Gouden Tremissis 1. Bodemvondsten zilveren en gouden munten


Gouden Tremissis 2. Metaaldetector vondsten site jozefherman.nl


Voorkant geldmuseum Leiden


Geldmuseum Leiden waar zilveren, gouden munten worden gedetermineerd


Als je een unieke munt gevonden hebt dan kan je deze laten determineren


AHr. Arent Pol, onderzoeker munten middeleeuwen en nieuwe tijd.


In mijn geval ging het om een gouden tremissis.

Gouden Tremissis pseudo-Madelinus type

In mijn geval ging het om een gouden tremissis. bodemvondsten gouden en zilveren munten Het is als Hobbyist & Metaaldetector Zoeker een pijnlijke geschiedenis als hij een gouden tremissis munt ziet waarvan een fragment af is gekomen door verploeging of-of, ernaast: Als je een unieke munt gevonden hebt dan kan je deze laten determineren in het Geldmuseum te Utrecht - Leidseweg 90 www.geldmuseum.nl In mijn geval ging het om een gouden tremissis. Hier volgt de mening van deze echte kenner te Nederland en een medewerker van hen de Hr. Arent Pol, onderzoeker munten middeleeuwen en nieuwe tijd.

De gouden tremissis is een pseudo-Madelinustype.
Van dit type tremissis ken ik ondertussen zo'n 500 exemplaren en ze zijn bijna allemaal een beetje anders. Ook deze tremissis wijkt weer af van de rest, in die zin dat het voorzijde-omschrift (waar standaard op de originelen DORESTATIFIT staat) hier ID……STVTFII te lezen geeft. Op de nabootsingen staan de wildste verbasteringen van de plaatsnaam, maar eentje die met ID begint kende ik tot dusver niet; de V is natuurlijk 'gewoon' een omgedraaide A. Op de keerzijde kun je – als je weet dat op de echte MADELINVSM staat – hier ……VELINVVSM en met enige fantasie ook nog ……DELINVVSM lezen, als je tenminste rekening houdt met het feit dat letters soms vervormd zijn.

Tremissis periode: 680-700 A.D
Hoorde van hem dat een echte Tremissis b.v van Madelinus zelf aangemunt 50% goud bevatte in de mijne zat 19%. Alle Tremissisen verschillen qua goud gehalte. Ernaast heb je nog gouden tremissis met lager goud gehalte, bijna geel koper, en je hebt ook nog de zilveren types. Wat mij opviel was een zoeker die daar ook was in het Geldmuseum te Utrecht en deze had in 15 jaren van zoeken (Detecten) 18 losse vondsten ervan gedaan van deze begeerde gouden tremissis. Hier was ik van geschrokken van dit visueel aantoonbare resultaat.

One golden pseudo-Madelinus type coin of Tremissis with 19% gold in it. One golden pseudo-Madelinus type coin of Tremissis with 19% gold in it.
Period 680/700 A.D-Weight 1.1 gram

Eine goldene pseudo-Madelinus Type muntsze der goldene tremissis mit 19% gold. Eine goldene pseudo-Madelinus Type muntsze der goldene tremissis mit 19% gold drinnen.
Periode 600/700 nach Cristi geburt. Diese muntsze hat ein gewicht von 1.1 gram Terug