*

Korting voor forumleden. Klik hier voor meer informatie.

Auteur Topic: Karolingische kussenfibula 9de eeuw  (gelezen 6493 keer)

coinmaster

  • Gast
  • 2000+ Berichten
  • *******
  • Berichten: 2996
  • XP adventis 2
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #15 Gepost op: maart 20, 2014, 20:20:58 pm »
blijf het een mooie vondst vinden ;)

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #16 Gepost op: maart 20, 2014, 23:33:06 pm »
Ja, vind het ook een erg gave vondst. Binnenkort ga ik met mijn zoekmaat naar het depot in den Bosch om de fibula te laten beschrijven. Ik neem op verzoek van dhr scheijvens nog wat andere vondsten mee van dat akker. Dit kruisje http://www.jozefherman.nl/mbc-forum/index.php?topic=6633.msg28597#msg28597 is namelijk ook nog niet gedetermineerd en ik heb wat info zitten bekijken en heeft ook wel wat Karolingisch weg als ik die vergelijk met bepaalde kruisfibulae.
http://www.google.nl/search?q=karolingische+kruisfibula&client=safari&hl=nl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=32wrU-zSH8X9ygOlz4L4Ag&ved=0CAkQ_AUoAA#biv=i%7C10%3Bd%7CPPkaalF_RYwzYM%3A

Ben benieuwd en hou jullie uiteraard op de hoogte.

Groeten Arie
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #17 Gepost op: maart 21, 2014, 11:45:40 am »
We zijn weer een stuk wijzer geworden over deze zeldzame fibula, zo zie je maar dat melden zeer zinvol is zeker wat historische waarde betreft, goed bezig. ;)

Met vriendelijke groet Laserman.

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #18 Gepost op: april 10, 2014, 19:46:54 pm »
Vandaag was het dan eindelijk zover. Mijn zoekmaat en ik hadden een afspraak met Dhr. Scheijvens, provinciaal archeoloog Noord-Brabant, in Den Bosch op het Provinciaal Depot Bodemvondsten. Vanmorgen rond half 10 op het gemakje naar Den Bosch getuft en op aanwijzing van Dhr. Scheijvens konden we inderdaad de auto gemakkelijk kwijt tegenover het depot in parkeergarage Wolvenhoek. Klokslag 10 uur stonden we volgens afspraak voor de deur van het gigantische gebouw.
Bij binnenkomst werden we hartelijk verwelkomd en voorzien van een lekker bakje koffie. Dhr. Scheijvens had zijn huiswerk goed gedaan en had al diverse uitdraaien over onder meer Karolingisch aardewerk gevonden in de Kempen en een kopie uit de detectoramateur over schijffibulae klaarliggen.
http://www.detectoramateur.nl/magazine/68.pdf
Hij benadrukte dat hij enorm blij was met onze komst aangezien hij, ook na onze eerste melding via mail een maand geleden, geen meldingen/beschrijvingen meer heeft kunnen vinden van vondsten van een dergelijke kussenfibula op Brabantse bodem, een unieke vondst dus in de provincie. Binnen de kortste keren lag ons exemplaar op tafel en het was erg leuk om te zien hoe enthousiast Dhr. Scheijvens was. 'Wat een topvondst'. Na alle gegevens gedocumenteerd te hebben op een archis2 formulier, het inmeten van het item en het maken van foto's hebben we in archis op deze betreffende locaties gekeken of er nog meer meldingen waren. Ontzettend leuk was om te lezen dat enige jaren geleden ook een Karolingische vondst is gemeld echter hier betrof het een stuk badorf aardewerk. Godfried gaf aan dat ons stuk de boeken in gaat als zijnde een primaire vondst. Oftewel het item is afkomstig van bewoning uit de periode 725-900 op deze locatie. Het is volgens hem uitgesloten dat dergelijke items uit Den Bosch (waarvan we weten dat er middeleeuws stadsafval is opgebracht op dit akker) afkomstig is.

We hadden overigens op verzoek al onze vondsten meegenomen en laten kijken of hier toevallig nog verrassingen tussen zaten. Godfried heeft nog een aantal voor ons onbekende vondsten kunnen determineren en uitleg gegeven over verschillende voorwerpen wat erg leerzaam was.
Inmiddels was het al 12.30u en we hadden nog een rondleiding door het depot tegoed. Helaas lag de sleutel voor het gedeelte van het depot met metalen voorwerpen in een ladekastje van zijn collega die afwezig was en hij wist dat sleuteltje niet te vinden. Na enkele beveiligde deuren kwamen we een geventileerde ruimte met rijen stellingen. Hierin lagen de grote voorwerpen netjes geconserveerd en afgedekt met noppenfolie. Denk hierbij aan grote houten balken van een historische aanlegsteiger.
Met een wenteltrap gingen we een verdieping hoger en hier lagen de aardewerk voorwerpen. Echt schitterend om te zien hoe duizenden jaren aan geschiedenis was uitgestald. Van bronstijd urnen tot romeinse terra sigliata, imbrex en tegula dakpannen. Toppertje vond ik wel een gietmal van een grote bronzen kerkklok uit de 17de eeuw waar de naam van de maker nog in stond.
Als laatste kwamen we aan in een werkkamer waarin een vitrine stond met mooie la-tene armbandjes, romeinse beeldjes en nog diverse dingen waar ik de naam nu al niet meer van weet.

