Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Bronzen stempel onderkant wapen gevierendeeld en gelauwerd.,  (gelezen 104 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 12017
    • http://www.jozefherman.nl
Bronzen stempel onderkant wapen gevierendeeld en gelauwerd.,
« Gepost op: september 10, 2020, 12:42:44 pm »


 Voorwerp: Bronzen stempel  onderkant wapen gevierendeeld en gelauwerd.
 
Afmeting: Totale lengte: 30 mm. stempel vlak 22X20 mm.

Periode: 18 eeuws
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zegelstempel.
 
Zowel zegelstempels als zegelringen komen in de late Middeleeuwen al voor, de inkt-stempel doet pas zijn intrede pas in het begin van de 18e eeuw. Alle drie de soorten worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

In 1200 lag het gebruik van een stempel alleen bij de kerk, stadsbestuur en de hogere adel. Rond 1300 verlegde dit gebruik zich ook naar de lagere adel en vanaf 1450 werd de stempel ook gebruikt door de welvarende burgers. Toen in de 17e eeuw het monogram stempel zijn intrede deed werd hij door iedereen toegepast die hem kon betalen.
Tegen het einde 19e eeuw raakt het zakmodel van de zegelstempel uit de mode maar de zegelring, bureau zegelstempel en het  inkt stempel bleef bestaan.

De afdruk van een zegelstempel of ring werd in de late Middeleeuwen gemaakt in warme was en later in warme zegellak, zowel de was als de zegellak werden na afkoeling hard. Het inkt-stempel, zoals de naam het al zegt, werd afgedrukt in inkt.

Het grote verschil tussen de zegel stempel of zegelring en de inkt stempel is dat de afdruk van de voorstelling bij de zegelstempel en de zegelring door het diepere gedeelte wordt gevormd. Bij de inkt stempel hier in tegen wordt de afdruk van de voorstelling door het hoger liggende gedeelte gevormd.
https://hobbyarcheologie.weebly.com/zegel-stempels.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Materiaal

Stempels kunnen in alle denkbare materialen gemaakt zijn, bv brons, zilver, goud, been, ivoor etc. Vanaf ongeveer 1650 tot op heden worden er ook combinaties van diverse materialen toegepast, bv. Koper/messing met glas - agaat met zilver etc.

Versiering
Van een versiering is er niet echt sprake, wel kunnen we globaal de voorstellingen omschrijven welke er op het stempelvlak bevindt.
De voorstellingen die we kunnen aantreffen op het stempelvlak, of een combinatie hiervan zijn :

Kerkelijk : religieus

Stads : religieus - wapenschild - stadspoort

Hogere adel : wapenschild met toernooihelm - kasteel

Lagere adel : wapenschild

Burgerlijk : Beroep - huismerk - monogram

Bijna alle stempels zijn voorzien van een text. Bij de kerkelijk-, stads, en hogere adellijke stempels bestond die uit de naam van de persoon die de stempel toebehoorde en zijn eventuele status of functie. Bij de lagere adellijke- en burgerlijke stempels was dit meestal alleen de voor en achternaam van de eigenaar van de stempel.
==============================+++++++++++================================
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - als hier je verkrijgt daar een terdege info & je Determinatie van het gevonden voorwerp het-email adres is in deze  pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we t dan wel nog het voorwerk van de diverse  items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

 

Naar Boven