Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: TIPS &WEETJES VOORWERPEN HOE REINIG IK ZE HOE BEKIJK IK ZE VERZAMELWAARDIG  (gelezen 1227 keer)

JozefHerman

  • Gast===============================================DISCLAIMER:=============================================

                                 Alle methodes & Reinigingen van div  metalen die hier vermeld zijn  worden ten allen tijden  voor eigen risico uitgevoerd!!!!

                                                                  Het Betreft deze Metalen van ;GOUD/ZILVER/KOPER/BRONS/ZINK/IJZER/NIKKEL.

=====================================verder ELECTROLYSE & CHEMICALIÊN=========================================

                                                                                                                            Algemeen

                                                                                                                              Testen,

Test en experimenteer altijd voorzichtig met de div metalen zeker en vast met de vele  chemicaliën  --verpest-- je item dus niet probeer eerst  alles uit op proef voorwerpen voordat je aan t echte werk van een voorwerpen begint.
 
Kortom bouw daarmee veel ervaring op in het reinigen/bewerken van deze iedereen vindt tenslotte voldoende in zijn rommel bak om naar pieperslust mee te kunnen experimenteren.
 
pin /schrijf dit alles vast o.a gelukte resultaten op jou computer van de experimenten zodat achteraf  weet wat je aan het doen bent sla deze dus systematisch daarin op.

Gebruik altijd Aan Gekocht Gedistilleerd water:

Gebruik bij voorkeur gedistilleerd water en geen gewoon --leidingwater--, In gedistilleerd zitten geen zuren en mineralen die de metalen aantasten of laten verkleuren. Deze treft je wel aan in regen- en leidingwater. Denk eraan, ernaast --gekookt-- leidingwater is niet gedestilleerd water.

 Uiteraard kan men voor het reinigen/testen van een reinigingsmethode gewoon kraanwater gebruiken.

(Zand carosie Zuiver Schoonborstellen )

OpPoetsen:

Gebruik never geen oppoetsmiddelen, dit geeft vaak een onnatuurlijke blijvende verkeerde glans. Gebruik bij het borstelen nooit harde borstels,de enige uitzondering hierop vormt ijzer. Gebruik liever een 'zachte' borstel dan een doek; bijvoorbeeld een zelf vergeknipte kortharige tandenborstel of een afwasborstel. 

Spoelen:

Na elke behandeling moeten de voorwerpen goed gespoeld worden, dit is erg belangrijk. Wanneer resten van zuren, logen etc. die door slecht spoelen achterblijven, in aanraking komen met zuurstof vindt er een sterk versnelde oxidevorming plaats. Leg de munten in een bad met gedistilleerd water. Zij mogen niet op elkaar liggen en moeten regelmatig omgedraaid worden. Wanneer deze werkwijze niet gevolgd wordt,
 
kunnen verkleuringen op de munten ontstaan. Een enkele keer water verversen is noodzakelijk, omdat anders het water verzuurt en de chemicaliên op de munten blijven inwerken. Na ongeveer dertig minuten is de behandeling voltooid. Spoelen is voldoende bij gouden en zilveren voorwerpen. Voor koperen andere onedele metalen is spoelen alleen vaak niet voldoende. De chemicaliên werken bij deze metalen tot diep in de munten door en zijn met alleen spoelen niet te verwijderen. De behandelde munten kunnen daarom beter geneutraliseerd worden.

Neutraliseren:

Neutraliseren is evenals spoelen een manier om de ingrijpende carosie werking van chemicaliên stop te zetten. Het voordeel van neutralisatie is dat het direct de werking van een bepaalde stof opheft. Een gebruikt zuur wordt geneutraliseerd door middel van een loog en een loog door middel van een zuur. Dompel de met een zuur behandelde munt even onder in een bad met natronloog. Hierna toch weer goed spoelen, want de munt kan afhankelijk van de sterkte van het loog en de duur van de onderdompeling basisch
geworden zijn. Door middel van spoelen wordt het loogrestant verwijderd. Voor het neutraliseren van zuren zijn onder andere natronloog en keukenhoudsoda te gebruiken. Dit is een beduidend zwakker loog en kan danook alleen gebruikt worden als de munten met een zwakzure oplossing gereinigd zijn. Voor het neutraliseren van logen (zoals bijvoorbeeld natronloog) zijn onder andere citroenzuur en natriumbisulfaat te gebruiken.

