cupido

Object: Romeins bronzen staande Cupido (engeltje) een item dat stond voor de verliefdheid.

En meer in die periode van 1e-4e jhd
Hoogte: 90mm.

EROS OF.......

Of we hem nu Cupido of Eros noemen, we hebben het over dezelfde persoon. Cupido is namelijk de Romeinse benaming voor de Griekse god Eros. Cupido was de god van de liefde, zoon van Venus (= Aphrodite in het Grieks). Venus was niet zo blij met de lengte van Cupido: hij wilde maar niet groeien. Ze besloot Cupido een zusje te geven, Anteros. Omdat hij nu liefde terugkreeg van zijn zusje groeide Cupido gelukkig weer een stukje door. Het was wel een mooi stel hoor, Cupido en Anteros. Cupido had pijl en boog en als je getroffen werd door zo'n pijl, werd je op slag verliefd op de eerste de beste persoon die je zag. Anteros strafte mensen af die wel liefde in ontvangst namen, maar niet terug gaven. Cupido maakte er soms wel een rommeltje van. Hij schoot zijn pijlen af in het rond, zonder ook maar te kijken waar ze terechtkwamen. Uiteindelijk zorgde hij ervoor dat zijn eigen moeder verliefd werd op Adonis. En samen kregen Venus en Adonis een dochter, Psyche.

Psyche was een beeldschoon meisje. Ze was zo mooi, dat niemand met haar durfde te trouwen. Ze vertrok naar de bergen, want zei het orakel, daar zou ze een man ontmoeten. Cupido vertrok ook naar de bergen om met zijn pijl een boog een man te vinden voor de mooie Psyche. Maar onhandige Cupido raakte zichzelf met zijn eigen pijl en werd dolverliefd op het mooie meisje. Elke avond, als het donker was, ging hij naar Psyche en verleidde hij haar. Psyche wist dat ze met een god te maken had, dat voelde ze. Alleen kon ze niet zien welke. Toch begon het leven Psyche wel te vervelen. Ze ging terug naar huis en vertelde haar verhaal aan haar twee zussen. Die gaven haar het advies om s avonds een olielampje naast haar bed te zetten. Dan zou ze eindelijk kunnen zien wie haar geheime minnaar was. En dat deed ze

Alleen was ze wel een beetje onhandig. Toen Cupido naast haar in slaap was gevallen stak ze het lampje aan om hem dan eindelijk te bekijken. Echter, ze schrok zo van zijn schoonheid dat ze wat van de hete olie morste op de liefdesgod! Cupido schrok wakker ging er met een gil vandoor. Nou zat Psyche nog steeds zonder man. Ongelukkig als ze was ging Psyche op zoek naar haar minnaar. In haar laatste wanhoop vroeg ze hulp bij Venus. Die gaf haar drie onmogelijke opdrachten die Psyche, met behulp van de dieren, uiteindelijk toch voor elkaar kreeg. Cupido had het zijn meisje al lang vergeven en vroeg Jupiter (= Zeus in het Grieks) om hulp. Jupiter zag Psyche en kreeg ontzettend veel medelijden met het verdrietige meisje. Hij schonk haar de goden nectar waardoor ze onsterfelijk werd en ook in de godenwereld kon worden opgenome.
UIT EINDELIJK LEEFDEN ZE GELUKKIG ??? Terug