Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: -------------Metaaldetector Begrippenlijst (alfabetisch gerangschikt) ---------  (gelezen 491 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 11984
    • http://www.jozefherman.nl


Metaaldetector Begrippenlijst
(alfabetisch gerangschikt)
 

APV

Algemene Plaatselijke Verordering. De mogelijkheid voor een gemeente/overheid om beperkingen op te leggen aan het mogen zoeken met een metaaldetector.

Camouflage

Door techniekbeperkingen, bijv. lage herstelsnelheid, maar ook door relatief grote oppervlakte van de zoekschijf, kan camouflage van gewenste objecten ontstaan. Bijvoorbeeld bij discrimineren van ijzer kan tegelijkertijd onder de zoekspoel aanwezig gewenst metaal ook niet worden gezien.

Concentrische zoekschijf techniek

Als een zoekschijf een concentrische techniek heeft , herkent u dit meestal doordat u twee ringen in elkaar ziet zitten (rond of elliptisch).

Diepzoeker

Type metaaldetector dat dieper kan zoeken dan 1,5 meter. De bekendste voorbeelden zijn een two-box locator of een 3D-grondradar.

Discriminatie

Mogelijkheid om een deel van de metaalsoorten /metaalomvang te negeren (uit te schakelen).

Double-D (DD / Widescan) zoekschijf techniek

Als een zoekschijf een DD- techniek heeft , herkent u dit meestal doordat u twee ringen door elkaar heen ziet lopen, meestal zo gevormd alsof twee letters ‘D’ met de rug tegen elkaar staan.

Elektromagnetisch veld (EM-veld)

Het voor het oog onzichtbare veld dat onder de zoekschijf van een metaaldetector wordt gecreëerd, meestal 1,5 meter diep.

Frequentie

zie "Zoekfrequentie"

Geleidingswaarde (Conductivity)

Een metalen object kan het elektromagnetisch veld verstoren. De geleidingswaarde (mate waarin de verstoring plaats vindt) hangt af van de metaalsoort en metaalomvang. IJzer heeft bijv., een lage geleidingswaarde, goud heeft een middel geleidingswaarde en zilver en koper een hoge geleidingswaarde.

Gevoeligheid (Sensitivity)

Mogelijkheid om gevoeligheid in te stellen. Vooral nodig om de gevoeligheid te verlagen als er luchtstoring ontstaat. Zie luchtstoring / EMI.

Grondbalans (Ground Balance)

Mogelijkheid om gevoeligheid voor grondstoring (mineralen in de grond) in te stellen. Zie grondstoring.

Grondstoring (mineralen)

Naast metalen en andere elektromagnetische velden, kan het EM-veld van de detector ook worden verstoord door mineralen in de grond, bijv. zout aan de kust, erts of in meststoffen.

Herstelsnelheid (Recovery Speed)

Mogelijkheid van een metaaldetector om tijdens een (snelle) zwaaibeweging na een eerste waarneming van een metaal, zeer snel weer klaar te zijn voor een volgende waarneming van een metaal dat dicht bij/naast het eerste object ligt.

Identificatie

Informatie van een metaaldetector aan de gebruiker over het metalen object in de grond. Meestal wordt hierbij de geleidingswaarde aangegeven (laag-, midden- of hoge geleidingswaarde) in de vorm van blokjes, getallen en/of verschillende tonen.

IJzer-Audio (Iron Audio)

Mogelijkheid om bij gediscrimineerde van metalen in plaats van geen geluid, alsnog een specifiek (meetal laag) geluid te horen.

Luchtstoring / EMI (Elektro Magnetische Interferentie)

Bij luchtstoring wordt de metaaldetector onrustig door aanwezigheid van andere elektromagnetische velden (bijv. hoogspanningsmasten, treinspoor, schrikdraad rondom weiland, etc.)

Metaaldetector

Het totale apparaat waarmee metalen in de grond opgespoord kunnen worden. Afkortingen/bijnamen: detector, stok, piepstok.

Metaalsoort

Een metaaldetector is gevoelig voor alle metaalsoorten zoals ijzer, blik, nikkel, lood, zink, aluminium, goud, brons, koper, zilver, etc.

Metaalzoeker

Iemand die met een metaaldetector naar metalen voorwerpen in de grond zoekt. Andere benamingen: detectorist.

Militaria

Manier om groep van metalen voorwerpen aan te duiden die in de grond liggen vanwege een militaire geschiedenis. Bijvoorbeeld kogels, grote munitie.

Motion- en Non-Motion Techniek

Bij ‘Motion’ (beweging) techniek kan de metaaldetector alleen een metalen object waarnemen dat in beweging is. Bij ‘Non-Motion’ (niet-bewegen) techniek kan de metaaldetector een metalen object ook zien als het stil onder de spoel aanwezig is.

Notch-Discriminatie

Manier van discrimineren (zie Discriminatie) waarbij niet lage naar hoge geleidingswaarden wordt gediscrimineerd, maar door specifieke geleidingswaardes (interval) uit te zetten.

Richtlijnen voor metaalzoeken

Set aan regels waaraan iedere metaalzoeker (detectorist) zich zou moeten houden uit oogpunt van algemeen fatsoen en voor het behoud van de hobby (mogelijkheid om op zoeklocaties terug te keren).

Two-box locator

De (meestal vrij grote) zender en ontvanger staan haaks op elkaar. Het EM-veld loopt tot ongeveer 6 meter diep in de grond.

Volume

Instelbaar toonvolume voor de piepjes bij identificatie en/of schermpiepjes (aanpassen van instellingen).

Werkfrequentie

zie "Zoekfrequentie"

Zoekfrequentie

Frequentie van het elektromagnetisch veld. Meestal tussen 3-20 kHz.

Zoekschijf / Zoekspoel (Coil)

Onderste deel van een metaaldetector, dat vlak over de grond heen- en weer gezwaaid moet worden. Meestal rond of elliptisch van vorm. Creëert het elektromagnetisch veld.

Zwaaibeweging

Manier waarop de metaaldetector wordt bewogen om (effectief/efficient) een oppervlakte af te zoeken op aanwezigheid van metaal.
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - als hier je verkrijgt daar een terdege info & je Determinatie van het gevonden voorwerp het-email adres is in deze  pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we t dan wel nog het voorwerk van de diverse  items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

 

Naar Boven