Zo, het was inmiddels 14.15u en wat is de tijd voorbij gevlogen. Na Godfried te hebben bedankt voor zijn vriendelijk hulp, uitleg en enorme passie voor het vak zijn we weer huiswaarts gekeerd. Uiteraard wel met de uitnodiging om binnenkort de afdeling metalen vondsten van het depot te komen bewonderen.

Voor mij en mijn zoekmaat echt een super interessante dag waar we enorm veel van hebben geleerd. We hebben onze ogen zeker de kost gegeven en na enkele tips van Godfried kunnen we de komende maanden op ons fibula akkertje weer even vooruit.

Groeten Arie

Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #19 Gepost op: april 10, 2014, 21:18:59 pm »
Beste Arie leuk verhaal, wat een vondst al dan niet historisch ter weeg kan brengen.
Ik zelf denk dat je dichter bij de bron van de fibula moet gaan zitten en de volgende stap is n.m.i.
contact opnemen met museum Dorestad(Wijk bij Duurstede).
Zij hebben enkele kussen fibula's in hun collectie (De GeerII grafveld).
Waarschijnlijk ook een goede determinatie en ook voor hun interesant om te weten dat jij zo een vondst hebt gedaan in een omgeving die wat betreft karolinigsche tijd  uniek is

Hoop dat je nog wat gaat vinden uit de tijd, betreffende akker (ook aardewerk).

Met vriendelijke groet Laserman.

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #20 Gepost op: april 16, 2014, 19:16:40 pm »
Hoi laserman,
Afgelopen week een mail gestuurd naar museum Dorestad en hierbij hun reactie.

Citaat
Beste XXXX,
 
Mooie vondst. Typisch Karolingisch-Ottoons, 9e of 10e eeuw. Behalve het exemplaar van De Geer II is er nog een exemplaar uit Wijk bij Duurstede, in de 19de eeuw door Janssen beschreven maar die is sindsdien verdwenen. Het lijkt me dan ook wat overdreven om dit type aan Dorestad toe te schrijven.
 
Met vriendelijke groet,
Luit van der Tuuk
(Museum Dorestad)

Had nog de vraag gesteld of er vondsten van dit type uit Brabant bekend waren maar geen reactie op gehad.

Gaan komende week nog eens op pad om te zoeken en deze keer het oog ook gericht op stukken aardewerk.

Groeten Arie
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #21 Gepost op: april 17, 2014, 19:51:43 pm »
Beste Arie ik zal je vertellen hoe ik aan mijn informatie gekomen ben betreft kussen fibula productie centra Dorestad.  Ik ben zelf ik dacht in 2009, de overzichts tentoonstelling ''Dorestad een wereldstad in de middeleeuwen; geweest. Een boek aangeschaft met de nieuwste onderzoeken, met nieuwe technieken en nieuwe vragen. Ik zal een stuk plaatsen betreffende kussen fibula. Auteur is Annemarieke Willemsen.

Handelsnetwerk.
Toen de Zweedse archeoloog H. Stolpe in 1880 de verwoestende beendergraverijen in Wijk bij Duurstede zag, herkende hij tussen de kilo's botten allerlei keramiek, glaskunst en sieraden die hij ook kende uit zijn eigen opgravingen in Birka. Hij schreef aan zijn directeur dat Dorestad beslist de herkomstplaats was van het aardewerk en de zogenaamde kussenfibulae die hij in Birka had gevonden. Bjarne Gaut, een van de opgravers van het Noorse Kaupang, vertelde dat zij daar geen grondstoffen voor aardewerk of glas hebben; al het glaswerk enalle keramiek die ze gevonden hebben komt uit of via Dorestad.
Intussen zijn de overeenkomsten opvallend tussen materiele cultuur in Dorestad en die in gelijktijdige Scandinavische handelscenta als Kaupang (Noorwegen), Birka(Zweden), Ribe(Denemarken) en Hedebey of Haithabu (bij de Deens/Duitse grens). Ook in de  handelsplaatsen van Groot-Britanie i deze tijd, zoals Londonvic (Londen), Hamwic (Southampton), Yorvik (York) en Dublina (Dublin), is veel aardewerk, steen en metaal teruggevonden dat via Dorestad en de Hollandse kust daar terecht moet zijn gekomen. Maar voor andere categorien is er juist veel overeenkomst tussen vondsten uit Dorestad en die van machtscentra in het Karolinische rijk: Hamburg, Paderborn, Aken, Parijs, Reims, Zitserland. Dorestad is een van de Karolingische émporia'; was het meest noordelijke, zodat het als scharnierpunt functioneerde tussen het Europese vasteland aan de ene kant en Groot- britanie en Scandinavie aan de andere kant. De voorwerpen die op de markt van Dorestad terecht kwamen om verkocht te worden, kwamen vooral uit het grote Frankische rijk.   Bron:Dorestad een wereldstad in de middeleeuwen - Annemarkie Willemsen.  Met vriendelijke groet Laserman
 
