romeinse detectorvondst

Beslag

The Roman armour here two kind off different pieces of armour the first one with imprint of a star and the second one a cubes imprint here below one complete roman person .

Verschillende Nederlands - Romeinse periode bewerkte stukken met imprint van een Romeinse soldaat hieronder is er een compleet te zien met om zijn middel en er boven en onder repen van ijzer zijn bepantsering.

De Soldaat

Veel arme mensen kozen voor een carriŤre in het leger je er goed kon leven en de kans om verschillende beroepen te leren, zoals in de bouw. Een ander voordeel was het Romeinse burgerschap en hun gezinnen en gepensioneerde legionairs kregen geld of land. Maar het grootste nadeel was dat ze hun leven riskeerde en niet mochten trouwen, maar de meeste soldaten hadden "onofficiŽle" vrouwen en kinderen. Als je talent had kon je een promotie krijgen tot centurio, welke het bevel had over een Centurie.

Helmbos of vederbos: Centurio's en andere officieren droegen vederbossen op hun helm, zodat hun mannen hen konden zien en in de strijd volgen.

De helm, Gallisch van oorsprong, was knap ontworpen om het hoofd, het gezicht en de nek te beschermen zonder het zicht of het horen te hinderen.

Het harnas van metalen stroken werd aan de binnenkant bijeengehouden door leren banden. Het was heel soepel maar zwaar, en de soldaten moesten elkaar helpen bij het aantrekken en dichtmaken.

Onder het harnas werd ruige wollen kledij gedragen, die tot halverwege de benen kwam. De cingulum of riem was het kenteken van de functie van een soldaat. Hij werd altijd over de tuniek gedragen. De "schort" van leren stroken gaf de onderbuik een beetje bescherming tijdens de gevechten maar ook werd de vijand geÔntimideerd door het kletterende geluid dat de stroken maakten.

De soldaat had ook een pilum, een speer met een smalle punt die zowel schilden als harnassen kon doorboren. Deze werden dan naar de vijand gegooid wanneer deze aanviel om ze tegen te houden.

De militaire sandalen of caliga waren net zo belangrijk als het harnas, omdat de legioenen even vaak oorlogen wonnen door hun snelle mars als door hun sterke leger. Deze sandalen waren sterk en luchtig. De onderkant was vol met ijzeren schoenspijkers die speciaal ontworpen waren om gewicht te dragen en om er kilometers op te marcheren.

Een pugio of dolk werd links gedragen en de gladius of het zwaard aan de rechterkant. Beide waren van Spaanse afkomst, gekopieerd door de Romeinen. Het zwaard was een verschrikkelijk steekwapen, kort genoeg om gemakkelijk te hanteren in het heetst van de strijd. Het was zeer geschikt tegen de meestal onbepantserde GalliŽrs.

Het schild van de Romeinen was meestal heel decoratief met in het midden een stalen bol. Deze schilden waren meestal een meter hoof en een halve meter breed. De schilden waren ook licht gebogen en gemaakt om tegen een stootje te kunnen doordat het uit verschillende lagen bestond.

Een volledig beladen legionair droeg tijdens de mars meer dan alleen maar een harnas, wapens en een schild. Elke man droeg een zwaar pak over de schouder, met onder andere een gereedschapskist, een schotel en een ketel. Dit alles woog 40 kilo of meer, en moest vaak 30km per dag gedragen worden.

romein Terug