Drogen:

Het drogen van de munten moet grondig gebeuren, de combinatie vocht met zuurstof zorgt oxidevorming. Het goed drogen gebeurt sneller met een haarfohn.
 

Veiligheid:

Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliên gebruik met verwerking ervan altijd afwashandschoenen/mondkapje/etc.

Let er bij het maken van de oplossingen op dat de zuren in het water gedaan worden en niet andersom.
Uit het oogpunt van persoonlijke veiligheid zijn onmisbaar:

een goed stofmasker -(mondkapje)-handschoenen- veiligheidsbril -of gelaatsscherm schone werkjas of schone oude kleding Pas --OP-- Verricht de werkzaamheden altijd in een goed geventileerde ruimte ramen open dus , verschillende stoffen geven giftige dampen af.

Milieu-eisen:

Bij het schoonmaken van munten en penningen kan men niet zonder zuren en andere , maar veilige zuren en basen bestaan niet! Alle afgewerkte stoffen moeten -
onder vermelding van de inhoud - gescheiden ingeleverd worden bij de (chemokar van de) gemeentereiniging dus niet in je riool dumpen.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////GOUD/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Is het wel goud?, de goudtest:Laat bij de ouderwetse drogist het volgende toetswater samenstellen; 30cc HNO3, o,5cc HCL en 70cc H2O. Wrijf met het 'gouden'
voorwerp over een stukje zwart marmer (=Toetssteen) en breng het water gericht op de strepen aan. Als na verdamping de strepen nog aanwezig zijn is het goud.
Gouden voorwerpen en munten oxideren niet, dit betekent dat deze weinig onderhoud vergen. Moeten de munten toch gereinigd worden, dan kan dat op de
volgende manieren:

Licht vuile munten wassen met een water/zeepsopje van niet bijtende zeep.Opwrijven met een menging van zout en citroensap.stap 2 erge carosie Laten ff (tijdelijk in minuten/uren/dagen )kwa harde korst laten weken in citroenzuur.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ZILVER~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Is het Zilver? kan je ook voor goud /zilver aankopen op je internet maaar de zilvertest ,Meng 25gr water, 5 gram zwavelzuur en 2 gram dubbelchroomzue kali.
Breng een druppeltje aan op een uit het oog liggende plak,als het rood kleurt is het zilver. Hoe roder licht deze kleur op, hoe hoger het zilvergehalte.
Zilveren voorwerpen en munten verkleuren door oxidatie onder invloed van verontreiniging in de atmosfeer, waaronder zwavel. Bij Nederlandse provinciale munten
en de  Romeinse munten is het niet gewenst om de oxidatie (benut zn mooie diep grijze  patina)

te verwijderen, door de lichte verkleuring hebben deze munten juist een fraaier uiterlijk. Sterk vervuilde munten moeten wel gereinigd worden. Verschillende soorten van vervuiling vereisen een andere aanpak. Omdat het moelijk is om te zeggen wat de beste methode is, --gaat-- er eerst geexperimenteerd worden met 'goedkope'kalende  munten. Verwijder altijd eerste de vuilreste met een ruwe borstel en veel water. Daarna kan men een van de volgende methoden toepassen.

Op de zwarte plekken een mengsel van geesta van Salmiak en Krijtpoeder aanbrengen, direct uitpoetsen met een borstel met zachte haren.De voorwerpen schoonwrijven met sigarenas op een vochtig doekje. Nawrijven met zeemleer.Poetsen met poeder van houtskool Roet. Nawrijven met zeemleer.Kettingen e.d. ongeveer 15 minuten uitkoken in water met flink wat geest van Salmiak. Nawrijven met een wollen doek met wat krijtpoeder ook tummellen is n opty maar doe ze altijd open in de tummel niet gesloten anders vind je alleen losse schakels terug.Opwrijven met liefst heet keukenzout.

