Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: REC.6: liard (oord).(PL. 288-291 - DM. 153-155)  (gelezen 310 keer)

JozefHerman

  • Gast
REC.6: liard (oord).(PL. 288-291 - DM. 153-155)
« Gepost op: augustus 24, 2019, 23:10:10 pm »
 Nabootsing van de liards uit de zuidelijke Nederlanden zoals deze sinds ca.1607 werden geslagen in o.a. Antwerpen, Brussel en Vlaanderen. De tekst begint bij dit type op de zijde met het grote wapenschild. Omdat Ferdinand getrouwd was met Elisabeth de Furstenberg kon de tekst op dit type qua nabootsing heel ver gaan.

 FERDIN ET ELISABET (of variant) lijkt namelijk sterk op ALBERT ET ELISABET zoals dit op de originele liards van de aartshertogen voorkomt. Hij trouwde echter pas in 1643 met Elisabeth de Furstenberg. Het jaartal 1641 is dan mogelijk geantedateerd. Op de munt is ook getracht om het originele wapenschild van de aartshertogen zo goed mogelijk na te bootsen.

 De wapens die door de graaf van Reckheim mochten worden gevoerd zijn zo geplaatst of aangepast dat het origineel werd benaderd. De ......... in de tekst zijn op de originele munten onleesbare (gesleten) plekken. Het exemplaar zonder jaartal heeft in plaats van cijfers drie bollen aan weerszijden van het wapenschild. Het exemplaar met het jaartal 1011is een fout van de stempelsnijder. De 0 had een 6 moeten zijn en de 1 waarschijnlijk een 4 zodat de munt het jaartal 1641 had gedragen.

De heraldiek op de munten van Reckheim http://www.duiten.nl/REC.6: liard (oord).(PL. 288-291 - DM. 153-155)

VOORZIJDE: 3 wapenschildjes rondom een vuurijzer met daarboven een kroon.

TEKST: . FERD.COM.D.LIN.RECHEM (of variant), dit is voluit: Ferdinand comes de Linden Recheim en betekent: Ferdinand de Lynden graaf van Reckheim.

KEERZIJDE: Gekroond wapenschild met meerdere kwartieren. Aan weerszijden van het wapen staan de cijfers van het jaartal, geen jaartal of drie bolletjes.

TEKST: BARO.D.BORS.THIEN.Z (of variant), dit is voluit: baron de Borsheim Thienes z en betekent: baron van Borsheim en Thienes.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
men kan ze in verschillende Provinciale variaties vinden deze vervalsingen van Reckheim deze lui waren de hete olie ontsprongen schijnbaar
zouden er nog nabestaanden van hun zijn deze moeten dan ontiegelijk  gefortuneerd  zijn.
 

 

Naar Boven