*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Heb weer flink wat Sluitgewichten Bakjes bij mekaren opgepiept  (gelezen 820 keer)

JozefHerman

  • Gast
Heb weer flink wat Sluitgewichten Bakjes bij mekaren opgepiept
« Gepost op: februari 24, 2018, 15:19:44 pm »
Heb weer flink wat Sluitgewichten Bakjes bij mekaren opgepiept maar waar diende ze eigenlijk voor
vele zoekers vinden er wel n paar van ;

Een sluitgewicht of pijlgewicht bestaat uit een reeks in elkaar passende kommetjes. Elk onderdeel is een gewicht en ook alle onderdelen bij elkaar zijn dat. Het voordeel van deze gewichtsvorm is het compacte geheel dat gemakkelijk te transporteren is, zonder dat je onderdelen verliest. Het nadeel is de grotere slijtage tijdens het gebruik, ten opzichte van de 'normale' gewichten.

In de Romeinse tijd was deze gewichtsvorm al bekend, maar in Nederland worden Romeinse sluitgewichten zeer zelden gevonden.
In de late middeleeuwen, omstreeks 1250, verschijnt deze gewichtsvorm opnieuw in Nederland en ontwikkelt zich verder. Een overzicht van deze ontwikkelingen is te vinden in de rubriek Bestellen onder het kopje 'Laatmiddeleeuwse sluitgewichten in noordwest-Europa'. Vanaf omstreeks 1500 veranderde er niet zoveel meer aan de vormgeving van het sluitgewicht.

In Nederland werd vanaf 1820, tegelijkertijd met de invoering van het metrieke stelsel, een nieuw model sluitgewicht ingevoerd, geënt op een in Frankrijk gangbaar model dat bijna onversierd was. Dit model werd allengs minder geproduceerd en de laatste exemplaren en vervangende onderdelen werden in de jaren 1885-1888 gemaakt, terwijl omstreeks 1912 de laatste exemplaren werden herijkt.

De gangbare groottes van de voormetrieke sluitgewichten in Nederland zijn kwart - half - 1 - 2 - 4 - 8 - 16 pond. Er zijn ook kleinere en grotere exemplaren bekend, maar die zijn schaars.
De metrieke Nederlandse sluitgewichten zijn bekend in 100 - 200 - 500 - 1000 gram, terwijl er enkele exemplaren van 2 kg bekend zijn.
http://home.kpn.nl/holtm073/themas.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het voorwerp bestaat eigenlijk uit tien elementen: een reeks in elkaar passende kommetjes, waarvan alleen het buitenste potje, het ‘huis’, versierd is. Elk onderdeel is een gewicht en het geheel met alle onderdelen levert dus de  grootste samengestelde massa op.

Een sluitgewicht in Veurne (ca. 1700) (PDF Download Available). Available from: https://www.researchgate.net/publication/294583150_Een_sluitgewicht_in_Veurne_ca_1700 [accessed Feb 24 2018].
« Laatst bewerkt op: februari 24, 2018, 15:58:30 pm door JozefHerman »

Munten Bodemvondsten Club Forum

Heb weer flink wat Sluitgewichten Bakjes bij mekaren opgepiept
« Gepost op: februari 24, 2018, 15:19:44 pm »