Met ammoniak; Laat de munten gedurende ongeveer dertig minuten weken in een ammoniak oplossing, hierna de munten afborstelen, goed spoelen en drogen.De stukken afkoken in ammoniak en laten afkoelen De stukken afwrijven met brand alcohol.Zeer goede resultaten krijg je, door de stukken
af te wrijven met tinner.

Wanneer een zilvermunt zwart is uitgeslagen, of zwarte plekken vertoont, is het beste middel de stukken in een menging van 50% citroenzuur en 50% water te leggen,
 ze dikwijls bewegen en omdraaien met n houten prikker , de oplossing om de drie dagen vernieuwen. Bij hardnekkige zwarte plekken kan de behandeling drie weken duren.
De stukken in een oplossing van 50% zeepsop, 25% ammoniak en 25% brand alcohol leggen, dit mag enkele dagen duren.

Neem een plaatje zink van 15 cm op 15 cm, 2 grote handvollen sodazout merk (sel de soude) en water, laat eens flink koken, werp de stukken in de oplossing.
 Door een scheikundige reactie reinigen zij zonder wrijven.Met citroenzuur; Leg de munten en paar uur tot een dag, afhankelijk van de hoeveelheid vuil en de dikte
van de oxidekorsten, in een bad citroenzuur,hierna borstelen, goed spoelen en drogen. Door wat ijzeren spijkertjes op de bodem te leggen wordt het proces versneld..
 PAS OP dat de spijkertjes de munten niet raken!

Met een zure vloeistof; Zilveren munten, die slechts licht gevlekt zijn, kunnen ook bevredigend gereinigd worden met schoolbordkrijt of door ze in te wrijven met
 een rauwe aardappel of door ze onder te dompelen in hetzij zure melk hetzij warme azijn; hierna spoelen, drogen en met een zachte doek opwrijven.

Met Bordkrijt; Voor licht vervuilde munten! Schaaf of rasp wat bordkrijt fijn en maak hier een papje van. Wrijf dit met de vingers over het muntje om
 zwarte aanslag te verwijderen, nawrijven met een tissue zorg dat je deze niet te blinkend maakt benut zn patina..

Met silver dip; Verder zijn er een aantal middelen onder allerlei verschillende namen (zoals silver dip, silver quick, silber tauchbad) in de handel.
Deze zijn meestal goed te gebruiken om bruin en zwart aangeslagen munten snel en effectief te reinigen. Het nadeel van deze middelen is echter dat de
 aanslag volledig verwijderd wordt, en dit is niet altijd gewenst. Bij Nederlandse provinciale en Romeinse munten is het dus beter om ze even op te
frissen met een in ammoniak gedrenkt watje, waarna zij gespoeld en gedroogd worden.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~KOPER/BRONS/MESSING~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De metalen koper, brons en messing zijn het moeilijkst te reinigen, een te agressieve behandeling kan de voorwerpen/munten onherstelbaar beschadigen.
Ga dus heel voorzichtig te werk. Laat een mooi egaal patina onaangetast. Begin altijd voorzichtig, je kan altijd naar andere agressievere methodes
overstappen als dat nodig mocht zijn.

Met zuurvrije vaseline; Niet agressieve methode! Koperen voorwerpen en munten stukken die slechts licht vervuild zijn, bijvoorbeeld tussen de opschriften,
kunt u schoonmaken door ze met zuurvrije vaseline in te wrijven. De vaseline kan ook aangebracht worden door het voorwerp/munt in verwarmde vaseline te leggen.
Laat dit afkoelen en intrekken en verwijder dan de vaseline met een schoon watje Hierdoor blijft er een dun vetlaagje achter, dat het koper of brons nagenoeg
van de lucht afsluit en oxidatie verhindert.

