kledingnaald

Stukjes Kledingnaald

Two fragments of bronze/brass brooch needle you can fasten your clothing with them.
They were used in the Dutch-Roman period of 1st-3rd century A.D. Here below some clothing examples from that time period worn by slaves - civilians - soldiers - senators etc.

Een paar bronzen Nederlands-Romeinse periode fragmenten eenzijdige naalden mantelspelden, waar mee men door kledij te overlappen zoals bv een bovenmantel kleed of of.
Deze vast kon steken of zetten door de bronzen pin erin te duwen zodat de beiden helften kledij op slot zat. Het is een gegeven dat men bij 't zien van deze in denkbeeldige gedraaide staat fragment er nog een 14 cm. lange naald aan hoort te zitten vanaf 't fragment wat u nu ziet. Maar helaas de tand des tijd heeft het kwijt gemaakt. Echter om terug te komen op het item waarvan altijd beweerd word het is een haarnaald, heb dit met 'n proefpersoon gepoogd om zijn langen haren vast te zetten met alleen maar n lange pin. maar hoe men 't wend of keert in de persoon zijn haren de zgn. haarnaald viel er meteen uit kom dus ook tot de conclusie. Denk maar in de jaren 80 van deze eeuw toen werden er nog haarnaalden gedragen maaaar bij die haarnaalden voor bepaalde kapsels zaten altijd een rem of plaat waarmede je die haren vast kon zetten, en dan heeft het wel een werkende klemmende haren functie. Jammer dat er zo een haarslot of rem nog niet gevonden of bekend is te Nederland en zijn wijde omgeving daarbuiten.

stukjes kledingnaald kledingnaald romeins

Thema kleding

De Romeinen droegen allerlei soorten kledij. Hieronder staan de meest gebruikte Romeinse kleding stukken en attributen, ingedeeld op het soort Romein.

Werkende burgers
De normale Romeinse burgers droegen vaak een tunica. Dit is een soort T-shirt en rokje aan elkaar vast. Het lied tot de knien en werd op de heupen vast gemaakt met een touwtje of bandje. Deze tunica's waren er in alle maten. Verder droegen ze aan hun voeten sandalen.

Slaven
Slaven hadden korte rokjes aan en verder niets. Gladiatoren, hadden allerlei onderdelen van allerlei soorten militaire uitrustingen aan. Slaven in rijkere villa's hadden vaak wat duurdere en mooiere kleren aan. De slaven gingen vaak op hun blote voeten.

Senatoren
De belangrijkste Romeinen droegen als onderkleed de burger tunica en daaroverheen hadden ze een mantel omgeslagen. Sommige hoge Romeinen (zoals de priesters) hadden echter een soort jurken aan die uit n stuk bestonden die erg lijken op deze combinatie.

Soldaten Het Romeinse uniform bestond uit een aantal verschillende onderdelen. Een rokje met bijpassend bovenstuk. (Zoals de burger) Daaroverheen had de soldaat een borstpantser. Ook droeg de soldaat een helm.
 Terug