Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Wetgeving in het Buitenland  (gelezen 4405 keer)

creep

  • Gast
Wetgeving in het Buitenland
« Gepost op: september 18, 2007, 01:20:23 am »


Duitsland:

Regels in Duitsland zijn als volgt:

In Duitsland is het zoeken met detectors in de meeste van de dertien bondsstaten en drie stadsstaten toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In sommige deelstaten zijn de regels echter zo streng, dat het nauwelijks mogelijk lijkt legaal te zoeken. Kortom: er is nog geen eenvormig beleid. In alle staten is het zoeken naar archeologische bodemvondsten verboden. Het verschil tussen de wetgeving van de verschillende staten ligt vooral in de interpretatie van wat archeologisch bodemvondsten zijn. In Beieren zijn dat prehistorische en vroeg-historische voorwerpen. Degene die daar dus naar voorwerpen uit andere tijden zoekt, kan zijn hobby vrij uitoefenen. In Hessen is de grens bepaald op 1648. Maar in andere landen zoals Branenburg vallen zelfs voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog onder archeologische bodemvondsten.
Uiteraard is overal het zoeken op monumenten ten strengste verboden. Alle bondsstaten stellen boetes voor overtreders in het verschiet van 125.000 tot 1.000.000 euro! De regelgeving zal in de toekomst, 2006 0f 2007, aan de hand van 'Malta' misschien meer op elkaar afgestemd worden.
Een grote, goed geleide algemene Duitse detectorvereniging zou kunnen lobbyen voor een meer soepele wetgeving. Zoek uit hoe het gesteld is met de wetgeving in jouw zoek- en/of woonomgeving.

Bijzondere detectorvondsten moeten worden gemeld aan de autoriteiten die over monumentenzorg gaan 'die Denkmalschutzbehörde'. Het beste is daarom een lokaal museum van je vondst(en) op de hoogte te stellen.


Bron: Blz. 331-332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

___________________________________________________________________________________
Frankrijk

In Frankrijk is het zoeken met detectors niet helemaal verboden maar ook niet zomaar toegestaan. Het zoeken op stranden stuit vrijwel nergens op bezwaren, uitgezonderd de stranden in Normandië waar de geallieerden in 1944 landden. In het binnenland moet men zich voorzien van de toestemming van de autoriteiten (de prefect van de regio). Deze toestemming schijnt in de praktijk redelijk makkelijk verkrijgbaar, maar verschilt per regio.

Het melden van vondsten dient te gebeuren via het lokale museum.

Bron: Blz. 330-331 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
____________________________________________________________________________________
Spanje:

In Spanje is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels.


Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
____________________________________________________________________________________

Tsjechië:

In Tsjechië is het zoeken met detectors meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.


Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

________________________________________________________________________________________

Noorwegen
 
In Noorwegen is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.

Meenemen of uitvoeren van archeologische voorwerpen, ouder dan 100 jaar, is verboden. Archeologische voorwerpen van vóór 1537 en munten ouder dan 1650, behoren toe aan de staat. De staat kan besluiten een beloning te geven voor de aangifte van een schatvondst. Deze wordt dan in gelijke delen verdeeld tussen de vinder en de eigenaar van de grond.

Bron: Blz. 327 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
___________________________________________________________________________________________

Denemarken:

In Denemarken is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normale geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels. Op landbouwgrond mag gezocht worden mits men toestemming heeft van de landeigenaar.

In Denemarken geldt nog een zeer oude wet, 'Danefae' geheten. Danefae betekent 'dood' ofwel goederen zonder eigenaar. In de wet van koning Valdemar Sejrs Jyske uit 1241 staat: "Als iemand goud of zilver in een heuvel, achter de ploeg of op welke manier dan ook vindt, dan zal dit de koning toevallen". De directeur van het Nationaal museum te Kopenhagen zorgt voor de handhaving van deze wet. Munten en voorwerpen, ouder dan honderd jaar, dienen daar gemeld te worden. Wanneer men besluit de vondst aan te kopen ontvangt de vinder een passende vergoeding.

