romeins leerbeslag

Voorwerp: Vruchtbaarheidssymbolen o.a. twee vulva's (leerbeslag).

Afmeting: variabel.
Periode: 0 tot 400 nChr.

Some Roman sex symbols

"GalliŽrs en Romeinen niet zo seksbelust als vaak gedacht"
De Romeinse GalliŽrs mochten dan een fascinatie hebben voor stijve penissen, dat had niets met seks te maken. Dat concludeerde een Franse archeoloog na een zoektocht in de diepste kelders van tientallen musea.

De fallus in erectie was overal aanwezig in de Gallisch-Romeinse samenleving, omdat hij geluk bracht", vertelt Cyril Dumas. Hij is conservator van het kleine Musťe Brayer in het Zuid-Franse vestingdorpje Les-Baux-de-Provence, tussen Avignon en Arles. De jonge, ambitieuze archeoloog organiseerde de tentoonstelling Erotiek in GalliŽ, die binnenkort in Zuid-Frankrijk te zien is. Dumas wijst op de kettinkjes met stijve penissen, olielampjes en een aardewerken kan met drie opgerichte exemplaren. En op het beeldje van de serieus kijkende monnik, waarvan het bovenlichaam afneembaar is: de monnik verandert in een enorme penis op pootjes.

Tussen 51 voor Christus, toen de Romeinse keizer Julius Caesar GalliŽ veroverde, en het eind van de vierde eeuw na Christus, namen de GalliŽrs de cultuur van de machthebbers over. Dumas: "Je zag toen overal fallussen: langs de wegen, in de arenaís en theaters, op de beroemde Pont du Gard en zelfs op keukengerei. Het was een soort talisman." Vaak moest hij op zijn speurtocht piepende traliedeuren openen die decennialang gesloten waren geweest. Hij vond afbeeldingen met de daad in vaak lastige, zoniet onmogelijke standjes, zoals een staande man, die vanachter gesteund door een slaafje, een op haar schouders rustende vrouw penetreert: wijzen die niet op een zekere geobsedeerdheid? Dumas: "De standjes zijn te verklaren. Angst voor het noodlot. Behalve de fallus geloofden ze dat ook lachen hielp om het te verdrijven. Die onmogelijke positie is spottend bedoeld."

Het viel hem op dat hij geen enkele afbeelding vond met een orgie of een ander seksfestijn. "De Romeinen en dus ook de Gallische-Romeinen waren burgerlijk," zegt hij. "Er heerste een strenge moraal: het monogame, heteroseksuele koppel vindt hier zijn oorsprong. Dat kwam door de wetgeving die een nakomeling, legitiem of bastaard, recht gaf op zijn deel van de erfenis." Dumas claimt te hebben ontdekt dat de beeldvorming van de seksobsessie van de Gallische-Romeinen onjuist is. "In de badhuizen zouden orgieŽn plaatsvinden, onzin. De aristocraten waagden zich hier niet in, bang voor een schandaal, ziekten en nakomelingen."

Volgens hem hebben historici de seksuele uitspattingen van het oude Griekenland te makkelijk geprojecteerd op de Romeinse tijd wie weet heeft ie gelijk.

4 Sex items metal detector finds from the Dutch Roman period. A bronze strapfitting of a vulva. The same is here to see on the picture the first one below, it was made for the Roman military leather belt.

strap fitting cast copper alloy belt stud in the shape of a hexagonal shield with a stylised vulva in the centre of the convex upper face. Some mounts of this type have been found with an integral suspension loop for hanging a pendant at the base. An example of such a find comes from Niederbieber, now in the Landesmuseum, Bonn, and dated from the mid 2nd century to circa AD 260 (Oldenstein 1976, 137, 138, Taf. 34, no. 268); another is now in the archaeological collections at Vienne (Isere) (Boucher 1971, 211, no, 868 with pl.). British examples include a piece from Saham Toney, Norfolk (Brown 1986, 44, fig. 28, no. 199), and two others without suspension loop similar to this find from Brough-on-Humber (Wacher 1969, 89, fig. 38, no.19) and an unpublished piece from York Minster 1971. Another close parallel was found in an unstratified context during excavations at the civil settlement at Caerleon (Evans 2000, p375, fig. 91, no.149. This style of belt fitting are often classed as military belt fittings. Terug