romeins handvat

Handvat voor de kookpot

One incomplete Dutch-Roman period bronze handle for a bronze coking bowl.
Period approx. 1th-4th century a.d.

Een fragment van een Nederlands Romeinse periode bewerkte met rillen erop.
Bronzen handel afkomstig misschien van een Germaanse bronzen kookpot waar
men met een rechtopstaande driepoot nog op kookte.
Periode: waarschijnlijk 1e-5e eeuw na Christus.

PALESTINA door de Romeinen is gesticht ?

-In 135 wilde de Romeinse Keizer Hadrianus elke verwijzing naar de joden verwijderen. De (herstichtte) stad Jeruzalem werd Aelia Capitolina genoemd en de Romeinse (Byzantijnse) provincie 'Syria-Palaestina'
-In 1920 werd Palestina de naam voor het mandaatgebied dat de Britten toegewezen kregen door de Volkenbond. Oorspronkelijk bevatte het mandaatgebied Palestina eveneens een gebied ten oosten van de Jordaan maar in 1923 werd het mandaatgebied gesplitst en bedoelde men met het Brits mandaatgebied Palestina enkel het gebied tussen de Middellandse zee en de Jordaan.
-In de actuele context wordt de naam 'Palestina' gebruikt voor de onafhankelijke Palestijnse staat waarnaar de Palestijnse Autoriteit streeft.

De Vandalen een Germaans volk waren die in 455 Rome plunderden?

Onze woorden; vandalisme en vandaal, zijn dus afgeleid van de naam van dit volk.

+++++++++++8 uur slapen per nacht helemaal niet zo gezond is? ++++++++++++++++
mensen die dit doen hebben zelfs 12% meer kans om vroegtijdig te overlijden dan mensen die 6,7-7,5 uur slapen. nderzoekers in Amerika van de universiteit van San Diego bestudeerden meer dan één miljoen mensen in de leeftijd tussen 30 en 102 op hun slaapgedrag.Uitkomst van het onderzoek was dat mensen die acht uur per nacht slapen meer kans lopen om vroegtijdig te overlijden dan mensen die 6,5 tot 7,5 uur per nacht slapen.Slaap je meer dan 8,5 uur of minder dan 4 uur per nacht, dan loop je zelfs een kans van 15% of meer op vroegtijdig overlijden.it onderzoek is zonder twijfel een zeer interessant onderzoek geweest, en lijkt ook zeer betrouwbaar op grond van het aantal subjecten (meer dan 1 miljoen!), de leeftijds groep (tot 102 jaar!) en de looptijd ("jarenlang onderzoek").

Enkele aantekeningen die bij dit onderzoek gemaakt moeten worden zijn echter de volgende zaken: De mensen moesten zelf aangeven hoe lang ze sliepen per nacht, wat uiteraard niet absoluut betrouwbaar is.Verder werd er niet gekeken naar de gezondheid van de mensen en naar de kwaliteit van de slaap. Het ligt nogal voor de hand dat gezonde mensen minder slaap nodig hebben dan oudere mensen. Het is dus maar de vraag in hoeverre dit onderzoek de juiste conclusies heeft getrokken. Het is wachten op meer onderzoek naar dit onderwerp.

Wist u dat..Brazilië het enige land is dat aan alle wereldkampioenschappen meedeed?

Weekdagen
Vijf weekdagen zijn naar Noordse/Germaanse goden vernoemd, de zesde is afgeleid van een gebruik.
* Mani - maandag (naar de maangod Mani)
* Tiwaz - dinsdag dinsdag is de dag van het Alding, de germaans/noordse rechtspraak
* Wodan/Odin - woensdag (in het Noors is woensdag "Onsdag")
* Donar(thor) - donderdag
* Freyja/Freya - vrijdag
* Sunna - zondag (naar de zonnegodin Sunna)


Vis eten maakt je jonger
Het eten van vis is goed voor de hersenen. Voldoende consumptie van vis kan je geestelijk zelfs jaren jonger maken. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Oudere mensen die per week minstens één keer vis eten, takelen geestelijk minder snel af dan leeftijdgenoten die minder of helemaal geen vis eten. In jaren uitgedrukt zijn frequente viseters geestelijk drie tot vier jaar jonger.

Muziek helpt tegen pijn en stress
Wetenschappers onderzochten het effect van muziek tijdens benarde situaties en stelden vast dat muziek ideaal is tegen stress en pijn. Schotse vrijwilligers werden gevraagd hun handen in ijskoud water te houden terwijl ze enkele berekeningen moesten oplossen. Sommige kregen muziek te horen, anderen niet. Diegenen die naar muziek mochten luisteren, hielden het tot vijf maal langer vol dan de anderen. Blijkbaar is muziek een ideaal afleidingsmiddel.

