Om dit met voldoende onderscheidend vermogen te kunnen afbeelden, waren ruiterzegels meestal groter dan wapenzegels. Een variant van het ruiterzegel is het jachtzegel, waarop de zegelaar eveneens te paard is afgebeeld, maar nu met een valk op de hand en begeleid door een hond.

Troonzegels of Majesteitszegels vertonen de vorst in vol ornaat gezeten op een troonzetel. Het grootzegel vertoonde bijna altijd een afbeelding van een tronende vorst, vaak ook omringd door de wapens van zijn land(en) en andere symbolen van zijn heerschappij.

Monogramzegels vertonen alleen het monogram van de zegelaar. Deze zegelafbeeldingen kwamen op in de 17e eeuw bij personen uit de burgerij die geen familiewapen hadden, maar toch wilden of moesten kunnen zegelen. Vergelijkbaar hiermee zijn zegels met een huismerk.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zegel_(oorkonde)


Gebruik
Zegelafdrukken worden gebruikt om:

een brief of acte te bezegelen, ter bekrachtiging van de inhoud ervaneen document of een ruimte te verzegelen, dus af te sluiten kwaliteit of herkomst van een voorwerp of product te garanderen
identificatie, bijvoorbeeld van een deurwaarder

Het gebruik van een persoonlijk zegel is al uit het verre verleden bekend. Men kent stenen zegelstempels en rolzegels waarmee in klei werd afgedrukt of afgerold.

 Jozef kreeg van de Farao diens zegel om in zijn naam te handelen (Gen: 41 vers 42). Met het zegel was men handelingsbekwaam. In de Hellenistische en Grieks-Romeinse tijd werd ook veel gezegeld. Het zegel was een herkenningsmiddel en legalisatie, zonder dat bij officiële stukken de rechtsgeldigheid dit beslist vereiste. Men kon een handtekening zetten en tevens een zegel opdrukken. Het zegel van de keizer (veelal een portretzegel) vertegenwoordigde meer een staatkundig machtssymbool.

In de vroege Middeleeuwen werd dit zegelgebruik overgenomen door paus, keizer, koningen, en rijksgroten. Later (vanaf de 13e eeuw) ook door de gewone adel. Zegels werden gebruikt door al diegenen, die oorkonden moesten afgeven en die moesten bekrachtigen. Het zegel kreeg de functie van de huidige handtekening.

In 1181 stelde paus Alexander III het zelfs verplicht, wilde een stuk juridische waarde hebben. De naam van de zegelaar moest in het betreffende stuk vermeld zijn en diens zegel moest aan het stuk hangen om het rechtsgeldig te laten zijn.

Een ieder die iets betekende in de middeleeuwse maatschappij had een zegel, mettertijd ook kloosters, kapittels, priesters, edelen, schout en schepenenen, burgers, boeren, geestelijke en wereldlijke vrouwen. Natuurlijk ook de steden, die vaak meerdere zegels voerden.

Het zegelstempel was strikt persoons- of instellingsgebonden, te herkennen aan een randschrift. Dit randschrift was het belangrijkste onderdeel van het stempel. Daaraan herkende men de eigenaar. Bij diens dood werd het zegelstempel gebroken of doorboord om misbruik te voorkomen.

Ter meerdere beveiliging bevestigde men een kleiner zegel of contrazegel aan de achterzijde van het hoofdzegel. De straffen bij fraude waren bepaald niet kinderachtig.

Bij de gevangenname van Floris V werd diens zegel(stempel) 'ontwee' gebroken zoals bij Melis Stoke te lezen is.

Zegeltypen

*****Portretzegel (een fantasie afbeelding van de zegelaar. Men moet dit niet als een gelijkend portret zien)
*****Majesteit of troonzegel, gebruikt door vorsten, vaak met een contra zegel (zegelaar op troon)
*****Ruiterzegels voor rijksgroten en de adel, ook veelal met een contrazegel
*****Jachtzegel (ruiter te paard met een valk op de hand en een hond aan de voeten)
*****Wapenzegel (persoonlijk of stadswapen)
*****Kerkelijke instellingen zoals kloosters beeldden hun patroonheiligen af
*****Adellijke dames worden staande afgebeeld met aan beide zijden hun familiewapens

Sprekende zegels (bijvoorbeeld de familie Crans: een krans, familie van der Put: een put, Vos: een vos, etcetera)
*****Huismerken
*****Fantasievoorstellingen
*****Steden toonden vaak hun trots zoals een stadspoort, vestingwerken, scheepsafbeeldingen. Steden hadden vaak meerdere zegels

http://www.geldersarchief.nl/familiegeschiedenis/zegels/meer-over-zegels

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Graag iedereen die prima info  over Zegelstempels of Zegelringen vind deze aub bijplaatsen dan in n onderstaande Topic; ______P.S_____ ik heb het dan wel over  weburl*s waarin div verschillende Zegelsstempels of Zegelringen staan kwa bv hun periode en hun verdere inhoud -------- bv van de Provincie Zeeland met hun beschrijvingen en  met hun ontleding van de div Wapens ervan liefst met afbeeldingen oftewwel Foto"s .

« Laatst bewerkt op: september 30, 2015, 00:43:43 am door JozefHerman »

JozefHerman

  • Gast
« Laatst bewerkt op: september 30, 2015, 16:34:04 pm door JozefHerman »