romeinse spatels

Romeinse spatels

Above medical scalpels (surgical knifes) instruments for helping a person by operating him in the Dutch-Roman period. Two bronze / brass scalpels or the Dutch word ( spatels ) tools of different types and sizes. And down below some other medical instruments of the Romans .
Period approx 1st century.
Total length: the first one 55 mm.
The second arrow type one is 55 mm.

2 verschillende brons messing spatels of scalpels deze zijn van de inheems Nederlands Romeinse periode. Men gebruikte deze instrumenten wanneer men iemand opereerde voor zijn of haar welzijn .
Periode waarschijnlijk 1e eeuw na Christus .
De bovenste spatel bedraagt aan lengte 55 mm.
De onderste taps vormige bedraagt lengte 55 mm.

+++++++++++De medische zorg in het Romeinse leger. +++++++++++++++++

Het Romeinse leger beschikte vanaf keizer Augustus over een uiterst effectieve geneeskundige dienst. Deze dienst bestond uit gespecialiseerde artsen, chirurgen en verplegers die de soldaten behandelden tijdens veldslagen en in de militaire ziekenhuizen in de forten. De ruggengraat van deze dienst werd gevormd door de medici, de artsen. De legioenen en de hulptroepen hadden een medicus op 500 soldaten. De troepen in Rome waren met een verhouding van 1 arts op 250 soldaten beter af.

Artsen

Het leger kende diverse soorten verplegers en artsen. De verplegers of Capsarii waren genoemd naar de Caspa, een ronde verbanddoos. Daarnaast waren er gespecialiseerde geneeskundigen als de Marsi, die gespecialiseerd waren in de behandeling van slangenbeten. Boven hen stonden de artsen, de Medici. Binnen de hulptroepen en legioenen waren diverse soorten artsen, de Miles Medicus of gewone legerarts, de Medicus Cohortis of Medicus Legionis, de Medicus Clinicus die te vergelijken is met een internist en de Medicus Chirurgus, de chirurg. De belangrijkste arts was de Medicus Ordinarius, een arts met de rang van Centurio

Instrumenten

In vele hospitalen zijn naast de botanische geneesmiddelen chirurgische instrumenten gevonden. Elke legerarts had waarschijnlijk een eigen set van basisinstrumenten. Hierbij hoorden scalpels (operatiemesjes), spatels, pincetten, klemmen, wondhaken, naalden, brandijzers, zagen en allerlei doosjes of glazen flesjes als houder voor de geneesmiddelen. De medische instrumenten van de Romeinen waren hun tijd ver vooruit. Gemaakt van ijzer en brons-messing hadden veel van de instrumenten al de ultieme vorm die tot in de 20ste eeuw behouden bleef. Voor zover er in de Romeinse tijd sprake is van verbetering aan deze instrumenten komt deze uit de militaire hoek. Het waren de militaire artsen die met hun ervaring de effectiviteit van de instrumenten vergrootten. Terug