scherf

EEN ROMEINSE SCHERF VAN 'N WRIJFSCHAAL VAN DE BEKENDE LEGIONAIR EN POTTENBAKKER SILVIUS BRABO

DIE ONDER DE ROMEINSE DICTATOR JULIUS CEASAR DIENDE. TEVENS WAS HIJ GOED BEVRIEND MET JULIUS EN ZOWAAR HIJ WAS HET DIE BIJ N BARBAAR ZIJN RECHTERHAND AFHAKTE EN DEZE IN DE 'N RIVIER GOOIDE. DE MAN STAL 'N AARDEWERK POT UIT ZIJN LEGERWINKELTJE VAN POTTEN EN PANNEN. IN 'T LEGERKAMP SLOEG 'T ZO AAN DEZE STRAF ;BIJ DE LOCALE BELGICA BEVOLKING DAT VAN MEET AFAAN DE VICUS HANDWERPEN GING HETEN. EN IN MEER GECIVILISEERDE TIJDE GING DE NAAM OVER IN ANTWERPEN GETUIGE NOG ALS AANDENKEN 'T BRONZEN STANDBEELD VAN DE SOLDAAT SILVIUS BRABO MET EEN AFGEHAKTE HAND VAN DE TOENMALIGE STRAF.

Globaal zijn tien soorten Romeins aardewerk te onderscheiden: Terra Sigillata, het glanzend rode luxe aardewerk, Gevernist aardewerk, dat in een kleipapje rood of zwart gekleurd was, Belgische waar met de glimmend zwarte Terra Nigra potten, Gladwandig wit aardewerk, voornamelijk kruiken en kruikamforen om wijn uit te drinken, Nijmeegs-Holdeurns aardewerk, met zijn typische oranje kleur, Ruwwandig aardewerk, potten om in te koken, Wrijfschalen om kruiden in fijn te maken, reusachtige Amforen voor het vervoer van olijfolie en wijn uit Spanje, Dolia, enorme voorraadpotten en Inheems-Romeins aardewerk, gemaakt door de locale bevolking. Tenslotte werd ook van hout, metaal en glas keukengerei gemaakt.

Romeins aardewerk kent echter geen standaard, het blijven producten van pottenbakkers, met verschillen per regio, iedere pottenbakker signeerde zijn eigen werk doormiddel van zijn handtekening de inprint stempel stond voor naam en kwaliteit .

handwerpen

potten Terug