Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: 3 Heller van de Stad Clivia (Kleef) zonder jaartal,  (gelezen 77 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 10787
    • http://www.jozefherman.nl
3 Heller van de Stad Clivia (Kleef) zonder jaartal,
« Gepost op: maart 12, 2020, 14:04:29 pm »


3 Heller van de Stad Clivia (Kleef) zonder jaartal

KLE.6: drie heller.(Noss 347-353 - dM.7 - Schön 1)

VOORZIJDE: Een vaak ruw gevormde tulprand met op 'W' en 'M' gelijkende tulpen. Daarin de tekst .DV. CLI VIAE (of variant) in drie regels. Dit is voluit: Ducatus Cliviae, en betekent: Hertogdom Kleef.

KEERZIJDE: Een tulprand met daarin een gekroond wapenschild met 6 kwartieren, in de kwartieren de wapens van Kleef, Gulik, Berg, Mark, Ravensberg en Ravenstein.
Kijken bij Catalogus http://www.duiten.nl/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De eerste vermelding van Kleef

De naam "Cleve" werd voor het eerst vermeld omstreeks 1020, toen de Duitse keizer Hendrik II de burcht beleende aan graaf Rutger. In de loop der jaren zorgden eerst de graven van Kleef en later de hertogen met behulp van slimme diplomatie en bedreven huwelijkspolitiek voor een bloeiende ontwikkeling van de stad.

 Door het huwelijk van hertogsdochter Anne van Kleef met Hendrik VIII ontstond in 1540 zowaar een connectie met het Britse koningshuis. Na een periode van geestelijke aftakeling stierf Johan Willem in 1609 zonder erfgenamen. Dit betekende het einde van een bloeiend tijdperk.

 Kleef komt in handen van de keurvorst van Brandenburg (1620-1688), die vorst Johan Moritz van Nassau-Siegen als stadhouder benoemt. Deze drukte met zijn ideeën voor (tuin-)architectuur een grote stempel op het stadsbeeld en de aanleg van parken in het Europa van de 17e eeuw.

In de 18e eeuw ontwikkelde Kleef zich als kuuroord dankzij de ontdekking van een mineraalbron. Tijdens de Eerste Wereldoorlog komt er aan het kuren een abrupt einde en in de Tweede Wereldoorlog raakt Kleef vanwege twee zware luchtbombardementen zwaar beschadigd. Na de wederopbouw ontwikkelt Kleef zich als een levendige districtshoofdstad, waar tegenwoordig zo'n 50.000 mensen wonen.

https://nl.kleve-tourismus.de/reisgids/geschiedenis.html
...

De Zwanenburcht is een kasteel te Kleef, in Noordrijn-Westfalen, dicht bij de Nederlandse grens, vermoedelijk gebouwd in de 11e eeuw voor de graven van Kleef op een spoorvormige uitloper van een heuvelketen. Het is een van de weinige hoogburchten aan de Nederrijn. De burchtberg was naamgevend voor de later ontstane nederzetting: Kleef betekent klif of klip.

De naam Zwanenburcht verkreeg het kasteel pas in de romantiek van de 19e eeuw. Vroeger werd het gebouw slechts “het slot van Kleef” genoemd. Hoewel men spreekt over een burcht, gaat het sinds een verbouwing in de 17e eeuw bij de Zwanenburcht niet meer om een burchtgebouw maar om een barok slot.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwanenburcht
===========================++++++++==========================
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - als hier je verkrijgt daar een terdege info & je Determinatie van het gevonden voorwerp het-email adres is in deze  pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we t dan wel nog het voorwerk van de diverse  items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef


caligula

  • 150+ Berichten
  • ****
  • Berichten: 221
Re: 3 Heller van de Stad Clivia (Kleef) zonder jaartal,
« Reactie #1 Gepost op: maart 13, 2020, 15:28:15 pm »
Clivia. Ook al zo'n leuke.
Je gaat lekker JozefHerman.  ;D


 

Naar Boven