*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Zeker de munt neutraliseren na zijn behandeling en....  (gelezen 2040 keer)

Kampen

  • 250+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 281
  • Libertas Vita C(H)Arior Hobby is n kostbaar Bezit
Zeker de munt neutraliseren na zijn behandeling en....
« Gepost op: mei 02, 2008, 01:07:50 am »
Hoi Zoekers ;

nog n goede tip niet vergeten

                                                               Spoelen:

Na elke behandeling moeten de munten goed gespoeld worden. Dit is erg belangrijk. Worden de bij het reinigingsproces gebruikte stoffen als citroenzuur of natriumbisulfaat niet goed uit het metaal verwijderd, dan kan dit leiden tot verregaande aantasting van de munten. Wanneer de zuurresten die achtergebleven zijn op de munten, in aanraking komen met de zuurstof uit de buitenlucht, vindt er onder invloed van de vochtigheid namelijk een sterk versnelde oxidevorming plaats. Leg de munten in een bad met gedestilleerd water. Zij mogen niet op elkaar liggen en moeten regelmatig omgedraaid worden. Wanneer deze werkwijze niet gevolgd wordt, kunnen verkleuringen op de munten ontstaan. Een enkele keer water verversen is noodzakelijk, omdat anders het water verzuurt en de chemicaliën op de munten blijven inwerken. Na ongeveer dertig minuten is de behandeling voltooid. Spoelen is voldoende bij gouden en zilveren voorwerpen. Voor koperen andere onedele metalen is spoelen alleen vaak niet voldoende. De chemicaliën werken bij deze metalen tot diep in de munten door en zijn met alleen spoelen niet te verwijderen. De behandelde munten kunnen daarom beter geneutraliseerd worden.


                                                                 Na spoelen Neutraliseren:

Neutraliseren is evenals spoelen een methode om de ingrijpende werking van chemicaliën stop te zetten. Het voordeel van neutralisatie is dat het direct de werking van een bepaalde stof opheft. Een gebruikt zuur wordt geneutraliseerd door middel van een loog en een loog door middel van een zuur. Dompel de met een zuur behandelde munt even onder in een bad met bijvoorbeeld natronloog. Hierna toch weer goed spoelen, want de munt kan afhankelijk van de sterkte van het loog en de duur van de onderdompeling basisch geworden zijn. Door middel van spoelen wordt het loogrestant verwijderd. Voor het neutraliseren van zuren (zoals citroenzuur of fosforzuur) zijn onder andere natronloog en huishoudsoda te gebruiken. Dit is een beduidend zwakker loog en kan dan ook alleen gebruikt worden als de munten met een zwakzure oplossing gereinigd zijn. Voor het neutraliseren van logen (zoals bijvoorbeeld natronloog) zijn onder andere citroenzuur en natriumbisulfaat te gebruiken.


                                                                      En dan Drogen:

Het drogen van de munten moet grondig en perfect gebeuren. Mede onder invloed van vochtigheid vindt oxidevorming plaats. Wanneer munten niet goed gedroogd zijn, hebben allerlei soorten verontreiniging die in de atmosfeer voorkomen, een grotere inwerking op het oppervlak, waardoor zij veel sneller oxideren. Het drogen kan gebeuren door de munten op een van gaatjes voorziene plaat op de radiator van de verwarming te leggen, nadat zij eerst met een zachte doek 'handdroog' gedept zijn. Een plasticplaatje met gaatjes erin  is ook goed te gebruiken. Effectiever is het gebruik van een haarföhn of lichtelijk verwarmen op n verwarmingsplaatje  Hiermee kunnen de munten goed en snel gedroogd worden .

grts Ton.
N Dag geen hobby hebben is n verkeerde !alle begin is moeilijk
Wees gegroet volgend jaar beter?

willow

  • Gast
(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: juli 20, 2008, 21:53:48 pm »
Hoi Ton en andere (be)zoekers,

In een eerder artikel heb ik hier al over geschreven, maar jou artikel is een goede aanvulling hierop.
Zie "chemische reacties bij het reinigen......."

Groetjes Willow
« Laatst bewerkt op: januari 01, 1970, 01:00:00 am door willow »

Munten Bodemvondsten Club Forum

(Geen onderwerp)
« Reactie #1 Gepost op: juli 20, 2008, 21:53:48 pm »