Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Mn 1e Mondharp jammer niet kompleet zat nog in n vergeten gewaand pieppotje  (gelezen 1160 keer)

JozefHerman

  • Gast


Deze meet 5cm eind/eind
materiaal rood koper

Men maakte hier mee oermuziek
met boxen aan beter muziek ?

https://www.youtube.com/watch?v=NM4TwwwdQpQ
 
````````````````````````````````````````````
https://www.youtube.com/watch?v=MC16n6UJ0tk

Mondharp
De mondharp bestaat uit klein frame van metaal of hout, waarvan tussen twee kleine staafjes een dunner derde staafje los kan trillen. De twee buitenste staafjes worden tegen de tanden geplaatst zodat het derde staafje nadat het met de vinger uit de evenwichtsstand is gebracht gaat trillen, en zo de lucht in de mond van de muzikant in trilling brengt. Door het vervormen van de mond kunnen dan verschillende tonen worden gespeeld.

De oudste verwijzing naar de mondharp is een afbeelding uit China gedateerd tot 400 vóór Christus. Over het gebruik van de mondharp in de dertiende eeuw in Europa bestaat nog veel onenigheid. Na 1500 is de mondharp zeker bekend geweest in Europa maar over eerdere vondsten bestaan nog twijfels wat betrouwbaarheid betreft. Voor 1200 zijn er al enkele opgravingen van vermoedelijk mondharpen gedaan van oude Angelsaksische of Carolingische afkomst.

Uit de dertiende eeuw zijn archaeologische vondsten bekend uit Uppsala en Paderborn. Het is aannemelijk dat de mondharp zich pas na 1200 begon te verspreiden door Europa.

http://www.noorderwind.org/Artikel%3AMuziekinstrumenten
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De demir-khomus (ijzeren mondharp) bestaat sinds oudsher onder de inwoners van Toeva in het zuidwesten van Siberië, ten noorden van Mongolië. De demir-khomus heeft een speciale charme. Haar oorsprong is in Toeva-volkstradities verbonden met de tragedie van twee weerstreefde verliefden.

Het verhaal gaat dat een jonge vrouw tegen haar wil was uitgehuwelijkt aan een rijke man. De jongeman die haar liefhad was een vaardige ijzersmid. Toen de jonge vrouw trouwde met de rijke man, maakte de ijzersmid een khomus voor zichzelf, en terwijl hij de khomus bespeelde, vergat hij eten, drinken en slaap. Hij gaf zich volledig over aan zijn diepe gevoelens.

http://oermuziek.nl/?tag=jaw-harp


laserman

  • 1000+ Berichten
  • *******
  • Berichten: 1498
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Mn 1e Mondharp jammer niet kompleet zat nog in n vergeten gewaand pieppotje
« Reactie #1 Gepost op: januari 22, 2017, 18:32:32 pm »
De mondharpen waren echte muziek instrumenten,dat werd bespeeld voor het muzikale genoegen.De vroegste mondharpen waren van ijzer de latere van een koper legering.Om hem te bespelen drukt men de beugel tegen de tanden en met de vinger tokkelt men het tongetje aan.De mond dient daarbij als klankkast.Het is een klein instrument ,gemakkelijk mee teneemen ,maar ook gemakkelijk te verliezen.Ze komen dan ook zeer regelmatig bij opgravingen te voorschijn.Bij de meeste exemplaren is het kwetsbare tongetje in de bodem weggeroest,waardoor de vorm ook wel iets weg heeft an een gesp.Daarom werden ze vroeger ook wel voor Germaanse gespen aangezien.
bron;  sly-d-man MBF forum.

hier een cursus mondharp bespelen ;D
https://www.youtube.com/watch?v=Mrxxed54hcg
« Laatst bewerkt op: januari 22, 2017, 20:03:37 pm »

De Speyte

  • 150+ Berichten
  • ****
  • Berichten: 245
Re: Mn 1e Mondharp jammer niet kompleet zat nog in n vergeten gewaand pieppotje
« Reactie #2 Gepost op: januari 26, 2017, 20:34:32 pm »
Uit het boek "Gezocht en gevonden".
Middeleeuwse bodemvondsten uit Gent.
Boek "Gezocht en gevonden".
http://www.gezochtengevonden.be
http://www.facebook.com/boekgezochtengevonden

 

Naar Boven