*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: reinigen van je vondsten  (gelezen 9044 keer)

johny

  • 250+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 424
reinigen van je vondsten
« Gepost op: januari 03, 2014, 21:12:41 pm »
 
--------------------------------------------------------------------------------

Reinigen van munten en penningen
Het reinigen van munten en penningen moet zeer voorzichtig gebeuren. Al te forse ingrepen zullen namelijk meer bederven dan goedmaken. Zij kunnen niet alleen tot beschadiging, maar zelfs tot uiteindelijke vernietiging van de munten leiden. Ook esthetisch gezien is het niet gewenst de munten te grondig te reinigen. Koperen munten bijvoorbeeld zijn vaak overdekt met minerale lagen, die aangeduid worden met de term patina. Wanneer dit patina een mooi, egaal uiterlijk heeft, moet men het zeker onaangetast laten. De kleur van dit patina kan, afhankelijk van de chemische samenstelling, zeer verschillend zijn. Er zijn vele schakeringen, variërend van zwart en bruin tot grijs, blauw en groen. In het algemeen wordt patina op kunstvoorwerpen beschouwd als een verfraaiing en derhalve wordt het op moderne penningen ook wel kunstmatig aangebracht.
Algemene regels

* Gedistilleerd water
 Gebruik bij het aanmaken van schoonmaakmiddelen en bij het gehele reinigingsproces altijd gedistilleerd water en geen leidingwater. Dit is noodzakelijk omdat in gedistilleerd water geen bestanddelen voorkomen die schadelijk zijn voor de metalen. Deze treft men wel aan in regen- en leidingwater. Gedistilleerd water kan dan ook niet door gekookt water vervangen worden.
* Poetsen
 Gebruik nooit zilver- of koperpoets en poets de munten nooit lang met een doek. Laat bij het behandelen van de munten gebruik van harde voorwerpen achterwege. Door te poetsen krijgen de munten vaak een onnatuurlijke glans en door het gebruik van harde voorwerpen ontstaan krassen. Gebruik liever een borstel dan een doek; bijvoorbeeld een bijgeknipte tandenborstel of een nagelborsteltje.
* Spoelen
 Na elke behandeling moeten de munten goed gespoeld worden. Dit is erg belangrijk. Worden de bij het reinigingsproces gebruikte stoffen als citroenzuur of natriumbisulfaat niet goed uit het metaal verwijderd, dan kan dit leiden tot verregaande aantasting van de munten. Wanneer de zuurresten die achtergebleven zijn op de munten, in aanraking komen met de zuurstof uit de buitenlucht, vindt er onder invloed van de vochtigheid namelijk een sterk versnelde oxidevorming plaats. Leg de munten in een bad met gedistilleerd water. Zij mogen niet op elkaar liggen en moeten regelmatig omgedraaid worden. Wanneer deze werkwijze niet gevolgd wordt, kunnen verkleuringen op de munten ontstaan. Een enkele keer water verversen is noodzakelijk, omdat anders het water verzuurt en de chemicaliën op de munten blijven inwerken. Na ongeveer dertig minuten is de behandeling voltooid. Spoelen is voldoende bij gouden en zilveren voorwerpen. Voor koperen andere onedele metalen is spoelen alleen vaak niet voldoende. De chemicaliën werken bij deze metalen tot diep in de munten door en zijn met alleen spoelen niet te verwijderen. De behandelde munten kunnen daarom beter geneutraliseerd worden.
* Neutraliseren
 Neutraliseren is evenals spoelen een methode om de ingrijpende werking van chemicaliën stop te zetten. Het voordeel van neutralisatie is dat het direct de werking van een bepaalde stof opheft. Een gebruikt zuur wordt geneutraliseerd door middel van een loog en een loog door middel van een zuur. Dompel de met een zuur behandelde munt even onder in een bad met bijvoorbeeld natronloog. Hierna toch weer goed spoelen, want de munt kan afhankelijk van de sterkte van het loog en de duur van de onderdompeling basisch geworden zijn. Door middel van spoelen wordt het loogrestant verwijderd. Voor het neutraliseren van zuren (zoals citroenzuur of fosforzuur) zijn onder andere natronloog en huishoudsoda te gebruiken. Dit is een beduidend zwakker loog en kan dan ook alleen gebruikt worden als de munten met een zwakzure oplossing gereinigd zijn. Voor het neutraliseren van logen (zoals bijvoorbeeld natronloog) zijn onder andere citroenzuur en natriumbisulfaat te gebruiken.
* Drogen
