Voorwerp: Militaire onderscheidingen waaronder een van Willem I.

Afmeting: 1cm, 1cm, en 3cm.
Materiaal: Brons.

Op de bovenste foto is de middelste onderscheiding gemaakt door de Nederlanders van overwonnen kannonen buit dat veroverd was tijdens de oorlog tegen de Belgen. De slag die in augustus 1830 begon voor hunner onafhankelijkheid. De gesmolten kannonen dateren van overwonnen veldslagen die door de zoon van koning Willem I, aankomend koning Willem II te Hasselt en in Leuven te BelgiŽ gewonnen zijn in 't jaar 1831.
In 1840 werd de republiek BelgiŽ geboren.

Militaire onderscheidingen:

In april 1815 was er alle aanleiding voor de spoedige stichting van een militaire orde. Het jonge Koninkrijk der Nederlanden werd geconfronteerd met de Franse opmars onder leiding van de uit Elba teruggekeerde Napoleon. Koning Willem I had een koninklijke dapperheidsonderscheiding nodig om in de komende strijd daden van moed te kunnen belonen. De stichting van de Militaire Willems-Orde (MWO) was dan ook een kwestie van slechts een paar maanden. Evenals het Legioen van Eer was de MWO een zogenoemde 'verdienstorde', losgekoppeld van adeldom en voor alle rangen haalbaar. De Militaire Willems-Orde kent sindsdien vier klassen: Ridder-Grootkruis, Commandeur, Ridder derde klasse en Ridder vierde klasse. De veldtocht tegen Napoleon in 1815, met de slagen bij Quatre Bas en Waterloo, was de eerste gelegenheid waarvoor de Militaire Willems-Orde werd uitgereikt. Erfprins Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau ontving de eerste onderscheiding, en wel het grootkruis van de orde. In totaal werden er naar aanleiding van de veldtocht in 1815 meer dan 1000 personen onderscheiden.

In de loop der jaren is de MWO in totaal meer dan 6.000 keer uitgereikt. De belangrijkste gebeurtenissen in dit verband zijn, na de veldtocht van 1815:

De Belgische opstand van 1830
De hele periode Nederlands-IndiŽ, met de nadruk op de Atjeh-periode
De Tweede Wereldoorlog, 1940-1945
De Politionele Acties, 1946-1948
De Koreaanse Oorlog, 1950-1954
Oorspronkelijk uitsluitend bedoeld voor militairen, is de MWO vanaf 1940 ook voor burgers opengesteld.

Momenteel wordt het toekennen van dapperheidsonderscheidingen, inclusief de Militaire Willems-Orde, in het licht van de huidige inzet van de Krijgsmacht nader bezien. De criteria voor het toekennen van de MWO en de andere dapperheidsonderscheidingen veranderen daarbij niet, maar ze worden wťl naar de huidige omstandigheden geÔnterpreteerd. Ook tijdens deze omstandigheden, zoals bij vredesoperaties, zijn er situaties van strijd denkbaar. Het hoeft daarvoor geen oorlog te zijn; deze term wordt in het reglement van de MWO niet genoemd.

Willem I

Koning Willem I, stichter van de Militaire Willems-Orde, miniatuurportret naar J.W. Pieneman.
(Collectie St. Historische Verzamelingen van het Huis Oranje.
 Terug