middeleeuwse meshouder

middeleeuwse meshouder

Schedepuntbeschermers met een uit de 18eeuwse periode n uitzonderlijke mooie bewerkte met klimmende Leeuwen erop daar tussen in een Familiewapen.

De tweede van links van de bovenstaande schedepuntbeschermers af is gevonden met graafwerkzaamheden in 2003 aan de riolen en leidingen op De binnenplaats van kasteel Maurick - Vught en heeft het wapen erop staan wat daar tegen de voorgevel aan hangt word straks bijgewerkt met het Familie wapen van herkomst. bovenstaande beschermers periode 16-17e eeuws Waarschijnlijk dat mat familie wapen 17e eeuws.

Een aantal zwaard – dolk - schedehouders deze voorkwamen dat ’t mes - dolk of zwaard Onder uit de schedes prikten of scheurden met hunner scherpen metaalpunt onderaan en dat men zichzelf dan verwonden auw...........er bestonden vele modellen en varianten.

middeleeuwse meshouders

mes schede punten

Nog meer: diverse schedepuntbeschermers, 1400-1700 AD.

Ze waren gemaakt van bot, tin, lood, brons, koper, zilver, goud van tin lood dan waren ze van Spaanse makelarij uit de 80 jarige oorlog

De tekst in de bovenste Banner DIEU ET MON DROIT staat er ook exact zo op moest ik meteen denken aan de leuze: "DIEU ET MON DROIT". Die werd voor het eerst door Henry V van Engeland gebruikt in de 15e eeuw en betekend letterlijk: God en mijn recht, maar kan ook worden geďnterpreteerd als "mijn door God gegeven recht te regeren", of "God en mijn rechter (zwaard) hand". Ik denk dus dat je het in die hoek moet zoeken; in de hoek van Engelse vorsten. De leuze staat zelfs nu nog in het wapen van het Engelse koningshuis en die van de regering. In de onderste Banner staat het woord en is zo Compleet -- IMPROVED de woord zetting IMPROVED kan ook nog zo gelezen worden IMP ROVED R ook een P of een kan zijn dan krijg je dit dus IMPPOVED of IMPBROVED anyway denk als ik het Heraldisch Wapen te pakken heb met daarin de 3 staande Leeuwen links boven 3 staande leeuwen rechts onder in het midden van het kleine wapentje ook een leeuw daar links en rechts van het wapen staat links een klimmende leeuw die in zijn rechterpoot het schild omklemd en buitenkant rechts van dit wapen staat een eenhoorn. Helemaal bovenop het wapen staat ook n staande Leeuw.

En zou heel goed kunnen dat het uit Engeland komt ben benieuwd misschien weet iemand anders ook een aanvulling erop -- alleen ik weet niet of dat bij hun ook de Franse lelie bekent was op hun leger items destijds die er achter op staan bij de naad afsluiting keerzijde deze weburls de 1e is het wapen beter te zien.

www.hogehoeden.nl/wapens.html

Hoop toch op ontmaskering van het Item. Misschien is het wel van deze hoge Piet geweest Willem III van onderstaande url of een van de Hollandse cq. Engelse Officieren uit deze Leger periode van en tussen 1635---1672 Heb het in de omgeving van Den Bosch gevonden destijds ken het ook zijn dat hogere Engelse officieren zo een bewerkte schede punt hadden of was dit weggelegd voor een hoger persoon namelijk Willem III deze die het Heraldiek Wapen in de 17e eeuw voerden.

In februari werd Willem III benoemd tot Kapitein - Generaal. Zijn eerste optreden als legeraanvoerder was weinig gelukkig. De meeste soldaten van de Republiek bevonden zich in de drie grote zuidelijke vestingen: Breda, 's-Hertogenbosch en Maastricht. Het Franse leger liet deze machtige vestingsteden echter letterlijk links liggen en viel in juni langs de Rijn Gelderland binnen door de Betuwe. Willems kleine veldlegertje viel spontaan uiteen. De IJssel steden wisten niet hoe snel ze zich moesten overgeven; Willem viel met de resten van zijn strijdmacht terug op Utrecht waar hij de poorten echter voor hem gesloten vond: de Utrechtse burgerij had weinig trek in een belegering en liet de Fransen binnen.

Graag alle info over mijn gedetecteerde handbewerkte vergulden Zwaardbeschermer naar mijn email adres (deze zit achterin). Terug