 Het drogen van de munten moet grondig gebeuren. Mede onder invloed van vochtigheid vindt oxidevorming plaats. Wanneer munten niet goed gedroogd zijn, hebben allerlei soorten verontreiniging die in de atmosfeer voorkomen, een grotere inwerking op het oppervlak, waardoor zij veel sneller oxideren. Het drogen kan gebeuren door de munten op een van gaatjes voorziene plaat op de radiator van de verwarming te leggen, nadat zij eerst met een zachte doek 'handdroog' gedept zijn. Een met nylon vliegengaas bespannen raamwerkje is ook goed te gebruiken. Effectiever is het gebruik van een haarföhn. Hiermee kunnen de munten goed en snel gedroogd worden.
* Veiligheid
 Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliën. Let er bij het maken van de oplossingen op dat de zuren in het water gedaan worden en niet andersom (zo voorkom je spetters!). Uit het oogpunt van persoonlijke veiligheid zijn onmisbaar:
* een goed stofmasker (mondkapje.) * handschoenen. * veiligheidsbril of gelaatsscherm. * schone werkjas. Wees ook voorzichtig met ammoniakdampen. Zij zijn erg ongezond voor de luchtwegen en de longen. Verricht de werkzaamheden zoveel mogelijk in een goed geventileerde ruimte.
Milieu-eisen
 Bij het schoonmaken van munten en penningen kan men niet zonder zuren en basen, maar veilige zuren en basen bestaan niet! Alle afgewerkte stoffen moeten - onder vermelding van de inhoud - gescheiden ingeleverd worden bij de (chemokar van de) gemeentereiniging.
**Goud**
 Gouden munten en penningen vergen slechts weinig onderhoud, omdat goud niet oxideert. Moeten de munten toch gereinigd worden, dan kan het eerste vuil verwijderd worden door ze te wassen met een zeepsopje. Dit sopje moet gemaakt worden van een zachte, niet-bijtende zeep. Zijn de munten na deze behandeling nog niet voldoende schoon, dan kunnen zij gereinigd worden door ze te laten weken in citroenzuur. Na een paar uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, de munten afborstelen met een nagelborsteltje. Daarna volgt het proces van spoelen en drogen zoals bij de algemene regels beschreven is. Wanneer na deze behandeling nog onnatuurlijke vlekken met een donkerblauwachtig uiterlijk achterblijven, zijn deze te verwijderen door middel van reductie door galvanisatie. Dit is het oplossen van oxidatie door de scheiding van zuurstof, chloor en zwavel uit zuurstof-, chloor- en zwavel-verbindingen, waaruit de oxidatie op het muntoppervlak bestaat. Deze werkwijze berust op de galvanische stroom, die ontstaat wanneer twee verschillende metalen met elkaar in aanraking komen, terwijl zij zich bevinden in een oplossing van meestal een loog met gedistilleerd water. Het is ook mogelijk om een zuur te gebruiken. Voor deze methode gaat men als volgt te werk. Strooi op een stukje aluminiumfolie wat huishoudsoda (een loog). Leg hier de munt op en strooi er nog wat soda overheen. Vouw het stukje aluminiumfolie dicht en leg het zo ingepakt 10 à 20 minuten in een klein beetje warm water (circa 80 graden, niet koken). Nadat de aangegeven tijd verstreken is, verwijdert men het aluminiumfolie en borstelt men de munt goed schoon. Hierna nog goed spoelen en drogen.
**Koper, brons en messing**
 De metalen koper, brons en messing zijn het moeilijkst te reinigen. Een te agressieve behandeling kan de munten onherstelbaar beschadigen. Men moet dus nog voorzichtiger te werk gaan dan bij de andere metalen. Laat een mooi egaal patina onaangetast. Vuil en oxidekorsten die aan het uiterlijk van de munt afbreuk doen, moeten wel verwijderd worden. Verschillende methoden zijn toe te passen. De tijdsduur van de behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid vuil. Probeer de methode eerst uit op een goedkoop muntje, voordat u een zeldzaam exemplaar behandelt. Het ergste vuil kan met een nagelborsteltje verwijderd worden. Reiniging in een bad van soda en glycerine Leg de munten in een bad van 10 delen natriumhydroxide/huishoudsoda, 4 delen glycerine en 100 delen gedistilleerd water. Hierdoor verdwijnt de groene aanslag van de koperen munten en worden de oxidekorsten grotendeels opgelost. Is het noodzakelijk de munten nog verder schoon te maken, bedek ze dan met een pasta bestaande uit 8 delen dierlijke lijm of gelatine, 150 delen aluminium- of zinkpoeder, 4 delen glycerine en 10 delen heet gedistilleerd water. Als deze pasta 24 uur op het metaal heeft kunnen inwerken, worden de munten in heet water ondergedompeld. Hierdoor zal de pasta geheel oplossen. Herhaling van deze behandeling zal leiden tot volledige verwijdering van alle corrosielagen, zodat men het blanke metaal overhoudt; vaak is het oppervlak dan wel erg pukkelig en geschonden. Hierna goed spoelen of beter neutraliseren (zie de algemene regels).
