antiek speelgoed

Antiek speelgoed

DIFFERENT ANTICS KIDS TOY'S PERIOD OF THE TWO DINKY'S 1955 PERIOD OF THE MANY LEAD TOY'S CIRCA 17th-18th CENTURY.

VERSCHILLENDE KINDERSPEELTJES VAN VERGANE TIJDEN. DE DINKY'S 1955. DE LODEN BEELDJES EN SPEELTJES CIRCA 17E -18E EEUW.

=========De Dinky==========

Dinky Toys was een Britse producent van modelauto's. Het is ook een begrip geworden ("Wat heb jij een Dinky's!"). Het was onderdeel van het Meccano concern.

Dinky Toys maakte auto's van zamac in ongeveer de schaal 1:43 in zowel Groot-BrittanniŽ als Frankrijk (hoewel ook modellen voor Dinky werden geproduceerd in Nederland bij Best-box en in Spanje door Pilen). De Britse en vooral Franse Dinky's worden vaak hoger in waarde aangeslagen. Eind jaren '70 verliest Dinky meer en meer terrein en gaat failliet. Matchbox koopt de merknaam in de jaren '80 en brengt zowel oude als nieuwe auto's uit. Matchbox zelf werd echter ook weer overgenomen, door Universal International, en de merknaam dreigde te verdwijnen. Tegenwoordig is Dinky Toys een merk van Mattel. De oude Dinky's zijn erg gewild bij verzamelaars, hoewel de populariteit minder is dan ongeveer zeven jaar geleden, toen Ebay zorgde voor een grote opleving in het verzamelen van Dinky Toys kijk zelf maaaaar.

Lood

Lood wordt sinds 5000-4500 v.Chr. gebruikt omdat het wijdverspreid op aarde voorkomt en eenvoudig kan worden bewerkt. Alchemisten dachten dat lood het oudste metaal was en associeerden het met de planeet Saturnus. In het Romeinse Rijk werden loden pijpen gebruikt om water te transporteren die in sommige gevallen 2000 jaar later nog steeds in gebruik zijn.

In de jaren 1980-90 ontstond het besef dat lood schadelijk was voor het milieu met als gevolg dat het gebruik ervan aan banden werd gelegd. In autobrandstoffen werd lood vervangen door andere stoffen en loden pijpleidingen werden vervangen door pijpleidingen in kunststof, (verzinkt) staal of koper.

Het symbool van lood Pb is afkomstig van de Latijnse naam Plumbum. Het Nederlandstalige lood komt van het Angelsaksische (en ook Engelse) lead Terug