Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: 2x losse Sluitgewicht bakjes,die als een geheel in elkaar zaten voor t afwegen,  (gelezen 75 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 12180
    • http://www.jozefherman.nl


2x losse messing Sluitgewicht bakjes,die alle als een geheel in elkaar zaten voor t afwegen.

Periode 19e eeuwse.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sluitgewichten voor het afwegen van medicijnen etc. etc.
Periode: 1845
Materiaal: Brons.
Meestal staat er een gilden teken in, in de vorm van
een handje = Handwerpen - België.
Maker G. of J.A. Abend (de Storck) omstreeks 1780, alle bakjes behalve kleinste gewichtje zijn identiek gemerkt.
H. 4,5 cm - diameter 5,5 cm.
Gewicht: 492 gram.
Sluitgewicht -----Pijlgewicht - Huisjes gewicht - Nest gewicht-- Apothekers gewicht

De oudste gewichten waren niet meer dan een steen, al dan niet voorzien van een handvat. Ijzeren kanonskogels werden eveneens gebruikt om te wegen. Beschadigingen of roestvorming hadden echter tot gevolg dat de gewichten lichter werden. Daarom werd de voorkeur gegeven aan duurzamer materialen zoals messing en brons. Bij de vorm werd eveneens gestreefd naar een minimum aan slijtage.

 De krukgewichten die aanvankelijk van een soort handvat (kruk) waren voorzien, kregen daarvoor in de plaats een ring, maar de oude benaming bleef bestaan. De knopgewichten kennen we bijvoorbeeld van ouderwetse winkels en apotheken waar naast de sluitgewichten een weegschaal een blokje met gaten prijkte waarin de verschillende knopgewichten pasten. Dan zijn er nog de ronde, vierkante en zeshoekige gewichten zonder knop of ring, de zogenoemde blokgewichten.

Een geliefd verzamelobject is het sluit- of pijlgewicht. Het maken van zo’n gewicht was een staaltje van precisiewerk. Een sluitgewicht bestaat uit een reeks nauwkeurig in elkaar passende bakjes.

De nest gewichten noemden men zo omdat ze precies in elkaar pasten in het 't Huis gewicht kwamen in 'n huis van pas voor 't wegen van allerlei zaken zoals............

Het buitenste is voorzien van een scharnierend deksel en een sluiting. De oude sluitgewichten, die tot in de 18e eeuw in hoofdzaak in Neurenberg werden gemaakt, waren van fraaie versieringen voorzien.

De kenmerkende eigenschap van een sluitgewicht is dat ieder bakje steeds even zwaar is als alle kleine bakjes die erin passen tezamen.

Dat betekent bijvoorbeeld dat van een groot sluitgewicht van 32 pond, het omhullende bakje inclusief handvat en sluitwerk 16 pond woog en alle zich erin bevindende bakjes samen eveneens 16 pond.

Uiteraard zijn volgens deze regel de laatste twee bakjes even zwaar. Meestal werd dit opgelost door in het kleinste bakje een massief plaatje van hetzelfde gewicht als dat bakje te leggen.

Sluitgewichten werden vanwege hun nauwkeurigheid onder meer gebruikt voor het wegen van goud en zilver(munten), specerijen en medicijnen.

Het woord pijl in pijlgewicht komt van het franse woord (pile) dat stapelen betekent dat deze gewichten allemaal exact in elkaar passen vandaar 't woord sluitgewicht .

Tal van gewichten oa de losse weeg gewicht varianten die kleine geijkte verzamelobjecten zijn stammen allen uit de franse tijd van Napoleon daar zijn de meesten ontwikkeld en gemaakt sommige gewichten zijn bestempeld met n handje van de antwerpse makelij of andere met de franse lelie .

Bij Koninklijk Besluit van 1819 werd vastgesteld dat sluitgewichten in gebruik mochten blijven. Voorwaarde was dat dat ze geen overbodige versiersels hadden en volgens het decimale stelsel waren ze wogen tal van dingen handmatig met al die gewichten door t balance cq handweeg schaaltje.
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef


 

Naar Boven