Gereinigd koper blijft veel langer mooi als het direct na het neutraliseren en drogen met een in petroleum gedrenkt doekje wordt ingewreven.
De voorwerpen/munten in lijfolie leggen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad kan dit enkele maanden duren.
De voorwerpen/munten in huishoud paraffine leggen. Dit is iets! sterker dan olijfolie, maar kan ook erg lang duren, geduld is tenslotte een schone zaak.

Een zeer sterk zeepsop maken, de stukken daarin afkoken.
Speciaal voor verguld koper De stukken borstelen met een licht zeepsop, waaraan per liter water 3 soeplepels ammoniak en brandalcohol zijn toegevoegd.
Geen bijtende producten gebruiken, zo niet wordt het verguldsel weggenomen.

Met Echte Zeep; Lauwwarm water en echte zeep, afdrogen met zeemleer
Laten weken in petroleum en daarna borstelen.
Laten weken in een oplossing van 1/3 water, 1/3 azijn, 1/3 ammoniak, daarna borstelen
De stukken afkoken in azijn, waaraan een flinke dosis zout is toegevoegd.

Zoals voor zilver thinner gebruiken.
Borstelen met Zuurkool nat, daarna poetsen met houtskoolpoeder.
Borstelen met een mengsel van Zeep, Brandewijn en Krijt.
Inwrijven met geest van Salmiak en Groene Zeep (oud koper vernieuwen)
Afwrijven met een doorgesneden citroen, gedoopt in een papje van aardappelmeel met azijn. Na wrijven met poederzand,  of houtskoolpoeder.

Vlakgom; Licht vervuilde voorwerpen/munten afwrijven met een stukje  vlak gum
Brons: Afwrijven met een ruw doekje (badstof) met schoorsteenroet (kolen?)
Brons: Leg de munt in de Cola

Bij alleen groene aanslag; Het voorwerp inwrijven met dierlijk vet, afwrijven met het dunne microslooppapier
Groene aanslag verwijderen door wrijven met ammonia, terpentijn of petroleum
Groene aanslag voorkomen en verwijderen; 3 delen kool zure ammonia, 1 deel geest van salmiak en 24 delen water.
Paraffine reiniging veel kopersoorten

Gewoon zout water, laten weken en na wrijven met wollen doek met krijt.
Met een zure vloeistof; Minder agressief Vlekken op koperen munten kunnen ook verwijderd worden door ze in te wrijven met karnemelk gemengd met
 keukenzout; alternatieven daarvoor zijn citroensap of zuurkool sap en tafelbier. Hierna met heet water naspoelen en met een zachte doek opwrijven.

Met ammoniumcarbonaat; Minder agressief Vlekken op koperen munten kunt u verwijderen door ze enkele minuten te laten weken in een oplossing van
ammoniumcarbonaat in water. Hierna goed borstelen, spoelen en drogen. De munten kunnen eventueel ook met de oplossing ingewreven worden. Na het
 spoelen moeten ze even opgewreven worden met een zachte linnen doek.

Koken in sodawater; Minder agressief Vaak kan men het doel van de reiniging eenvoudig bereiken door de munten te laten koken in gedistilleerd water,
waar n vleugje huishoud soda aan toegevoegd is.
Een bad van soda en glycerine; Dit is een minder agressieve methode! Leg de munten in een bad van 10 delen natriumhydroxide/huishoud soda, 4 delen glycerine
 en 100 delen gedistilleerd water. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten en worden de oxidekorsten grotendeels opgelost.

