Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Archeologisch onderzoek Peelrandbreuk: heeft Uden een verborgen gracht?  (gelezen 54 keer)

JozefHerman

  • Global Moderator
  • 2000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 12181
    • http://www.jozefherman.nl
Archeologisch onderzoek Peelrandbreuk: heeft Uden een verborgen gracht?
« Gepost op: december 28, 2020, 17:05:57 pm »


UDEN | De werkgroep archeologie was aanwezig bij een onderzoek naar de Peelrandbreuk in 2018. Er werd ondanks een lage archeologische waarde toch archeologie gevonden. Het archeologisch rapport van Dr. H. Hiddink VUhbs Amsterdam is nu pas vrijgegeven voor publicatie. Was het een gracht wat er gezien is? Is er dan toch iets waar van de vele verhalen die de ronde doen over het bestaan van een burcht in het verleden?

Het onderzoek in 2018 was gericht op de doorlaatbaarheid van de Peelrandbreuk en niet op mogelijke bewoningsporen uit het verleden. Bij het zichtbaar maken van de breuk was er een erg donkere streep te zien in de bodem. Een breuklijn? “Het was iets heel anders, een brede zeer donkere laag in de bodem met allerlei scherven, bakstenen en zelfs delen van een schoen”, vertelt amateur archeologen Hanneke van Alphen.

“Op dat moment was overschakelen op een archeologisch onderzoek niet mogelijk. In de laatste dagen, voordat de sleuf weer dicht ging, is op aandringen van de werkgroep archeologie alles nog gedocumenteerd. Voor de ondersteuning zijn we dank verschuldigd aan ArchAeO B.V. archeologisch adviesbureau en het meldpunt archeologie van de Provincie. Tijdens de open dagen was het spoor van de gracht zichtbaar, de aandacht ging echter uit naar de breuk. Het is een eenmalige kans geweest om de gracht, want dat mogen we nu wel zeggen, te zien.

https://www.kliknieuws.nl/regio/uden/172524/archeologisch-onderzoek-peelrandbreuk-heeft-uden-een-verborgen-#:~:text=De%20Special%20van%20december%20'Grondboor,nu%20omschreven%20als%20gegraven%20watergang.
Voor een interessante Archeologische Bodemvondst is het beter deze meteen aan te melden bij het Archeologische Onderzoek Centra de PAN- www.fgw.vu.nl - je verkrijgt daar terdege info & determinatie van het gevonden voorwerp, het-email is pan.fgw@vu.nl

=-->hier doen we dan wel nog het voorwerk van de diverse items in onze vele Rubrieken.

Groetjes Jozef

 

Naar Boven