* Behandeling met citroenzuur.
 Laat de munten 30 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de hoeveelheid vuil, weken in een bad citroenzuur. Voor koperen munten is dit een vrij agressieve methode: stel ze dus niet te lang bloot aan het zuur. Hierna neutraliseren en drogen.
* Behandeling met azijn of azijnzuur.
 Dompel de voorwerpen even onder in azijn of azijnzuur water, waaraan eventueel wat keukenzout toegevoegd kan worden. De duur van deze behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid vuil. Na deze behandeling de munten neutraliseren en drogen.
* Behandeling met ammoniumcarbonaat.
 Vlekken op koperen munten kunt u verwijderen door ze enkele minuten te laten weken in een oplossing van ammoniumcarbonaat in water. Hierna goed borstelen, spoelen en drogen. De munten kunnen eventueel ook met de oplossing ingewreven worden. Na het spoelen moeten ze even opgewreven worden met een zachte linnen doek.
* Koken in sodawater.
 Vaak kan men het doel van de reiniging eenvoudig bereiken door de munten te laten koken in gedistilleerd water, waar wat huishoudsoda aan toegevoegd is.
* Behandeling met een zure vloeistof.
 Vlekken op koperen munten kunnen ook verwijderd worden door ze in te wrijven met karnemelk gemengd met keukenzout; alternatieven daarvoor zijn citroensap of zuurkoolsap en tafelbier. Hierna met heet water naspoelen en met een zachte doek opwrijven.
* Inwrijven met zuurvrije vaseline
 Koperstukken die slechts licht vervuild zijn, bijvoorbeeld tussen de opschriften, kunt u schoonmaken door ze met zuurvrije vaseline in te wrijven. Laat enige tijd intrekken en veeg daarna met een schoon watje de vaseline met het vuil van de munten af Hierdoor blijft er een dun vetlaagje achter, dat het koper of brons nagenoeg van de lucht afsluit en oxidatie verhindert. Gereinigd koper blijft veel langer mooi als het direct na het neutraliseren en drogen met een in petroleum gedrenkt doekje wordt ingewreven. De petroleum kan eventueel vervangen worden door zuurvrije vaseline. Koper, brons en messing moeten niet in aanraking komen met ijzer, daar dit in vochtige lucht tot het ontstaan van moeilijk te verwijderen vlekken en verkleuringen kan leiden.
**Nikkel en kopernikkel**
 Veel moderne munten zijn uit nikkel of kopernikkel vervaardigd. Nikkelen en ook ijzeren munten onderscheiden zich van stukken van zilver en aluminium, doordat de eerstgenoemde magnetisch zijn. Nikkel is een erg hard metaal. Het bezit de duurzaamheid die alle edelmetalen kenmerkt. Nikkelen munten oxideren niet en worden niet donker door zwavelverbindingen: zij zijn dus zelden van een aanslag voorzien. Mocht er toch aanslag aanwezig zijn op deze munten, dan kan men deze het beste verwijderen door ze te reinigen met een in ammoniak gedrenkt watje. Hierna spoelen en drogen.
**IJzer**
 IJzer is als muntmetaal niet bijster geschikt. Dit komt doordat ijzer buitengewoon snel oxideert, wat zich uit in roest. Roest op ijzeren munten echter vormt in tegenstelling tot zinkroest geen beschermende laag. IJzer is dan ook vooral gebruikt voor het vervaardigen van noodmunten. Er zijn verschillende methoden om ijzeren munten te reinigen.
* Behandeling met petroleum.
 Leg de munten in een petroleum-bad en wrijf ze na enkele uren met een watje of een doekje schoon. Dit is echter geen aangename methode vanwege de geur van de petroleum.
* Behandeling met een zuur.
 Leg de munten in een bad citroenzuur of fosforzuur. Nadat aanslag en roest verwijderd zijn de munten neutraliseren en drogen.
**Zink**
 Net als ijzeren munten oxideren ook zinken munten buitengewoon snel. Het oorspronkelijke, zilverachtige uiterlijk wordt dan grauw en grijs. In tegenstelling tot de oxidatie bij ijzeren munten beschermt de oxidatie bij zinken stukken het voorwerp voor verdere aantasting. Zink is niet magnetisch. Zoiets als 'zinkpest' bestaat niet, er is slechts 'tinpest'. De witte aanslag op de munten is dus geen ziekte, maar slechts oxidatie. Daardoor ontstaan zinkroest, zinksulfide of zinkcarbonaat. De beste en gemakkelijkste methode om de grijs-witte zinkoxidatie te verwijderen is een behandeling met citroenzuur. Leg de munten 10 à 20 minuten in het zuur. De munten moeten gedurende deze tijd wel enige malen omgedraaid worden. Hierna weer neutraliseren, borstelen en drogen. Het is aan te bevelen de munten na deze behandeling in te vetten met vaseline of een andere vettige substantie, omdat anders weer snel verkleuringen optreden.
Chemicaliën.

