*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Meerdelige Voetboog Fibulae variant A2  (gelezen 893 keer)

JozefHerman

  • Gast
Meerdelige Voetboog Fibulae variant A2
« Gepost op: augustus 15, 2019, 15:24:36 pm »
PAN naam   meerdelige voetboogfibula variant A2

Datering   350 tot 470

Periode   Laat Romeinse Tijd B (350/449) tot Laat Romeinse Tijd B (350/449)
-------------------------------------------------------QQQQQQQ----------------------------------------------------------
Definitie   (1) Fibula bestaande uit een kop met verende naald, beugel en voet met naaldhouder; (2) de spiraal is los vervaardigd en aan de fibula bevestigd door middel van een as die door een oog is gestoken; (3) de beugeldoorsnede is relatief plat en rechthoekig, dun-trapeziumvormig of halfrond van doorsnede; (4) de voet is kort en aan de achterzijde gesloten - door een extra metaalplaatje rond te buigen is een ‘kastje’ gemaakt.
Toelichting   Figuur: naar Heeren & Van der Feijst 2017, 189, fig. 4.143.

https://www.portable-antiquities.nl/pan/#/object/public/42599

Fibulae 1000 B.C.- 1650 Anno Domini (geschikt voor het vastzetten van de kledij uit die modeloze periode deze waren van; ijzer - brons - koper - tin - lood - zilver - alle kleuren goud) gelet van dragende kledij met fibulae erbij ook de latere periode daarnaast zijn ze onmisbaar in onze huidige tijd de veiligheidspeld alleen daar loopt men nu niet mee te pronken.

De fibula (ook: doekspeld of mantelspeld) is een tweedelig bronzen gebruiksvoorwerp, met gaatje en pen. Ze was handig om mantels en andere kledingstukken (zoals de toga) op de schouder te bevestigen. Romeinse vrouwen droegen een stola boven hun tunica. Deze stola werd vastgebonden met een fibula. Het is dus de voorloper van de sluitspeld of knoop. Ook de Grieken gebruikte fibulae voor hun peplos.

Het eenvoudigste kledingstuk was de rechte lap die om de middel werd gewikkeld. Later ging men een tweede lap om de schouders draperen. Zo ontstond de kleding van de Egyptenaren, Sumeriërs, Assyriërs, Grieken en Romeinen,Nederlanse Inheemsen , waarbij de siergesp of fibula de lappen aan elkaar hield. Zij zagen gedrapeerde kleding als een kenmerk van de beschaving.

In verschillende gebieden van Europa zijn bronzen fibulae gevonden; de oudste dateren uit 800 voor Christus. Ook kon men ijzeren fibulae van die periode. Deze fibula had een strakke brochering achter of zijwaarts van het sieraad en aan de voorkant zilveren en gouden versieringen met o.a. koppen van dieren.

De conditie waarin een Romeinse fibula vaak in bodemvondsten wordt aangetroffen is redelijk te noemen waarin hij niet in 't grondwater of in te overvloedige mest gelegen heeft. Deskundigen zoals bekenden Meta(Metaal)-archeologen zoals deze o.a. Jozef Herman kunnen uit stijl - en vormkenmerken herleiden uit welke keizer-periode een Romeinse fibula afkomstig is waarvan er nu redelijk veel kunde op internet aanwezig is omdat er vele van gedocumenteerd zijn.
Collectie Gelderland https://www.collectiegelderland.nl/zoeken?q=fibula
==============================++++++++++===============================
« Laatst bewerkt op: augustus 15, 2019, 17:58:12 pm door JozefHerman »

Munten Bodemvondsten Club Forum

Meerdelige Voetboog Fibulae variant A2
« Gepost op: augustus 15, 2019, 15:24:36 pm »