Bron: Blz. 328 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
_______________________________________________________________________________________

Zweden:

In Zweden is het zoeken met detectors alleen toegestaan wanneer men schriftelijke toestemming van de staat heeft waar men wil zoeken. Zweden bestaat uit 25 staten (Länsstyreisen). Deze toestemming wordt meestal wel gegeven. Men krijgt deze dan voor een bepaald gebied en periode mits men zich aan de normaal geldende regels houdt en bijzondere vondsten rapporteert. Het is absoluut verboden op het eiland Gotland te zoeken i.v.m de vele archeologsiche Viking-vondsten.

Bron: Blz. 328 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.

________________________________________________________________________________________________

Engeland / Wales
 
In Engeland en Wales is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt.

Aanmelden van bijzondere vondsten kan via musea en bij speciaal daarvoor aangestelde 'Province Coroners'. Het toekomstige meldsysteem heet: 'Portable Antiquities Scheme'. 'Treasure Hunting' van december 2003 meldt zelfs de speciale aanstelling van Liz Wilson, de eerste 'Finds Liaisons Officer', aangesteld door 'The Sussex Archaeological Society'.
In de 'Treasure Act' van 1996 staat: 'Elk enkel voorwerp en munten vanaf 10 stuks van minstens 300 jaar of ouder, waarin ten minste 10% goud of zilver zit verwerkt, wordt beschouwd als 'treasure' '. Voorwerpen en munten, jonger dan 300 jaar, kunnen als schatvondst worden aangemerkt wanneer ze voor een groot deel uit kostbaar metaal bestaan en opzettelijk zijn verstopt, met de intentie ze later weer tevoorschijn te halen.

In het discussiestuk 'Portable Antiquities' van het 'Department of National Heritage' uit 1996 schat men het aantal (detector)vondsten in Engeland en Wales jaarlijks op 40.000. Om deze vondsten te beschrijven en in een systeem onder te brengen, zou een staf nodig zijn van 65 tot 70 mensen en een budget van £ 700.00,- per jaar.

In de toekomst zal het aanmelden van vondsten waarschijnlijk gedeeltelijk via internet plaats gaan vinden.

Lees de 'Treasure Trove' wet. Als het 'Ministerie van Cultuur, Media en Sport' tot de conclusie komt dat de vondst opzettelijk is verborgen met de intentie om het ooit weer terug te vinden, komt de vondst toe aan de Kroon en is het daarom 'Treasure Trove': een gevonden schat waarvan de eigenaar onbekend is. Maar zelfs als het 'Britisch museum' gebruik maakt van zijn recht om een vondst op te nemen, wordt de vinder de volle marktwaarde van de vondst toegekend.

Bron: Blz. 328-329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.

__________________________________________________________________________________________

Schotland:

In Schotland is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. Deze regels verschillen op kleine punten van die in Engeland, Wales en Noord-Ierland.


Bron: Blz. 329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink.
_____________________________________________________________________________________________

Ierland:

Ierland heeft een strengere wetgeving op het gebied van metaaldetectie dan groot-Brittanië. Desmond Dunne schreef hierover het volgende. "Afgevaardigden van de Ierse regering hebben zoekers verzekerd dat het niet de bedoeling van de regering is de hobbyisten onredelijk te behandelen, vooropgesteld dat ze zich aan de wet houden. Deze verzekering weerspiegelt zich in het feit, dat de politie elke detector die op een geregistreerd archeologisch terrein wordt gebruikt, zonder waarschuwing vooraf in beslag mag nemen, op andere terreinen echter niet. Dat betekent echter nog niet dat er buiten de archeologische terreinen zomaar vrij gezocht mag worden. Er zijn immers nog veel onontdekte terreinen. Als deze door een zoeker ontdekt worden, dient deze binnen vier dagen melding van te maken".
In 1994 werd wettelijk bepaald, dat de directeur van het 'National museum' mag bepalen wat er met belangrijke vondsten gebeurt. Indien gewenst, wordt er een 'discrete' beloning voor betaald.

Beste advies voor metaaldetector enthousiastelingen:

1. Zoek niet op of om archeologische terreinen en zoek nooit zonder toestemming op andermans land.

2. Volg de normaal geldende regels, o.a. opgesteld door de N.C.M.D (National Council for Metal Detecting).

3. Wanneer je archeologische objecten vindt, dien je deze binnen vier dagen te melden aan de 'Garda Siochane' (de Ierse politie), aan een lokaal museum of aan het 'National museum Kildare St. Dublin'. Geef je naam en adres en een goede beschrijving van de vindplaats.