* ammoniak.
 oplossing: 1 deel ammoniak (in een concentratie van 25 procent) op 2 delen gedistilleerd water.
* ammoniumcarbonaat.
 oplossing: 1 deel ammoniumcarbonaat op 4 delen gedistilleerd water.
* azijnzuur.
 oplossing: 1 deel azijnzuur (in een concentratie van 80 procent) op 15 delen gedistilleerd water.
* citroenzuur.
 oplossing: 1 deel citroenzuurkorrels op 4 delen gedistilleerd water. Bij gebruik van citroenzuur ter behandeling van koperen, ijzeren of zinken munten niet meer dan 150 gram op een liter gedistilleerd water gebruiken, dat wil dus zeggen 1 deel citroenzuurkorrels op 7 delen gedistilleerd water.
* fosforzuur.
 oplossing: 1 deel fosforzuur op 7 delen gedistilleerd water; 7 gram gelatine per liter zure oplossing toevoegen.
* huishoudsoda/natriumcarbonaat.
 oplossing: 1 deel huishoudsoda op 4 delen gedistilleerd water
* natronloog.
 oplossing: 1 deel natriumhydroxide/huishoudsoda op 10 delen gedistilleerd water.
Alle genoemde chemicaliën zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheker
een dag niet gezocht,is een dag niets gevonden.
leef vandaag en niet morgen.

