Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: "Scherven en Schatten" in Eynderhoof Nederweert-Eind  (gelezen 1143 keer)

Kadan

  • Gast
"Scherven en Schatten" in Eynderhoof Nederweert-Eind
« Gepost op: maart 21, 2012, 20:41:14 pm »


“Scherven en Schatten” op 9 april van 13.00 tot 17.00 uur Paasmaandag in Eynderhoof Nederweert-Eind


Scherven en schatten
Iedereen heeft thuis in de tuin, op een akker of ergens in een doos weleens wat gevonden waarvan hij denkt: zou dat wat waard zijn of zou iemand er wat mee kunnen doen. Op die vragen wordt bij Eynderhoof een antwoord gegeven.
Archeologische voorwerpen, zoals vuurstenen artefacten, aardewerk (scherven), bronzen bijlen of sieraden, kunnen worden meegebracht naar het Openluchtmuseum en daar door een aantal deskundigen worden bekeken en aan een onderzoek(je) onderworpen. De deskundigheid is niet alleen gespreid over de tijdvakken prehistorie, oudheid en middeleeuwen, maar ook over de gebruikte materialen als metaal, steen en keramiek. Door de medewerking van de Archeologische Vereniging Limburg (AVL), de regionale Archeologie stichting Peel, Maas en Kempen (PMK), de Vereniging van detector amateurs, Natuur- en Milieucentrum de IJzerenman, restauratie atelier Restaura en Adviesburo ArchAeo is er veel kennis in het museum binnen gehaald op deze tweede paasdag.Archeologie
Tijdens de themadagen staat steeds een bepaald onderdeel binnen Eynderhoof centraal. Op 9 april is de archeologie aan de beurt in het Openluchtmuseum. De archeologiegroep heeft een programma weten samen te stellen waarin niet alleen de eigen collectie aan de orde komt maar daarnaast ook andere instellingen die in de regio werkzaam zijn en natuurlijk ook de amateurarcheoloog. Zó is een middag gemaakt om actief bezig te zijn met het hele gezin terwijl er ook nog iets valt op te steken over de geschiedenis van de streek.
Kijken en doen
De genoemde organisaties hebben elk een eigen stand waarin ze vertellen waarmee ze bezig zijn; in de kelder van de herberg is de vaste archeologie collectie te bezichtigen en er zijn op Eynderhoof ook plekken ingeruimd waar u de meegebrachte spullen kunt laten zien. Ook is er hier ruimte voor verzamelingen van particulieren als Ton Jetten die een gedeelte van de door hem verzamelde voorwerpen zal tonen. Het is mooi om te weten wat er zoal in archeologisch opzicht gebeurt in de regio en waarom deze streek zeker in Nederland maar misschien wel in Noordwest Europa zo bijzonder is.
Voor de jongeren bestaat de mogelijkheid om zelf op (archeologisch) onderzoek uit te gaan, potscherven te zoeken en deze te restaureren zodat ze getoond kunnen worden. Ook het maken van vuur en het malen van graan behoren tot de uitdagingen. Een hele klus, maar daar staat een echt “archeologie-diploma” tegenover dat iedere deelnemer, die de klus klaart krijgt uitgereikt door een echte archeoloog.
Verder kunnen avontuurlijke mensen hun geluk beproeven met de metaal detector en in de herberg Liebete Gon worden doorlopend films over archeologie in de regio vertoond onder het genot van een drankje en traditioneel hapje.
Alles te zien
Tijdens deze themadag archeologie zijn ook de ambachten in bedrijf. Zo zijn de smeden en de pottenbakkers aan het werk en er wordt onder andere ook gezaagd, gebakken en gevlochten.
Kortom: een dag om niet te missen die vooral zal aanslaan bij gezinnen.

Open van 13.00 uur tot 17.00 uur op paasmaandag 9 april:
Openluchtmuseum Eynderhoof , Milderspaat 1 in Nederweert-Eind.
Toegangsprijs: volwassenen € 5.-, kinderen € 2.-.
« Laatst bewerkt op: januari 23, 2014, 09:27:54 am »

 

Naar Boven