Autisme gelinkt aan moeilijke geboortes
Een moeilijke geboorte en een familiegeschiedenis van mentale ziektes kunnen het risico op autisme verhogen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zij baseren hun resultaten op een onderzoek met zevenhonderd Deense kinderen met autisme. Experts hebben vroeger al bewezen dat autisme sterk genetisch bepaald is. Het aantal kinderen met autisme stijgt echter veel vlugger in vergelijking met de genetische aandoening. Oorzaken zoals een bepaalde voedingswijze of een virus werden voorgesteld, maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Nu hebben de Amerikaanse onderzoekers samen met hun Deense collega's bewezen dat autistische kinderen vaker een moelijke geboorte hebben gehad. een moeilijke geboorte kan een stuitgeboorte omvatten, een vroeggeboorte of een geboorte met complicaties. experts geloven dat je autisme niet kunt toeschrijven aan één factor, besluiten de onderzoekers. Er is sterk bewijs dat autisme wordt veroorzaakt door een verscheidenheid aan fysieke factoren, die allemaal het brein kunnen aantasten. De oorzaak van autisme ligt zeker niet bij hoe een persoon wordt grootgebracht, besluiten ze.

romeins slagveld

De Germaanse mythologie

De Germaanse mythologie vertoont een sterke gelijkenis met de Noorse mythologie. Toch zijn er ook enkele verschillen. In Scandinavië zijn Frigg en Freya 2 verschillende, doch duidelijk verwante, godinnen terwijl in de Germaanse mythologie dit maar 1 godin is.

In het Noors/Germaanse scheppingsverhaal word de hemel door 4 dwergen vastgehouden, Nordri, Sudri, Austri en Vestri. Je ziet natuurlijk gelijk de overeenkomst met de windrichtingen noord, zuid, oost en west.

De belangrijkste goden en godinnen zijn:

-Odin(Wotan/Wodan/Woden) - Alvader, god van wijsheid, oorlog, dood en poëzie. Woensdag is naar hem genoemd;
-Thor(Donar) - God van de donder en het weer, grootste vijand van de Jotuns. Donderdag is naar hem vernoemd;
-Frey/Freya(Fro/Freyja) - God(in) van liefde en vruchtbaarheid. Er is onenigheid of Frey en Freya nu 1 of 2 godheden zijn. Vrijdag is naar hem/haar vernoemd. Freya is volgens sommigen dezelfde als Frigg, de vrouw van Odin;
-Tyr(Tiwaz) - God van oorlog, rechtvaardigheid en moed, god van het ding (oude volksvergaderingen). Dinsdag is naar hem vernoemd;
-Baldr(Baldur/Balder) - God van schoonheid, goedheid en puurheid;
-Loki(Loke/Loge) - Loki is eigenlijk een Jotun (reus). God van chaos en leugens. Bloedbroeder van Odin. Vader van wezens zoals Fenris en Sleipnir.

Enige bekende begrippen uit de mythologie zijn bijvoorbeeld het Walhalla of Folkvangr, het dodenrijk waar gesneuvelde strijders naar toe gaan, en Helheim, het dodenrijk voor mensen die een natuurlijke dood zijn gestorven.

Maandag en dinsdag zijn vernoemd naar de minder belangrijke goden Mana en de godin Sunna. Zaterdag is de enige dag van onze week die niet naar een Germaanse maar een Griekse god is genoemd, namelijk Saturnus.

Veel van deze goden werden ook vereerd door andere volkeren/stammen, Odin en Thor zijn min of meer hetzelfde als de Slavische goden Veles en Perun, Tyr werd bij de Grieken Zeus genoemd. Men neemt ook aan dat in de vroege Noors/Germaanse mythologie Tyr de voornaamste god was, maar dat op de een of andere manier Odin zijn rol als oppergod overnam.

Er zijn nog tientallen andere goden en godinnen, dwergen, elven, reuzen en andere wezens die een grote rol spelen in de Germaans/Noorse mythologie.

Veel namen, begrippen en gebruiken die in onze huidige samenleving voorkomen, stammen nog uit onze heidense achtergrond : zo zijn feesten zoals Pasen en Kerstmis verchristelijkte vormen van heidense seizoensfeesten. Er zijn nog talloze overblijfselen van onze voorchristelijke geschiedenis op te noemen.

In de Germaans/Noorse mythologie zijn er 9 werelden die verbonden worden door de wereldboom Yggdrasil, namelijk Asgard, Vanaheim, Midgard, Alfheim, Svartalfheim, Jotunheim, Helheim, Muspelheim en Niflheim. Het getal negen is ook een voortdurend terugkerend getal in de mythologieën.

De wereldboom (Yggdrasill) is een boom met drie wortels die verbonden zijn met de aarde en de kruin met de godenwereld. Tussen deze twee gaat een eekhoorn op en neer die als boodschapper fungeert (we herkennen hier Hermes van de Griekse mythologie). Aan de eerste wortel is een bron van wijsheid waarin Odin een oog als offer heeft afgestaan voor wijsheid. Aan de middelste wortel bevinden zich de drie Nornen, zij weven het lot van de mensen. Een voor het verleden Urd, een voor het heden Werdandi en een voor de toekomst Skurd. Aan de derde wortel knaagt de slang/draak(?), die Goden in de laatste strijd van de aarde verdrijft.

Bijna alle dagen van de week herinneren aan Germaanse goden. De dinsdag is waarschijnlijk afkomstig van de god Tyr.
De woensdag komt van Wodan. De donderdag uiteraard van Donar.
Vrijdag hebben we van de godin Freyja. Zaterdag is vernoemd naar de Germaanse god Satur.
En tenslotte herinnert de zondag aan de zonverering door de Germanen. Alleen ons woord maandag komt uit het Latijn.


tyr

De Germanen kenden nóg een oorlogsgod: Tyr. Hij was de beschermer van de volksvergadering. Terug