warrior2007

  • 1+ Berichten
  • *
  • Berichten: 1
Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #1 Gepost op: januari 10, 2014, 02:09:20 am »
Hallo

Ik zal mij eerst even snel voorstellen alvorens mijn visie te plaatsen betreft het reinigen van vondsten.
Ik ben Peter woonachtig in zeeland 43 jaar en ongeveer negen jaar met deze hobby bezig.
Ik heb jarenlang deze methodes beschreven op het forum allemaal geprobeerd en gebruikt en ben na een 7 jaar lange speurtocht om achter de herkomst van een gouden medaillion en de mysterie van het kasteel Mont orqueil castle in engeland wat ik later in een topic zal posten tot 1 conclusie gekomen dat ik in de jaren voor niks 4 ultrasone reinigers electrolyse baden enz gebruikt heb.
het eniste wat ik nog gebruik is nu een hardeborstel van kunstof en een hele zachte koperborstel en heb een bak van 25 liter water met 5 liter roestoplosser van hg staan en daarnaast staat een kuip van 50 liter waar 35 liter water inzit en 15 liter zoutzuur van 15 procent en ook nog een bak van 10 liter 5 liter water 5 liter zoutzuur 35procent een emmer met 5 liter dieselolie en een grote pan vol waxinelichtjes kokend op het vuur.
ik gooi alles nu door het zoutzuur heen sommige voorwerpen liggen nu al maanden te borrelen en zelfs zogenaamde gladde munten van zilver waar de haardos van wilhelmine niet meer op te zien was krijgen spontaan weer haar teksten op munten die glad waren komen weer terug en die groene patinalaag tover je via omgekeerd proces ook zo weer terug op de koperen voorwerpen door ze alvorens te koken in de parrafine drie dagen in de azijn te laten liggen en daarna een paar weken zonder te drogen  ofte spoelen in de schuur te leggen aan de frisse buitenlucht. test hetzelf maar uit met paar opgegeven voorwerpen met een litertje 10procent van de gamma voor 2 euro.
voor mij niks anders meer in ieder geval.
ik verwacht een hoop commentaar lol
groeten peter

JozefHerman

  • Gast
Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #2 Gepost op: januari 10, 2014, 23:01:33 pm »
Ja;

is niet verkeerd Johny het  zijn  goede Tips die je hier laat zien voor div reining*s manieren enzekers -----> Peter ik ben t eens met jou manier van reinigen
met verdunde zoutzuur -------echter doe daar niet verzilverde items in deze branden t zilver geheel weg ernaast bij de A.H en bij de Gamma-Praxis enzv -etc 
is t zoutzuur voortaan verboden te verkopen heb daar n complete dag aan gewijd om dit
spul weer aan te schaffen voor mijn reinigings methode alleen voor   100 % goed zilver enzekers Peter je maakt me wel nieuwsgierig naar je gouden Kasteelvondst plaats m is dit Medaillon enja ernaast nog iets interessants opgedigd daar (?)
« Laatst bewerkt op: januari 10, 2014, 23:12:24 pm door JozefHerman »

peganist

  • 1000+ Berichten
  • *******
  • Berichten: 1251
Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #3 Gepost op: januari 17, 2014, 15:01:06 pm »
hoi, hoi, ik had wat zilveren bodemvonsten die geheel zwart waren en de merkjes totaal onleesbaar, oa het zilveren lepelsteeltje wat ik van de week heb geplaatst. deze was op geen manier schoon te krijgen. heb de proef op de som genomen en ben gaan werken met de zoutzuuroplossing zoals vermeld door warrior2007. ik ben verkocht!!!!!!!!!!! werkt super.
heb deze manier ook toegepast op 2 koperen ufo's, compleet vlakke munten waar je niets meer uit kon halen.
weet nu dat de ene een stad utrecht 1756 is en de andere overijsel 1767 is. dat had ik met citroenzuur of azijnzuur niet voor elkaar gekregen.
thx warrior!!!!! moet er dan wel bij vermelden dat de reactie van jozef heeft mee geholpen om dit op deze manier te proberen!!!!
garoetels.

JozefHerman

  • Gast
Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #4 Gepost op: mei 30, 2015, 11:40:18 am »
En nog eentje alles is op eigen risico t reinigen ;



ZILVER:

Is het Zilver? de zilvertest; Meng 25gr water, 5 gram zwavelzuur en 2 gram dubbelchroomzuur kali. Breng een druppeltje aan op een uit het oog liggende plak, als het rood kleurt is het zilver. Hoe royer (Rooder)de kleur, hoe hoger het zilvergehalten

bouw je eigen elektrolyse apparaat

1= neem een AC/AD adapter( van  n mobiele telefoon /of/of ) van 9,12 of 18 volt hoe hoger het voltage hoe beter.
Knip de plug eraf en trek de buiten draden gedeeltelijk zodat er wat koperdraad vrijkomt ongv 4cm koper ; doe aan beide draden een roestvrij krokodillenbekje/houdertje

neem een roestvrijstalen lepel /roestvrijestalen  lipje een  plasticke beker wat zout;citroensap en wat soda en je kan beginnen vul de beker  met koud water en voeg een eetlepel zout toe en wat druppels citroensap.blijven roeren omhoog en omlaag tot het zout is opgelost nu moet je nog even ontdekken wat de plus en de min is de min gaat naar de te reinigen munt en de plus naar de lepel die rechtop in

het glas staat plaats de plus aan de lepel en laat die in het water zakken laat nu ook de munt in het water zakken maar zorg dat de koperdraadjes niet in het water komen anders moeten ze steeds weer vervangen worden zorg dat de munt en lepel elkaar niet raken als de lepel gaat bubbelen zijn de plus en de min niet juist aangesloten verwissel dezen en merk het met een plakbandje

