Metaaldetectors bij Detector Plaza

We bieden alle leden van dit forum een korting van 5% op ons assortiment.
Om de korting te verzilveren gebruikt u tijdens het afrekenproces
de volgende kortingscode: MBCKORT5
Nieuwe artikelen (introductie of beperkt leverbaar), Accessoires of
Aanbiedingen (bijv. artikelen waarbij gratis
accessoires worden gegeven) kunnen hiervan worden uitgezonderd.

Auteur Topic: Hallo zoekers zekers de moeite waard om te kopen dit........  (gelezen 1447 keer)

Johan

  • 150+ Berichten
  • ****
  • Berichten: 210
Hallo zoekers zekers de moeite waard om te kopen dit........
« Gepost op: mei 26, 2008, 22:55:27 pm »

is dit niks voor jullie;

Boek maakt duidelijk dat Salland een archeologische goudmijn is
zaterdag 24 mei 2008 | 03:40

Tekstgrootte  
RAALTE - Bijna zevenhonderd pagina's telt het boek 'Germanen, Franken en Saksen in Salland' dat archeoloog Henk van der Velde heeft geschreven.

Het boek is het resultaat van zijn promotie-onderzoek naar archeologische vondsten in Salland, en dan met name de gemeente Raalte.

De archeologische vondsten sinds 1994 hebben de kijk op de geschiedenis van dit gebied gekanteld. ,,Zo is gebleken dat de omgeving van Raalte, in tegenstelling tot wat werd gedacht, geschikt bleek om te wonen en dat er onder de bewoners zelfs een zekere mate van welvaart bestond'', aldus de gemeente Raalte. Een van de belangrijkste ontdekkingen is geweest dat er in Heeten in de tweede en derde eeuw na christus op grote schaal ijzer werd geproduceerd. ,,Archeologen vermoeden zelfs dat het een van de grootste ijzerindustrieën van Noordwest-Europa is geweest. Wat begon met een een noodopgraving is geëindigd met het meest grootschalige onderzoek tot dan toe uitgevoerd in Overijssel.''

De kracht van het boek zit hem in het feit dat Van der Velde erin is geslaagd de archeologische vondsten in een historische context te plaatsen waarbij aansluiting is gezocht bij grote ontwikkelingen in een groot deel van Oost-Nederland in de tijd dat de Romeinen het in grote delen van Europa voor het zeggen hadden.

Salland behoorde tot een grensgebied tussen de Romeinen, Germanen en Franken. Het boek staat boordevol opmerkelijke vondsten. Zo is er weinig bewijs dat mensen uit deze streek in dienst traden van de Romeinen maar de vondst van een fragment van een bijzondere zilveren medaillon op de Weseperenk, in 1999 door een amateurarcheoloog, wijst daar wel op. Het betrof een in de periode 342-347 na Christus in Trier geslagen medaillon die door keizers werd uitgereikt als beloning aan ambtenaren en militairen. ,,Gezien het prestige dat dergelijke medaillons vertegenwoordigeden, is het aannemelijk dat in de omgeving van Olst een onderscheiden militair gebivakkeerd heeft'', concludeert Van der Velde.

Het boek is te koop via www.halos.nl en kost 60 euro.

lees ze Johan :idea:


 

Naar Boven