slingerkogels van kiezel

Slingerkogels van kiezel

Allang was de slinger bekend in voorgaande tijden en stond bekend als een berucht wapen hier op voorfront foto aan de linker kant latene slinger kiezelstenen + geruisloze pijl-- punten en schraap mesjes. Het was nadien bekend bij de Romeinen dat de hand gebakken klei slinger kogels van diverse gewichten waren om bijvoorbeeld met de lichtere klei ---------- slingerkogel iemand tijdelijk te verdoven. Als hij raak was, maar het kon ook anders. Sommige slingerraars gooiden op 35 meter trefzeker en konden raken wat ze wilden. De bekendste slingeraar was kleine David tegen reus Goliath die de gigant gericht doodde.

Periode: 1500 B.C.

Different stone age sling bullits and stone age tools. The first on above is a round ambros. Next of it stone arrowheads of different sizes.

Het inwendige van de aarde

Om bij het middelpunt van de aarde te komen zou je 6400 km diep moeten graven. Het diepste gat dat ooit gemaakt is, is een boring in Rusland tot 12 km diepte. Dieper heeft nooit iemand gekeken.

Toch hebben we door te kijken naar meteorieten en andere planeten een goede indruk gekregen van de structuur van de aarde. Van buiten naar binnen zijn er een dunne korst, de mantel en de kern. De kern is net als ijzermeteorieten van metaal. De mantel is net als steenmeteorieten van magnesiumrijke silicaten. Mars, Venus en onze maan hebben dezelfde opbouw als onze aarde.

Het aardoppervlak bestaat uit continenten en oceanen. Niet alleen verschillen ze doordat de één land is en de ander water, maar ook de aardkorst zelf is verschillend. De continentale korst is een 30 km dikke laag licht gesteente als graniet. Het is lichter dan de gesteenten van de mantel en zal dus erop blijven drijven.

De korst onder de oceanen is hooguit 10 km dikke laag basalt. Het ontstaat in mid-oceanische ruggen uit gesmolten mantelmateriaal. Pas gesmolten is het nog licht, maar na dertig miljoen jaar is de oceaanbodem zodanig afgekoeld dat het weer zwaarder is geworden dan de mantelgesteenten. Het zal dan ook weer willen wegzinken, met als gevolg dat geen enkele oceaanbodem ouder wordt dan een paar honderd miljoen jaar. Dit is voor geologische begrippen niet erg lang. Terug