Romeinse emaille fibula

Romeinse emaille fibula

One bronze emaille brooch 5th century a.d.
Diameter: 16 mm.

Een bronzen geėmailleerde schijffibula, 5e eeuws.
Afmeting: 16 mm.

Het emaille procedé was al vroeg bekend in de antieke wereld van Etrusken -Romeinen – Macedoniėrs - Spartanen etc. etc. Van onze Nederlands Romeinse periode zijn de geėmailleerde fibulae en sieraden bekend zoals de geėmailleerde legio fibula (dambord type) de Wietekes fibula’s en al die andere geėmailleerde sluitingsspelden - tevens emaille sieraden zoals een bovenvlak van 'n damesring. Emailleren deed men toen ongeveer als nu het fabriceren zoals onderstaande vermeld.

Email (glazuur)

Email is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen of om deze te versieren. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.

Bewerkings procede

Het metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd; bij aardewerk wordt de oppervlakte dichter en minder waterdoorlatend, terwijl het ook krasbestendiger wordt. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief.

Omdat de emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen.

Al ervoor en in de vroege middeleeuwen werd email gebruikt in de vervaardiging van sieraden. In de twintigste eeuw werd buitenreclame zoals uithangborden etc vaak uitgevoerd in emaille.

Voor het aanbrengen van de glazuurlaag wordt een mengsel van kwarts, kaolien, borax en veldspaat in een oven gesmolten en op het te emailleren voorwerp gebrand. Terug