*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Onze gouden munten reinigen we zo............  (gelezen 1491 keer)

Kampen

  • 250+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 281
  • Libertas Vita C(H)Arior Hobby is n kostbaar Bezit
Onze gouden munten reinigen we zo............
« Gepost op: mei 02, 2008, 00:54:30 am »
hallo zoekers;

       $$$$$$$$ GOUD $$$$$$$$$

Gouden munten en penningen vergen slechts weinig onderhoud, omdat goud niet oxideert.  
Moeten de munten toch gereinigd worden, dan kan het eerste vuil verwijderd worden door ze te wassen met een zeepsopje. Dit sopje moet gemaakt worden van een zachte, niet-bijtende zeep.  

Zijn de munten na deze behandeling nog niet voldoende schoon, dan kunnen zij gereinigd worden door ze te laten weken in citroenzuur. Na een paar uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, de munten afborstelen met een nagelborsteltje. Daarna volgt het proces van spoelen en drogen zoals bij de algemene regels beschreven is.

Wanneer na deze behandeling nog onnatuurlijke vlekken met een donkerblauwachtig uiterlijk achterblijven, zijn deze te verwijderen door middel van reductie door galvanisatie. Dit is het oplossen van oxidatie door de scheiding van zuurstof, chloor en zwavel uit zuurstof-, chloor- en zwavel-verbindingen, waaruit de oxidatie op het muntoppervlak bestaat. Deze werkwijze berust op de galvanische stroom, die ontstaat wanneer twee verschillende metalen met elkaar in aanraking komen, terwijl zij zich bevinden in een oplossing van meestal een loog met gedestilleerd water.
Het is ook mogelijk om een zuur te gebruiken. Voor deze methode gaat men als volgt te werk. Strooi op een stukje aluminiumfolie wat huishoudsoda (een loog). Leg hier de munt op en strooi er nog wat soda overheen. Vouw het stukje aluminiumfolie dicht en leg het zo ingepakt 10 à 20 minuten in een klein beetje warm water (circa 80 graden, niet koken). Nadat de aangegeven tijd verstreken is, verwijdert men het aluminiumfolie en borstelt men de munt goed schoon. Hierna nog goed spoelen en drogen en klaar is kees goud.

grts Ton
N Dag geen hobby hebben is n verkeerde !alle begin is moeilijk
Wees gegroet volgend jaar beter?

Munten Bodemvondsten Club Forum

Onze gouden munten reinigen we zo............
« Gepost op: mei 02, 2008, 00:54:30 am »