4. Indien mogelijk laat je de vondst afgedekt liggen. Ga niet verder graven, laat dit over aan professionele archeologen.


Bron: Blz 329 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Oostenrijk:

In Oostenrijk is het zoeken met detectors toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. Zoeken naar archeologische voorwerpen en zoeken op archeologische sites is uiteraard streng verboden.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

________________________________________________________________________________________________
 
Portugal:

In Portugal is het zoeken met detectors door toeristen op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland gelden vanwege de vele archeologische sites strengere regels. Hier is zelfs sprake van een detectorvervoerverbod.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Italië:

In Italië is het zoeken met detectors op stranden meestal toegestaan, mits men zich aan de normaal geldende regels houdt. In het binnenland helden vanwege de vele archeologische sites strengere regels.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_______________________________________________________________________________________________

Hongarije:

In Hongarije is het zoeken met detectors vanwege de vele archeologische sites aan strenge regels gebonden.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink
_________________________________________________________________________________________________

Turkije:

Turkije heeft een strenge wetgeving m.b.t het zoeken met metaaldetectors. Voor zover bekend is het verboden, tenzij men een vergunning regelt.

Bron: Blz. 332 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

_________________________________________________________________________________________________

Polen:

Metaal zoeken als hobby heeft zich een vaste plaats verworven in Polen. In november 2003 is een nieuwe wet van kracht geworden: Iedereen die wil zoeken moet toestemming vragen aan een locale autoriteit, vaak een archeoloog. Voor elke zoekplaats moet apart toestemming worden gevraagd. Het is echter een onpraktische wet. Waarschijnlijk zal niemand zich eraan houden.

Als er iets van groot cultureel of wetenschappelijk belang wordt gevonden, kan er een financiële compesatie tegenover staan, die vele malen het maandloon zou kunnen overstijgen. vondsten aangeven betekent in de praktijk, dat je jezelf veel trammelant op de hals haalt. Het gevolg is dat er niets wordt aangegeven. Door een verkeerde wetgeving zullen veel historische waardevolle voorwerpen voor toekomstige generaties verloren gaan.

Bron: Blz. 337 - Handboek voor zoekers - Gert Gesink

____________________________________________________________________________________________


delange

  • 1+ Berichten
  • *
  • Berichten: 1
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 03, 2009, 13:33:03 pm »
even een kleine aanvulling mbt het zoeken op de stranden van portugal , ongeveer 2 jaargeleden is van een kennis zijn metaaldetector in beslag genomen dus eerst informeren zou ik zeggen.

eric
« Laatst bewerkt op: januari 01, 1970, 01:00:00 am »


zandhaas

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #2 Gepost op: februari 06, 2012, 13:57:14 pm »
Ik mis Belgie, ons buurland :(
Soms ben ik daar wel benieuwd naar. Ze hebben daar geloof ik ook akkers enzo :-D
Iemand die het weet?


creep

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #3 Gepost op: februari 06, 2012, 14:52:24 pm »
Enigste wat ik ervan heb gehoord is dat de regels in Wallonië strenger zijn geworden en in Vlaanderen soepeler.
Dus WOII spul in de Ardenne zoeken kun je beter laten. En oude spulletjes op een akker in Vlaanderen zal geen probleem zijn als je
het aan de landeigenaar vraagt.


Kadan

  • Gast
Wet- en regelgeving Belgie
« Reactie #4 Gepost op: februari 06, 2012, 14:56:14 pm »
hebben we een apart gedeelte voor zie (ook Belgie staat er tussen):

http://www.jozefherman.nl/mbc-forum/index.php?topic=2632.0
« Laatst bewerkt op: september 22, 2012, 23:08:21 pm »


creep

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #5 Gepost op: februari 06, 2012, 15:18:56 pm »
Zal ik daar wel gelezen hebben dan  :2:


zandhaas

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #6 Gepost op: februari 08, 2012, 16:37:43 pm »
Kijk, daar kan ik wat mee.
Wat doen we Kadan? Als het in flanders kan weet ik nog wel wat interessante opties.

-edit-
Die link gelezen. Dit opent werkbare perspectieven kadan :-D
Zullen we eens een bakje koffie doen en eea bespreken?


 

Naar Boven