Romeinse bronzen sleutel, Roman heavy bronze key

Romeinse zware bronzen sleutel | bodemvondste metaaldetector Voorwerp: Romeinse zware bronzen sleutel.
Afmeting: lengte 8 cm.
Periode: 0 tot 400 n.Chr.

Roman heavy bronze key, bodemvondsten jozefherman.nl Object: Roman heavy bronze key
Measurements: length 8 cm.
Period: 0 'till 400 A.D.

*****DE TAAL VAN ONZE SLEUTELS*****

DE TAAL VAN ONZE SLEUTELS Zoek het woord op in het woordenboek en het valt gelijk op hoeveel betekenissen de sleutel kan hebben, het ligt er maar net aan in welke context het woord wordt gebruikt. De sleutel is een veelzijdig instrument: Je kunt er mee openen, sluiten, aan en uit zetten, herstellen en stemmen. Figuurlijk bied het bescherming en geeft het opheldering.
Symbolisch staat ze voor geheimen, kennis, autoriteit en macht.
De eerste sleutels dateren uit het tijdperk van de farao’s. Ze werden gemaakt van hout en gebruikt om opslagplaatsen te vergrendelen. Door de keuze van het materiaal waren deze sleutels groot en werden op de rug gedragen. De Romeinen ontwikkelde het zogenaamde bontebaardslot. (De baard van de sleutel is dat gedeelte dat in het slot wordt gestoken en de vergrendeling opzij schuift) De sloten en sleutels werden van brons en ijzer vervaardigd.
De sleutels kregen een meer handzaam formaat en werden als ring gedragen. Het dragen van zo’n ring gold als status symbool en er werden daarom ook sleutels gemaakt die uitsluitend als sieraad dienden. Ook nu worden er nog sleutels vervaardigd die uitsluitend een symbolische waarde hebben.
Een mooi voorbeeld zie je in sommige loges van de vrijmetselaren, waar elke graad een eigen sleutel heeft. Als afbeelding zie je de sleutel op vlaggen, de kledij van de paus, op papiergeld en op de wapens van families en steden.

De Romeinse god Janus wordt vaak met een sleutel afgebeeld. Hij is heerser van doorgangen,het begin en einde en de deur van de zon. De maand Januari is naar hem vernoemd.
Met zijn twee gezichten, waarmee hij naar het verleden en het heden kon kijken, functioneerde hij als de wachter van het pad der initiatie.
Het is makkelijk voor te stellen dat de sleutel als een magisch object werd gezien. In de middeleeuwen was het een geliefd object om mee te divineren.
Het traditionele doel van Cleidomantie (divineren met sleutels) was de onthulling van de schuldige partij of de dief. De naam van de verdachte werd hiertoe op de sleutel geschreven en aan de bijbel vast gebonden. Het geheel werd middels een touwtje op gehangen aan de ringvinger van een maagd, ter hoogte van haar nagel. De maagd moest 3 keer de volgende spreuk prevelen:
Exurge Domine, adjuva nos et redime nos propter nomen sanctum tuum. ( vrij vertaald: Verrijs oh heer, help ons en overhandig ons, in uw heilige naam.)
Als de sleutel ging draaien was de naam de juiste. De procedure mocht overigens alleen uitgevoerd worden als de zon of maan in het sterrenbeeld maagd stond. Een ander traditioneel gebruik was het determineren van de sekse van het ongeboren kind. Hiertoe werd de sleutel in een van de gesloten vuisten verborgen. Als de zwanger vrouw voor de vuist koos met de sleutel werd het een meisje.

In Germaanse en Keltische culturen had de sleutel veelzijdige magische functies. Een ijzeren sleutel geplaatst in de wieg van een pasgeborene zou de elfen verhinderen het kind te stelen. Een sleutel in de kist van een overledene zou er voor zorgen dat de persoon in kwestie instaat is om de hekken naar de volgende wereld te kunnen openen.
Vroedvrouwen gebruikten een sleutel om de bevalling te bespoedigen.
Een koperen sleutel gedragen op de rug zou bloedingen stoppen.
IJzeren sleutels boden bescherming tegen demonen en kwade geesten. In het laatste geval was het feit dat de sleutel van ijzer is belangrijker dan het voorwerp zelf. IJzer werd in die tijd als een beschermend metaal gezien.

Hiermee komen we gelijk op het feit dat de hedendaagse heks liever gebruik maakt van ouderwetse sleutels tijdens sleutelmagie. De moderne sleutels zijn gemaakt van legeringen, waarin de kracht van een metaal minder tot uitdrukking komt. Het metaal waar de sleutel van is gemaakt maakt onderdeel uit van de vorm van magie die wordt bedreven. De ijzeren sleutel, welke correspondeert met mars, wordt ingezet voor bescherming.
De koperen/bronzen sleutel wordt ingezet om zon en vuur energieën aan de magie te verbinden. Ook aan de vorm van oude sleutels wordt waarde geacht. In de ronde steel wordt het fallische en dus mannelijke principe gezien, in de ring het vrouwelijke.
Twee belangrijke krachten verenigd in één symbool. Deze vormen zijn in nieuwe sleutels haast niet meer als zodanig te ontdekken.

In onze dromen representeert de sleutel de toegang tot geheimen. Om ze te verbergen, maar ook om ze te ontdekken. Als je in je droom een sleutel vindt, wordt dit geïnterpreteerd als een te verwachten oplossing die zal komen voor de moeilijke situatie waarin je je bevindt.
Als je een sleutel verliest wordt dit gezien als een onverwachte tegenvaller. Geef je de sleutel aan iemand dan wijst dit op een verbetering van huiselijke omstandigheden of relaties. Krijg je een sleutel aangeboden dan wordt dit als een teken gezien van hulp uit je vriendenkring. Een sleutel in een slot steken wordt geïnterpreteerd als een bevredigende seksuele romance.
De sleutel omdraaien in het slot betekent letterlijk dat er nieuwe deuren voor je geopend zullen worden. Een sleutel breken wijst op een gemiste kans en de verantwoordelijkheid krijgen voor sleutels voorspelt een positie van autoriteit. Terug