*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Romeinse periode Hypercaust ronde tegel  (gelezen 674 keer)

JozefHerman

  • Gast
Romeinse periode Hypercaust ronde tegel
« Gepost op: juni 30, 2018, 00:30:53 am »
Romeinse hypocaust

Afmeting: Diameter 17 cm, hoogte 5 cm.

Periode: 0 tot 400 n.Chr.
Bijzonderheden: Gebakken leem tegel voor de Romeinse natuurlijke vloerverwarming.
Gebruikt in Taxandriese villa's. Voor een legionair die na vijfentwintig jaar met zijn diploma,
de grond en de villa zich kon veroorloven. Ter versterking van de Limes en ter verversing van
de paarden en slaapgelegenheid voor de hogere elite van het leger. In de periode van Keizer Augustus
werden deze villa's aan zijn officieren verstrekt.
 
 
Vroeger werden door de Romeinen de vloeren in de badhuizen al verwarmd (zie foto). Met de vloerverwarming die zij gebruikten, hypocaust genaamd, werden de sauna's en warme baden verwarmd. De sauna's hadden vaak een eigen stookruimte, aan het einde van het warme bad en het lauwe bad zat vaak het koude bad. Maar  in plaats van een vloer op stapeltjes tegels of stenen werken wij met buizen van aanzienlijke afmetingen die in de betonvloer worden opgenomen. Hierdoor wordt de vloer voor zowel naar beneden als naar boven toe een verwarmend en koelend element.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Romeinse Hypocaust
Hypocausts waren verwarmingssystemen die de warmte van een ondergronds vuur verspreidden in een ruimte onder de vloer. De warmte werd geabsorbeerd door de vloer en dan de kamer ingestraald. Het effect op het thermisch comfort moet vergelijkbaar zijn geweest met dat van moderne vloerverwarming op basis van warm water of elektriciteit. Door de vloer op pilaren te bouwen, kon bijna de hele vloer door de rookgassen worden verwarmd. Soms werd de rook ook door holtes in de muur geleid alvorens uit het gebouw te ontsnappen, waardoor dus ook de muren werden opgewarmd.

De Romeinen waren niet de eersten die een verwarmingssysteem ontwikkelden waarbij de warmte van een vuur onder de vloer werd geleid, van de ene naar de andere kant van de kamer. De Chinese "kang" en "dikang", de Koreaanse "ondol" en de Afghaanse "tawakhaneh" zijn voorbeelden die op hetzelfde principe zijn gebaseerd en nog ouder zijn. Bovendien hebben de Romeinen de hypocaust wellicht afgekeken van de Grieken. Niettemin zijn het de Romeinen die de hypocaust tot een gesofistikeerd verwarmingssysteem uitbouwden, vooral in hun openbare badhuizen.

http://www.lowtechmagazine.be/2017/03/luchtverwarming-in-de-middeleeuwen-de-hypocaust-met-warmteopslag.html
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~QQQQQQQ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~