Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Een losse druk letter voor in een letterkast namelijk een I deze werden gebruikt  (gelezen 458 keer)

JozefHerman

  • Gast


  voor een Krant of n Pamflet of een Boek te maken door deze uit losse letters samen te stellen in een Letterkast men had er voor deze drukkunst alleen n Drukpers en inkt voor nodig voor n gewenste leesbare resultaat en ze waren van n messing metaal.

Een letterkast was door hoofd- en tussenschotten verdeeld in een boven- en onderkast. Tussenhoutjes verdeelden onder- en bovenkast in circa 152 letterbakjes. De zetter had in zijn linkerhand de zethaak. Met zijn rechterhand nam hij letter voor letter uit de letterkast. Aldus vormde hij de woorden, plaatste voor de spaties en andere blanco te blijven delen zetwit en vulde de regel uit, ervoor zorgend dat op het einde van de regel zo weinig mogelijk afgebroken woorden voorkwamen.

mijn zoveelste bodemvondst deze losse Drukletter een Hoofdletter van n i dateer ik in de periode 18/19e eeuw gelet op zijn bijvondsten de Duiten.

Afm; 25 x 8 x 4mm dikte

je vind ze ook met een inkeping aan de zijkant deze zijn jonger .

http://www.dbnl.org/tekst/lint011gesc02_01/lint011gesc02_01_0012.php
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uitgevonden ;Het is onmogelijk te bepalen wanneer of door wie de boekdrukkunst is uitgevonden. De uitvinding wordt toegeschreven aan een aantal personen. Daarvan is de Chinees Pi Chang, die al in de elfde eeuw Chinese karakters zou hebben gedrukt, de enige die historisch gezien voor de eer in aanmerking kan komen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekdrukkunst


 

Naar Boven