/tapeje het clipje moet het metaal van de munt raken als alles goed is aangesloten gaat de munt een paar seconden bubbeltjes vertonen & bruisen  na een paar minuten ontstaat er een soort zwartewolk die groter word naarmate de minuten verstrijken
Ook ontstaat er een zeer onaangename geur dus ramen open adem deze beslist niet in .


Na zo’n vijf minuten zal de oplossing nagenoeg helemaal zwart zijn bij nog niet goed t muntje of item het water dan weer  verversen Als u voelt dat het proces gereed is haalt u de adapter uit het stopcontact zorg ervoor dat er geen lege clip is aangesloten terwijl er nog stroom op staat dit kan een explosie veroorzaken stop de munt in het soda om de chemische reactie

te stoppen maak de munt schoon en u zult zijn hoe goed het werkt dit werkt ook voor zilveren knopen sieraden en gespen succes en goed laten drogen erna liefst met n fhôn erop erna insmeren met zuurvrije vaseline bij drogist verkrijgbaa

Waarschuwing doe dit niet met waardevolle zilveren munten ze zullen in de waarde dalen bij slecht zilver en doe dit alleen met zilveren munten ook kunnen ze door er te lang in hangen koperkleurig worden en dat is niet zo mooi daarom gebruik ik vaak citroenzuur op poederbasis dit is te verkrijgen bij de apotheek alleen als het erg is aangekoekt gebruik ik n houten prikker en mn zelf gebouwde   elektrolyse om het dikste te verwijderen en alleen maar met echt zilver v,a 925 karaat .

2=het voorwerp daar in leggen. pak n grote plastiek dop doe er citroenzuur op poederbasis verkrijgbaar drogist (Maagzout deze oplossen in water 1 op 2 en 
=====================================================================
 3 =GOUD:

Is het wel goud?, doe de goudtest met alle karaten : Laat bij de ouderwetse drogist het volgende toetswater samenstellen; 30cc HNO3, o,5cc HCL en 70cc H2O. trek &  wrijf het 'gouden' voorwerp over een stukje zwart marmer totdat je n goud streepje ziet en breng dan met n afgeknipte houten prikker cq tandenstoker het water op de goude streep aan. Als na t proces van verwerking op t echt of nepgoud verdamping de door jouw aangebrachte streep nog aanwezig  is moet het het goud zijn . ook kun je n

toetsset kopen bij o,a de  metaaldetector dealers deze sets zijn  dan al klaar en gemerkt kwa karaat onder andere karaat goud = 333---375---585---750----wat je daar hebt zeker is er ook verschillen in t goud je hebt wit/geel/roodgoud   de meestertekens kunnen ook n eikenblaadje met daarin t karaat 585 zijn------------- tevens is er ook nog t duurste metaal platina meestal gemerkt met 950of 1000


Gouden voorwerpen en munten oxideren niet behalve dit karaat 333 of 375 word gans zwart in t zee/zoetzwemwater , ernaast buiten deze beide vernoemde  betekent dat deze weinig reinigheid  vergen om ze schoon te krijgen

1= schoonmaken met een zachte niet bijtende/afwasmiddel  zeep.

======================================================================

-----KOPER/MESSING/BRONS :

1= tussen duim en wijsvinger n likje  inwrijven met zuurvrije vaseline

2=zwaar aangekoekte voorwerpen even in water leggen ongv 3/8uur  met keukenzout opgelost in lauw water.

3= in een plastick bakje water met een paar druppels citroensap of een theelepeltje citroenzuur op poederbasis.

4= munten van goede kwaliteit in een bakje met olijfolie en daarna insmeren met zuurvrije vaseline.

