romeinse dobbelsteen

Four Bronze Roman items, they look like arrows and hang in the middle off four leatherstrokes on the leatherbelt off a Roman legionair.

Size 27mm. - approx. 0-400 A.D.
One Roman leaden dice size: 9 mm.

Vier bronzen romeins leer beslag de lookalike's van een pijlpunt 't zat aan de legionaire lederen riem en 't zat ongeveer bij zijn navel, daar vanaf liepen vijf lederen stroken vertikaal naar beneden en op de uiteindes zaten deze leerbeslagen.

Het Romeinse leger in Nederland.

Vanaf 57 voor Christus tot 450 na Christus bevonden zich Romeinse soldaten in Nederland. Het Romeinse leger was het eerste leger van beroepssoldaten dat hier actief was. In tegenstelling tot bij de inheemse volken waren bij de Romeinen burgers en soldaten gescheiden. Het leger kende een strakke organisatie en hiërarchie. Kern van het Romeinse leger werd gevormd door de legioenen. Deze bestonden uit ongeveer 5000 soldaten (legionairs), gerecruteerd uit mensen met Romeinse burgerrechten. Soldaten zowel als officieren kregen een vast bedrag als soldij en waren het grootste deel van hun leven in dienst. Legionairs waren bewapend met een harnas (lorica hamata of segmenta), een werpspeer (pilum), een kort zwaard (gladius) en een schild (scutum).

DE DOBBELSTEEN

Dobbelen is het spelen met dobbelstenen Het spel zelf wordt ook wel dobbelspel genoemd.

Dobbelen wordt als een eenvoudig kansspel beschouwd, dat voornamelijk door de onderste lagen van de bevolking wordt gespeeld. Ergens om dobbelen is dan ook de eenvoudigste manier om een onoplosbaar lijkend geschil op te lossen.

Volgens de overlevering waren de oude Germanen zeer bedreven in het dobbelen. Deze verleiding om de eigen verantwoordelijkheden weg te wuiven en zijn lot in de handen van de dobbelsteen te leggen, ook de Romeinen waren niet ongevoelig voor de verlokkingen van de dobbelsteen. Volgens de Romeinen waren toeval en geluk het domein van de godin Fortuna. Nadat ze Jezus hadden gekruisigd, dobbelden Romeinse soldaten om zijn kleren. Het was een serieuze bezigheid waarbij veel op het spel kon staan. Vaak was het ook belangrijker dan wachtlopen.

Het woord dobbelen wordt ook overdrachtelijk gebruikt voor het doen van geldelijke transakties waarbij er sprake is van een kans op winst en een risico van verlies, het speculeren.

Enkele dobbelspelen zijn: Kassie-zes, zessen gooien of 't geliefde cijfer gooien bijvoorbeeld 'n één. Terug