ronde plaat

Ronde schijf met inprint

Materiaal: brons. Afmeting: 5cm. doorsnede.
Tijd: c.a.100 B.C.

One early copper disk manual compass for sailing coordinations and to guard and view over the stars from point A to point B for instance from England to Spain .
Period approx: 100 b.c.
Size in the middle 70 mm.

Een vroege koperen schijf met astronomische gegevens Inprint erop voor het tom tommen in de nacht over de sterren Navigeren van punt a naar b tevens 'n soort kompas. Periode circa 100 B,C.- 4e eeuw. N.Chr.
Doorsnede: 70mm.
Met een raket rondom de aarde met de snelheid van 't licht.

De omtrek van de aarde...

De aarde heeft bij de evenaar een omtrek van ongeveer 40.000 km. Misschien denk je: “wat een rond getal, dat is geen toeval!” En inderdaad, dit is geen toeval. Oorspronkelijk, toen in de 18de eeuw de meter als lengtemaat bedacht werd, had men deze gedefinieerd als 1/40.000.000e van de omtrek van de aarde. Men heeft toen een platina meter gemaakt, die nu in Parijs ligt, en vervolgens die platina meter als standaard aangewezen. Tegenwoordig kan men veel nauwkeuriger meten dan tweehonderd jaar geleden. Het resultaat is nu dat de omtrek 40 075 km is rondom de evenaar en 40 007 rondom de polen. Het verschil tussen deze twee omtrekken is te wijten aan de draaiing van de aarde om haar as. Terug