5= in lauw water met een beetje soda

6= altijd t item goed laten drogen dan pas insmeren

7= zout in water doen en oplossen 

8= bronzen munten in cola leggen 10minuten ongv niet goed herhalen dan

9= dopen in schoonmaakazijn.(redelijk agressief)

10= oude zoekers tip munten in een doorgesneden citroen of sinaasappel steken .

11= vergulde voorwerpen in een bakje zachte niet bijtende zeep leggen en daarna schoonmaken met een tandenborstel.

======================================================================


TIN/lood =de samenstelling  -

1=tinnen soldaatjes etc/enzv ; in soda en opfrissen met citroenzuur.

2= niet geverfd tin met een papje van krijt schoonwrijven zodat het zijn blauwe kleur terug krijgt

3=  schoonwrijven met preiblad.

4= inwrijven met zuurvrijevaseline
===================================================================

NIKKEL:

1= roest verwijderen kan met n koperen staalborsteltje n staalborstel dremel net zolang totdat de roest weg is insmeren met ......

juist ja zuurvrije vaseline
2= reinigen met een in ammoniak gedrenkt met watstifje of stukje watje
===================================================================
ZINK :

1= WWII munten met water en tandenborstel afwasmiddel 

2 =muntjes 10 a 20 minuten in citroenzuur leggen en steeds omdraaien.als hij schoon is afborstelen en daarna insmeren met zuurvrije vaseline.
======================================================================
IJzer :

A reinigen met een beetje petroleum.
B bikken met een lichte hamer
C staalborstel /dremel of  met pijpenkopjes/hard plastick/ijzeren steker

D  leggen in een bakje met  heel heet water met een schepje vanich oxi acktion cristal white wasmiddel 

E   in een plastick bak leggen met 1 of 2 grote steradend tabletten en dat ongv een nachtje laten staan.



==================================================================


Lood:

1= in een bakje water leggen met een steradent tablet (=Kunstgebit reiniger)en dat 1 nacht laten staan.

2= als het een mooie patina heeft inwrijven met paraffine (Kaars  of zuurvrije vaseline.

3= patina verwijderen?: insmeren inwrijven met wit kaarsvet en gelijktijdig met een doek uitwrijven/uitpoetsen borsteltje


==========================================================================
CONSERVEREN

(om voorwerpen niet te laten vergaan)als je iets conserveert moet het eerst gereinigd  en goed opgedroogd zijn

b.v deze metalen van brons/messing/koper/zink/tin/lood/zilver

insmeren met bv witte bijenwas van A.H


======================================================================
IJZER:

1= met lijnolie : in een emmer laten liggen ongeveer 1 dag daarna schoonvegen en laten drogen.

2= theelichtjesof parrafine methode: deze laten  smelten in een pannetje op laag gasconfort vuur of electies  en het daar inleggen als het voorwerp /ithem met bruizen is gestopt kan het eruit gehaald worden bv met n eetlepel /tangetje  erna ff lasten afkoelen en dan  kun je het met n stukje  keukenrol /tandenborstel schoonvegen en op  laten drogen dan ,

3= een theelichtje cq waxsinelichtje (of -kaars of parafine) laten smelten met een  gasbranderof electries comfort dit buiten doen voor de vele en sterke  kaarsenstank rook /geur    erna met een tandenborstel  uit/insmeren over het te conserveren ijzeren/bronse voorwerp en daarna met een doek het dikste eraf halen. de paraffine trekt in de poriën van het ijzer/of brons .

==================================================================


HOUT

verdun water met houtlijm en leg het daar in zodat de lijm in het voorwerp trekt en later leg je het te drogen




PATINEREN

(dit doe je als je bijv. een voorwerp hebt verwarmd om het recht te buigen dan verdwijnt de patina met deze ''trucjes'' kun je de kleur die het in de grond heeft gekregen teruggeven)


=================================================================


BRONS/KOPER:

A =vul een bakje af met 200 centyliter  houtzaagsel

B =doe hier een flinke scheut ammoniak in

C = doe er vervolgens de maat van een foto rol kokertje of flinke kop met n eetlepel keukenzout bij