« Laatst bewerkt op: april 17, 2014, 23:30:50 pm door laserman »

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #22 Gepost op: augustus 25, 2014, 19:04:21 pm »
@ moderator: Kan deze topic verplaatst worden naar de juiste rubriek onder fibulae?

Thanks
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #23 Gepost op: oktober 11, 2014, 13:03:37 pm »
Hoi allemaal,
Aangezien dit voor mij toch wel een erg speciale vondst is wil ik toch eens gaan kijken hoe deze het beste te conserveren zodat de fibula voor de toekomst gegarandeerd netjes blijft en niet over een paar jaar van ellende uit elkaar valt.

Mijn vraag is of ik zoiets zelf kan doen en hoe dat dan zou moeten of wellicht dat er iemand een adresje heeft. Heb er gerust wat geld voor over om deze netjes te laten conserveren.

Alvast bedankt.

Groeten Arie
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #24 Gepost op: oktober 14, 2014, 19:41:06 pm »
 Beste Arie,
ik weet niet of je al een adres hebt voor het restaureren van je fibula maar kwam nog deze tegen:

Restaura:
Restauratie en conservering van oudheidkundige voorwerpen; gespecialiseerd in metalen, aardewerk, hout, steen, leer en glas.

http://www.restaura.nl/over-restaura/over-restaura-fs.htm

Met vriendelijke groet, Laserman.

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #25 Gepost op: oktober 14, 2014, 22:17:07 pm »
Hoi laserman, bedankt voor de tip. Ik heb inmiddels al een lijntje uitgezet bij een conservator en ben benieuwd wat daar gaat uitkomen. Grtz Arie
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #26 Gepost op: oktober 15, 2014, 08:35:12 am »
Hoi laserman, bedankt voor de tip. Ik heb inmiddels al een lijntje uitgezet bij een conservator en ben benieuwd wat daar gaat uitkomen. Grtz Arie

Graag gedaan Arie,
ben benieuwd hoe die gaat worden.
Wat me leuk lijkt is een beschrijving van de restauratie en conservering van je fibula door een professional.

Groet,.
 Laserman

Metaldetector Arie

  • 500+ Berichten
  • ******
  • Berichten: 851
  • Omne principium dificile
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #27 Gepost op: november 28, 2014, 16:34:50 pm »
Een paar weken geleden had ik de fibula opgestuurd ter conservering en man wat ben ik blij met het resultaat.
Dankzij bubba  (bvw) blijft dit toppertje behouden voor de toekomst  ;D

De fibula is fysiek gereinigd en behandeld tegen bronspest.
daarna geconserveerd en afgewerkt met een beschermingslaag

Je ziet nu meer details , al het vuil is verwijderd en je ziet zelfs nog wat emaille zitten.


groeten arie
Zoekt met een XP Deus, 11inch schijf, ws5 headphone en als backup Garrett AT Pro

laserman

  • Moderator
  • 1000+ Berichten
  • *****
  • Berichten: 1675
  • Het verleden is een motivatie voor het heden.
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #28 Gepost op: november 28, 2014, 21:35:28 pm »
Beste Arie,
had het volste vertrouwen in dat Bubba er iets moois van zou maken.
Is echt mooi geworden  en voor altijd goed geconserveerd.

wat een topper. 8)

groet,
Laserman.

JozefHerman

  • Gast
Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #29 Gepost op: november 28, 2014, 22:28:18 pm »
Is;

inderdaad vakkundig schoon gemaakt nu is t een  Topvondst Arie ------ernaast is t zo in de Coinhunter staat altijd iemand die ze
weer kan Restaureren en kan in emailleren tot nieuwstaat mocht zijn dat je dit wil Arie zijn naam is  A.Knops  woonachtend te Vught

is altijd in het Blad de Coinhunter in hun Advertenties aanwezig staat zo op het internet ;

 7 aug. 2013 - Coinhunter-leden kunnen een ´zoemertje´inzenden door hier te klikken. Niet-leden kunnen een .... Inl.: A. Knops – Vught. Tel.: 073-6565028. ... Gratis advies voor conservering en restauratie van alle bodemvondsten.


Munten Bodemvondsten Club Forum

Re: Karolingische kussenfibula 9de eeuw
« Reactie #29 Gepost op: november 28, 2014, 22:28:18 pm »