Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Wat kon je met n reken-familie penning doen ff hier kijke...  (gelezen 986 keer)

Jeroen v R.

  • 150+ Berichten
  • ****
  • Berichten: 211
Wat kon je met n reken-familie penning doen ff hier kijke...
« Gepost op: oktober 11, 2009, 17:44:08 pm »


Hallo Zoekers ;

n kleine indicatie wat n Reken-Familie penning inhield ;

     Rekenpenningen

Plat, rond, tussen de 24 en 28 mm, meestal van brons en soms van zilver. Dat zijn de algemene uiterlijke kenmerken van de rekenpenningen.

 

Op een speciale tafel of een speciaal kleed werden lijnen uitgezet die overeenkwamen met romeinse cijfers: V-X-L-C enzovoorts. Met behulp van rekenpenningen konden op de lijnen getallen worden uitgelegd, waarmee het rekenen vergemakkelijkt werd. 312 bijvoorbeeld kreeg men door drie rekenpenningen op de lijn van 100 te leggen, één op de 10 en twee op de 1.

 

Rekenpenningen werden versierd met afbeeldingen. In de zestiende en zeventiende eeuw waren dat vooral voorstellingen van vorsten en actuele gebeurtenissen. Bijzonder interessant zijn de rekenpenningen uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In sterk vereenvoudigde, krachtige beeldtaal wordt op rekenpenningen uit deze periode vrijwel elke gebeurtenis verbeeld.

Familiepenningen

Een typisch Nederlands verschijnsel in de penningkunst is de familiepenning. Bij gelegenheid van een huwelijk, een geboorte, een overlijden of gewoon uit vriendschap liet de gegoede burgerij in de zeventiende en achttiende eeuw een penning maken.


Familiepenningen
waren soms ook te koop bij handelaren. Een standaardpenning met de juiste symbolische voorstellingen werd gepersonaliseerd door er familiewapens en persoonsnamen aan toe te voegen. Familiepenningen bevatten veel informatie voor genealogen: familienamen, data, familiewapens en in een enkel geval een portret.

<!-- m -->http://www.cgb.fr/monnaies/jetons/j20/indexgb.html<!-- m -->

gr Jeroen


 

Naar Boven