Met een Reinigingspasta; Agressieve methode! Maak een brei van 8 delen dierlijke lijm of gelatine, 150 delen aluminium- of zinkpoeder, 4 delen glycerine
en 10 delen heet gedistilleerd water. Als deze pasta 24 uur op het metaal heeft kunnen inwerken, worden de munten in heet water ondergedompeld. Hierdoor zal
 de pasta geheel oplossen. Herhaling van deze behandeling zal leiden tot volledige verwijdering van alle corrosielagen. Hierna goed spoelen of beter neutraliseren.
Met citroenzuur; Agressieve methode! Laat de munten 30 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, weken in een bad citroenzuur. Hierna neutraliseren
en drogen.

Met azijn of azijnzuur; Iets! minder agressief Dompel de voorwerpen even onder in azijn of azijnzuur water, waaraan eventueel wat keukenzout toegevoegd kan
worden. De duur van deze behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid vuil. Na deze behandeling de munten neutraliseren en drogen.
Maak een oplossing van 3 delen water, 3 delen ammoniac, 3 delen azijn, even borstelen dan spoelen en drogen, duur is ongeveer 20 minuten, licht agressief.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ZINK~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Net als ijzeren munten oxideren ook zinken munten buitengewoon snel. In tegenstelling tot de oxidatie bij ijzeren munten beschermt de oxidatie bij zinken
stukken het voorwerp voor verdere aantasting. Zink is niet magnetisch. De witte aanslag op de munten is geen ziekte, maar slechts oxidatie, er bestaat
 namelijk geen zinkpest.

Afwrijven met een mengsel van klei en krijtpoeder
Blank maken door borstelen met een mengsel van krijt en brandewijn.
Blank maken door te borstelen met een oplossing van 1 deel zwavelzuur en 12 delen water.

Met citroenzuur; Leg de munten 10 a  20 minuten in het zuur. De munten moeten gedurende deze tijd wel enige malen omgedraaid worden. Hierna weer
neutraliseren, borstelen en drogen. Het is aan te bevelen de munten na deze behandeling in te vetten met vaseline of een andere vettige substantie,
omdat anders weer snel verkleuringen optreden
Alleen wassen in zeer sterk zeepsop.
Hard borstelen met waspoeder.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TIN~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tin is een kwetsbaar metaal en er zijn enkele alternatieve methodes

Tinnen soldaatjes e.d. opfrissen met een oplossing van soda in water, naspoelen met lauw water met een beetje citroensap.
Niet beschildert tin; De blauwachtige kleur teruggeven door ze in te wrijven met sigarenas.
Niet beschildert tin; De blauwachtige kleur teruggeven door te wrijven met terpentijn in lauwwarm water.
Zuiveren met een papje van krijt en brandewijn.
Reinigen door te poetsen met sodawater, azijn of bier.
De stukken wrijven met een groente  prei blad .
Afkoken in bier.

Wrijven met poler watten

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~IJZER~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

IJzer is als muntmetaal niet bijster geschikt. IJzer is dan ook vooral gebruikt voor het vervaardigen van noodmunten.

Met petroleum; Leg de munten in een petroleum-bad en wrijf ze na enkele uren met een watje of een doekje schoon. Dit is echter geen aangename
methode vanwege de geur van de petroleum.
Met citroenzuur; Leg de munten in een bad citroenzuur. Nadat aanslag en roest verwijderd zijn de munten neutraliseren en drogen.
Wrijven met as van houtskool bevochtigd met keukenolie
Dagen laten weken in petroleum.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~NIKKEL~~KOPER NIKKEL~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Veel moderne munten zijn uit nikkel of koper nikkel vervaardigd. Nikkelen en ook ijzeren munten onderscheiden zich van stukken van zilver en
aluminium, doordat de eerstgenoemde magnetisch zijn. Nikkel is een erg hard metaal. Het bezit de duurzaamheid die alle edelmetalen kenmerkt.
Nikkelen munten oxideren niet en worden niet donker door zwavelverbindingen: zij zijn dus zelden van een aanslag voorzien.