D = goed roeren

5E = het voorwerp er ongv  4 uur instoppen helemaal er onder en  hoe langer hoe dikker de patina

als je oppervlakken  niet wil patineren omdat er al een patina op zit kun je het beste  insmeren met zuurvrije vaseline

sluit het goed je plasticke bak af met n deksel  zodat er geen ammoniak gassen gaan vrijkomen deze zijn schadelijk voor je longen
========================================================================


Patineren met zwavelbloem

wrijf de munt/voorwerp dun in met zwavelbloem verkrijgbaar  bij je apotheek of drogist het word al een beetje grijs. daarna verwarmen boven een vlam van gas of spiritus. er vormt zich dan koper sulfide/sulfaat als kunstmatige patina. na behandeling goed inwrijven met vaseline.
==================================================================
ZILVER:

1= Vul een half eetlepel  met water.
2= voeg hier een goed mespuntje kopersulfaat en een goed mespuntje keukenzout aan toe--ongv 1/3 koffielepel
3= even t geheel aanroeren.
4= Leg het zilver 5 a 15 seconden in de oplossing (hoe langer hoe donkerder)
5= Nadien goed met gedistilleerd of ff kraanwater koken dan ermee goed afspoelen en ook weeeer goed laten drogen


====================================================================


 BRONS/koper/zilver ROT

even de deze of/of bronsrot is een lastig probleem. het vreet en tast de hele munt of voorwerp aan. als het tegen een ander bronsen voorwerp ligt is het zelfs besmettelijk deze neemt t over .


brons rot/schimmel  is te herkennen aan een groene poeder/schimmel wat uit de de munt of het voorwerp komt en groeit

de behandeling:

om het voorwerp te behandelen moet het eerst goed schoon zijn en goed droog zijn. dit kan door  gebruik te maken van van electrolyse of door het voorwerp/munt in 10% ammoniak te leggen; als het schoon is moet de rot of schimmelplek mechanisch verwijderd worden met een klein boortje of diamantstaaf / dremeltje ook uik koken in de paraffine /theelichtjes is n opty 
meestal zit deze bekende schimmel ook op n zeer oude kokerbijl/hielbijl deze laatste altijd aanmelden bij je stadsarcheoloog of /of

het voorwerp kan nu gepatineerd of gerestaureerd worden en nu maar hopen dat de schimmel rot niet terug komt bij munten
altijd deze verwijderen niet niet meer in n mapje doen en deze geheel afzonderen dit schimmel rot item van andere items want t gaat gewoon erop over

=======================================================================
Nogmaals deze fijne vermelde reiniging*s methode van nu  doet ik al vele jaren enja t zuiver maken is geheel voor jouw eigen rekening en verantwoording doe dit zeeer precies en nauwkeurig je zult zien gegarandeerd en exact zo n  SUCCES

Suckces wens ik jou  ook mog om n item ook nog op te sporen op n akker /wei/strand ergens diep onder de grond en zekers onder jouw eigen voeten. 

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #5 Gepost op: mei 30, 2015, 13:51:59 pm »
Goede informatie Jozef ;),

alleen gebruik ik nooit vaseline meer om de volgende reden:

Citaat
Tip van Cor Blaak:
Hallo collega's
Behandel een artefact nooit met Vaseline of iets dergelijk, je verstopt hiermee de porieën van het metaal, mocht later blijken dat er bijvoorbeeld bronsrot in je artefact zit (zoals bij mij in het bronzen bijl) of andere afwijkingen in metalen vondsten, wordt het restaureren door de vaklui erg moeilijk, want men moet de aangebrachte rommel eerst verwijderen wil men het kunnen conserveren, wat een hoop tijd en dus ook een hoop meer geld gaat kosten.

Sommige bodemvondsten wil ik in de toekomst professioneel laten restaureren vandaar dat al mijn vondsten behandel met Renaissance wax. Zo zijn ze veilig gesteld voor verdere achteruitgang
Het grote voordeel is dat het makkelijk is te verwijderen bij een eventuele restauratie
Het is niet alleen toepasbaar op metalen maar ook op hout, en leer en marmer.


http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://www.amazon.co.uk/Renaissance-Micro-Crystalline-Wax-200/dp/B0015F2GEM&prev=search

Mvgr,
Laserman.

Munten Bodemvondsten Club Forum

Re: reinigen van je vondsten
« Reactie #5 Gepost op: mei 30, 2015, 13:51:59 pm »