*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Vele van Napoleon Bonaparte zijn Grande Armeè Regiments Knopen.  (gelezen 3715 keer)

JozefHerman

  • Gast
Vele van Napoleon Bonaparte zijn Grande Armeè Regiments Knopen.
« Gepost op: december 12, 2015, 11:11:26 am »
interessante verschillende Type*s Grande Armeè Regiment*s knopen  die met  nr 3 erin is een regiment*s nummer.

 De fransen Regiment knopen van destijds  kwamen met 2 verschillende  maten namelijk : 16 mm en de iets grotere waren  22 mm in diameter.

 De kleinere  zaten op de schouders, en op de manchetten en de voorkant  van een gewoon soldaten  uniformjas en de grote op de zak kleppen 3 stuks per klep en de rug 2 de grotere model knopen kwamen dus minder voor en zijn dus zeldzamer al hoewel vele zoekers er wel eentje van heeft 

Franse overjassen hadden destijds  bij hun  infanterie geen metalen maar stoffen en  houten knopen. De benaming van Koperen knopen zijn van de linie infanterie

Tevens  de Tinnen knopen van hun  lichte infanterie

Hun Officiers knopen waren hetzelfde maar iets beter van Kwaliteit deze waren verguld  en ook verzilverd.

Het derde linie regiment is bij de meeste grote veldslagen in duitsland geweest tussen 1805 en 1812 maar ook bij Quatre Brass en Waterloo te Belgiê periode  1815.

Von Blücher had het Iste korps van het Pruisische leger opgesteld langs de kreek van Ligny. De dorpjes Wagnelee, Saint-Amand en Ligny waren alle bezet door Pruisische troepen. Hierachter stond het IIde korps van Pirch opgesteld. Het IIIde korps onder von Thielmann dekte een (te) ver uitgespreide linkerflank.

Napoleon leidde de slag vanuit Fleurus, waar hij het Garde korps concentreerde. Het 3de korps onder Vandamme stond tegenover St. Amand, het 4de korps onder Gérard tegenover Ligny. Napoleons plan was een frontale aanval, terwijl Grouchy de Pruisische linkerflank zou omsingelen.

Von Blüchers staf had van de molen bij Brye een goed uitzichtspunt, evenzo gebruikte Napoleon de molen bij Fleurus als uitzichtspunt.

Napoleon trok met zijn nieuwe oude leger op naar de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) en stuitte daar op de troepen van de geallieerden. Bij Ligny (40 km ten zuidoosten van Brussel) werd op 16 juni 1815 de eerste slag geleverd met de Pruisen onder Blücher.

De slag eindigde in een Franse overwinning en de Pruisen moesten terugtrekken. Napoleon liet echter na de Pruisen te achtervolgen en volkomen te vernietigen en dat zou grote gevolgen hebben. De Pruisen konden zich hergroeperen en zouden zich later bij de Britten onder Wellington aansluiten.

http://www.wikikids.nl/Slag_bij_Waterloo

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Ligny




blijven herinneringen aan vele Hollandse Soldaten die voor hun nummer destijds deel mochten nemen

van Napoleon zn adrelinne bij ons zit n overgroot vader in de familie die er bij was

alle zijn Regiments Nummer Knopen maar;die in t midden ligt stammen af van de Hollandse/ franse tijd Soldaten met J3 op haar voorzijde de keerzijde staan woorden o.a De Heus misschien is dit n afleiding n(?) van de Regiment Troepen van Heutz deze die heden ten dage  nog bestaat in het Nederlandse Leger.

http://www.grenadiercompagnie.nl/Bestanden/2.6%20Uniformen%20BI2.pdf

Napoleons Grande Armée bestond niet alleen uit Fransen. Bij de Ruslandcampagne van 1812 waren ook Nederlandse militairen aanwezig die vochten onder Franse vlag. Officieel kende het Franse leger negen

Nederlandse regimenten: het 123e, 124e, 125e en 126e linie-infanterie, het 33e regiment lichte infanterie, het 3e regiment gardegrenadiers, het 2e regiment lichte garde lansiers (rode lansiers), het 11e regiment huzaren en het 14e regiment kurassiers.[1] Toen het Koninkrijk der Nederlanden eind 1813 onafhankelijk werd kreeg het weer een eigen leger.

Dit roept de vraag op of er uniformen werden gebruikt uit de Franse tijd? Te verwachten is immers dat de magazijnen in de Nederlanden nog vol lagen met Franse uniformen en stoffen. De nederlaag van Napoleon in de slag van Leipzig was immers niet voorzien. Vreemd genoeg kan slechts een Nederlands regiment worden

teruggevonden dat bij deze slag aanwezig was, te weten het 2e regiment lichte lansiers.[2] De vraag is dus: waren er nog wel Nederlandse troepen over in het Franse leger aan het einde van de Franse tijd? Het antwoord op deze vraag zou kunnen zijn: ’l’histoire de l’infanterie batave sous l’uniforme francais était dédormais close’[3]. Kortom de Franse uniformen werden niet meer gedragen door Nederlandse soldaten.

https://legermuseum.wordpress.com/2012/03/08/nederlanders-in-het-leger-van-napoleon-het-uniform-in-
1813/

De Franse tijd 1795-1813  http://frederic.berjaud.free.fr/plan_du_site.htm
Gesteund door de inval van het Franse leger, stichtten Nederlandse patriotten onder Franse protectie de Bataafse Republiek, een Franse vazalstaat. Hiermee begon de Franse Tijd. Van 1806-1810 vormden we het Koninkrijk Holland. In 1810 volgde de inlijving bij Frankrijk. Een relatief korte, maar zéér tumultueuze periode.

Het ministerie van Defensie meldt over deze tijd: “het was óók een periode van vernieuwing en modernisering in alle politieke en maatschappelijke sectoren. De Bataafs-Franse tijd kenmerkte zich door een intense politieke strijd en resulteerde in vergaande politieke hervormingen en Centralisering van de legerorganisatie.

http://allemaalfamilie.nl/mgd_allemaalfamilie.php?pageid=7052&langid=1

verder alle knopen hebben terdege vuurgevechten mee gemaakt vooral de nummer 3 lichting deze was
bij elke veldslag aanwezig ook die van Ligny en ja De J3 knoop stond voor de letter J van Jagers erna werd dit ;
http://www.limburgsejagers.nl/


 
« Laatst bewerkt op: december 19, 2019, 00:20:28 am door JozefHerman »

Munten Bodemvondsten Club Forum

Vele van Napoleon Bonaparte zijn Grande Armeè Regiments Knopen.
« Gepost op: december 12, 2015, 11:11:26 am »