kledinghaakjes

Enkelvoudige messing - bronze kledinghaken.

16-17e Century diverse brass -bronze clothing hooks and there locking system and some with inscriptions like ++++++++++ Maria +++++++++++.

16-17 eeuwse messing - brons gordelsluitingen en tevens kledinghaken met sluitingen divers. de meest voorlaatste messing - brons kledinghaak is gedateerd door H. Hasselt in 't systeem van de coinhunter nr. 96 blz. 12 afbeelding 67 als zijnde datering 16e eeuw lengte 46 cm.

De wieg van de enkelvoudige kledinghaak ligt waarschijnlijk rond 1400 en bereikt zijn hoogtepunt tussen 1500 en 1600, hierna neemt het gebruik weer af en tussen 1650 en 1700 verdwijnt hij uit het modebeeld, met uitzondering van de simpele gebogen kledinghaak, deze word tot op heden nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld bij de sluiting van een dames bustenhouder.

Het uiterlijk item:

De enkelvoudige kledinghaak bestond uit twee zijden, de ene zijde had een of meerdere haken en de tegenover liggende zijde had een of meerdere bevestigings ogen. De vorm van het oog, bij een kledinghaak met een bevestigings oog, kon varieeren tussen rond, rechthoek, trapezium of driehoek. De haak ( haken ) werd bij het sluiten van het kledingstuk door een oog ( ogen ) gehaald, welke aan de andere zijde van het kledingstuk was bevestigd, of hij werd gewoon door de kleding heen geprikt. De kledinghaak kon ook gebruikt worden bij het bevestiggen van extra bovenkleding, zoals een kap of kraag of uppermantel Kledinghaken konden op verschillende wijze zijn vervaardigd.

Ze werden volledig koper messing gegoten in een mal.

Ze werden zonder de haak gegoten in een mal. Deze haak werd dan later toegevoegd.

Ze werden handmatig in vorm gebogen en/of gesoldeerd.

De meeste kledinghaakjes zijn gegoten uit een stuk koper/messing waarna de platte haak werd krom gebogen. Ook zijn er kledinghaakjes bekend van koper/messing en lood/tin waarbij de haak los is vervaardigd, dit om waarschijnlijk slijtage tegen te gaan, deze losse haak werd dan gemaakt van koper/messing - of ijzer - draad. De handmatig vervaardigde kledinghaajes zijn meestal gemaakt van ijzer- of koper/messing- draad, welke in een bepaalde vorm gebogen werden. Er zijn ook zeer luxe kledinghaakjes bekend welke gemaakt zijn van zilver of goud, maar dit is een unicum en komen dan ook zelden voor.

Verfraaing :

De versiering werd meestal aangebracht tussen de haak en het oog. aan de gegoten kledinghaakjes werd de versiering al in de mal aangebracht, deze kon varieeren tussen een bloem, letter, hoofd, vuurijzer, kroon etc. Bij sommige exemplaren loopt de veriering door in het oog.Bij de handmatig gemaakte kledinghaakjes werd er een losse versiering tussen de haak en het oog gesoldeerd, hiervoor werd vaak een gedecoreerd latoen koperen

Dubbele messing - bronzen kledinghaken.

Dubbelekledinghaken en kettinghaken, ook wel mantelhaken genoemd, zijn in principe bedoeld voor het sluiten van een mantel of cape. De dubbelekledinghaak vind zijn tijdsbestek in de 14de eeuw, terwijl de kettinghaak pas tussen 1450 - 1500 zijn intrede doet. bijde verdwijnen weer rond 1650 uit het modebeeld.

Het uiterlijk item:

De dubbelekledinghaak en de kettinghaak komen een ding overeen, ze zijn alle bij voorzien van twee haken. De haken van de dubbelekledinghaak zaten rechtstreeks aan elkaar, terwijl die van de kettinghaak met elkaar verbonden waren dmv een losse ketting of centraalstuk.

De dubbelekledinghaken konden op twee manieren gemaakt zijn : Uit een stuk gegoten in een mal, na afloop werden beide haken omgebogen. Of Handmatig gemaakt.

Zie dubbele messing-bronzen plaatkledinghaak met profaan inschrift ++++++++++MARIA+++++++++++++. vroeg 17e eeuwse makelij. Terug