spinsteen

Klei spinstenen

Diverse Hollands - Romeinse hard gebakken klei spinstenen met verscheidene gewichten. Variërend van 5.3 - 9.5 - 10 -11 - 20.3 gram.
Periode 1e - 3e eeuws AD.
Met deze spinstenen werd al ronddraaiend draad gewonnen om de spindel ( 'n houten asje) die in ’t spinsteen gat zat. Om later als er garen genoeg was iets van te weven ; 't leuke van zo 'n oogvondst klei-- Spinsteen is men vind zo nu en dan een bewerkte met figuurtjes zoals er hier ook eentje bij zit. 't Laat na decennia nog het speelse van de maker zien.

Wist u dit ?
Dat de Romeinen het getal nul niet kenden?
Dat de Romeinen net zoals de Grieken een eigen schrift hadden?
Caesar van de Belgae zei dat ze dapper waren, enkel en alleen omdat ze ver van de beschaving verwijderd waren, en niet omdat ze dapper vochten?
Romeinse dames steenkool als make-up gebruikten?
Een arbeider 6 dagen nodig had om één vierkante meter mozaïek te realiseren?
Het Romeinse jaar oorspronkelijk begon met de maand maart? Daarom noemden ze de zevende maand september wat afgeleid is van septem, wat zeven betekent.
Romeinen net zoals wij nu een voetbalsjaaltje dragen, juwelen droegen in de kleur van hun favoriete renpaard (wit, rood, blauw of groen) ?
Er ook al in de Oudheid sprake was van vegetarisme ?
Ovidius zegt bijvoorbeeld dat enkel barbaren vlees eten en men in de oertijd geen vlees at (volgens de Romeinen en de Grieken was de oertijd de Gouden tijd, zij leefden in de Ijzeren tijd). Volgens een legende zou een priester een stukje vet dat naast het offeraltaar gevallen was, opgerapen hebben en ervan geproefd hebben. Hij zou het zo lekker hebben gevonden dat men van dan af aan vlees begon te eten. Terug