Reinigen met een in ammoniak gedrenkt watje.
Reinigen in dertig delen spiritus en 1 deel zwavelzuur.
Aanslag door zuren reinigen door opwrijven met stearine olie.
Roestvlekken verwijderen door te wrijven met spekzwoerd, daarna wrijven met een doek met wat ammonia.
Mooi glimmend maken door te wrijven met een flanellen lap met krijt en jenever.
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ELEKTROLYSE~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dit is een agressieve methode die afhankelijk van de gebruikte geleidingsvloeistof op meerdere materialen toegepast kan worden.
Gebruik een glazen pot, of een ander materiaal dat geen stroom geleid. Gebruik een regelbare 9 Volt adapter. Zorg dat je de adapter  uit het
stop contact is gehaald voordat je aan het voorwerp zit en zorg dat je droge handen hebt! Knipt het plugje van de bedrading af zodat je twee
 
losse draden over hebt. Zoek uit wat de plus en de min zijn, soms zijn de draden gemarkeerd, de draad met een verdikking of een streepje is
de plus. Gebruik anders een multimeter. Als je weet wat de + pool is markeer je de draad stript de isolatie er af. Nu wikkel je het koperdraad
 rond een paperclip zodat dit aan de bovenzijde goed contact maakt. Wikkel nu een stuk aluminiumfolie om de paperclip, knijp dit goed aan, het
 
geheel moet ongeveer 6 centimeter lang zijn.. Bevestig nu ook aan de - pool van de adapter een paperclip.Tussen de paperclip van de - pool klem
je je voorwerp dat je wilt reinigen. Uiteraard zijn er op dit idee vele alternatieven te bedenken. Meng twee eetlepels keukenzout met een scheutje
 azijn. Vul nu aan met water tot alle zoutkorrels opgelost zijn en giet de oplossing in de pot. Zet de + pool met het aluminiumfolie aan de ene

 kant in de pot vast, zorg dat het folie drie centimeter, laat zoveel mogelijk de bovenkant van de paperclip boven het water uitsteken en bevestig
 dit met de wasknijper aan de bovenkant van de pot. Zet de - pool op dezelfde manier vast op de rand van de pot. Zorg ervoor dat het voorwerp geheel
ondergedompeld is en dat het het folie niet raakt. Het voorwerp wat je wilt reinigen gat nu borrelen/bruisen. Als dit niet gebeurd, moeten de min en

de plus pool omgewisseld worden. Het water wordt vies, de oxide valt van het voorwerp af. Reguleer het proces door het instellen van het voltage,
 begin altijd met het laagste voltage! Haal tussentijds het voorwerp even uit het water (adapter uit het stopcontact) en spoel het af en borstel
het schoon. Herhaal zo nodig de procedure.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~CHEMICALIEN~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gebruikte chemicaliën en hun samenstelling

ammoniak (NH4OH)
oplossing: 1 deel ammoniak (en een concentratie van 25%) op 2 delen gedistilleerd water.
ammoniumcarbonaat ((NH4)2CO3)
oplossing: 1 deel ammoniumcarbonaat op 4 delen gedistilleerd water.
azijnzuur (CH3COOH)
oplossing: 1 deel azijnzuur (in een concentratie van 80%) op 15 delen gedistilleerd water.
citroenzuur (C6H8O7H20)
oplossing: 1 deel citroenzuurkorrels op 4 delen gedistilleerd water bij gebruik van citroenzuur ter behandeling van koperen, ijzeren of zinken
munten niet meer dan 150 gram op een liter gedistilleerd water gebruiken, dat wil dus zeggen 1 deel citroenzuurkorrels op 7 delen gedistilleerd water.
fosforzuur (H3PO4)
oplossing: 1 deel fosforzuur op 7 delen gedistilleerd water; 7 gram gelatine per liter zure oplossing toevoegen.
huishoud soda 1 natriumcarbonaat (Na2CO3)
oplossing: 1 deel huishoud soda op 4 delen gedistilleerd water
7. natronloog
oplossing: 1 deel natriumhydroxide (NaOH) / huis houdsoda (Na2C03) op 10 delen gedistilleerd water--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Naar Boven