Onze metaaldetector hobby in het huidige Nederland

De schatting zal liggen te Nederland van onze mede Metaaldetectie Hobbyisten ongeveer zo rond de ongv 35/45.000 duizend personen daar omtrent waarvan een aantal deze hobby ook Beroepsmatig bedrijft en uitoefende ik denk hier aan Archeologen/Politie/Leger /Explosieven Opruimdienst/etc al deze mensen beoefenen dus ook door hun goede werkzaamheden onze Hobby alleen voor n ander doel.

Ja persoonlijk bedrijf ik deze fijne detecting hobby ook al een tijdje ze blijft voor mij bij met iedere piep nog altijd even spannend wat uit dit gegraven kuiltje voor n metalen dingetje erin herbergt en te voorschijn komt elk itempje wat naar boven komt heeft een eigen achtergrond betekenis en een geschiedenis.

Deze bodem vondsten kunnen dus ver in onze tijd terug geplaatst worden ik bedoel hiermee stel je detecteert ergens op n akker een Romeinse munt naar boven toe op nou die lag dan op deze akker aldaar al flink n lang tijdje in de grond ernaast deze van jou nu bodemvondst was zekers verloren gegaan in deze Romeinse periode zijn afbeeldingen erop waren mede een tijds journaal van een verleden histories gebeuren.

Begrijp jij nu wat ik hiermede aanhaal dit archeologisch journalistiek gebeuren rondom je net gevonden Romeinse munt tevens kun je allerlei kleine en grote spulletjes gaan vinden uit vele verschillende periode"s van eeuwen op onze Nederlandse Akkers ook kun je een onderwater metaaldetector aanschaffen om ook nog vele andere dingen uit het water naar boven te halen o,a in een Rekreatie zwem water met haar fijne lig strand /weien kanten daarop met deze bekende Metaaldetectie Hobby ben jij altijd in de vele & andere interessante omgevingen dan in en rond je eigen Woonplaats en je staat hiermede dan ook dichter bij de natuur als je vroeg op zo n net geoogste akker bent daarop kun jij allerlei leuke natuur dingen zien o,a die van de vogels o,a (Reigers/ooievaars/Ganzen/ ) die er op bivakkeren of de herten die ook jou pad erop kruisen hierin is het ook raadzaam om altijd je werkend fototoestel bij je in je rugzak te hebben om een zo n natuur tafereel voor altijd vast te leggen hiermnee.

De Metaaldetector is een Gereedschap om alle kleine en grote metalen bodemvoorwerpen op te sporen naar jou eigen initiatief. Het maakt gebruik van het natuurkundige principe van elektromagnetische inductie en door het ontstaan/creeëren van electriesche wervelstromen. Meer info over metaaldetectors

Geschiedenis van de Metaaldetector
Alexander Graham Bell maakte al in 1881 een eenvoudige metaaldetector. Deze metaaldetector werd gebruikt om een kogel te vinden in het stoffelijk overschot van de vermoorde president James Garfield. Een draagbare metaaldetector werd pas veel later ontwikkeld. In 1931 kreeg de Duits-Amerikaans ingenieur Gerhard Fischer patent op een draagbare huidige Metaaldetector.

Kwaliteit van Metaaldetectors & hun Toepassingen ervan
Hobby de Metaaldetectie is een hobby waarbij men zoekt naar metalen voorwerpen in de grond met behulp van een metaaldetector. Er zijn in Nederland ongeveer 45.000 mensen bezig met het uitoefenen van deze hobby: ingedeeld in groepen o,a Strandzoekers (voor sieraden en munten), akker zoekers (voor oude antieke voorwerpen en munten) en militaire zoekers (WII insignes en Soldaten Helmen & andere dergelijke). Waterdetectie : ook in de duikwereld is de onderwater metaal detector een veelgebruikt apparaat voor onder andere Scheepswrakken.

Beveiliging
Een veel voorkomende toepassing van Metaaldetectoren vindt men in de vorm van doorgangs- poorten met inchecken vooraf van je vakantie vlucht in elke Luchthaven en andere bewaakte gebouwen, waar de bezoeker door heen moeten lopen en het bewakingspersoneel auditieve en visuele informatie te zien krijgt over de gedetecteerde hoeveelheid metaal; Bij hun hint of alarm om deze exacte en precieze plaats van het gedetecteerde metaal te gaan bepalen en te vinden ;Ook veel privé Bewakingspersoneel gebruikt kleine draagbare detecting versies voor hun doel.

Bij een huidig plaatselijk Politie onderzoek: hun Recherche maakt veelvoudig gebruik van speciale Crime script metaaldetectors voor het opsporen van o,a bewijsmateriaal op en om een plaats delict. (wapens, sieraden, sleutels etc.). Gouddetectie: in Afrika en Zuid Amerika -Australië wordt met speciale goud detectors in woestijn landschappen gezocht naar een puur erts genaamd goud (goudstenen). ook zijn er vele detectie hobbyisten erbij gekomen die de duurdere meteorieten stenen soorten ermee opsporen met hun Metaaldetectors die liggen ook over de gehele wereld verspreid deze verbrande verschillende metalen meteoriet stenen.

Voor onze huidige Europese/Nederlandse Archeologie wereld : zijn Metaaldetectors een veelvuldig gebruikt voorwerp geworden ook bij n officieel Archeologisch onderzoek. Vaak wordt er gebruik gemaakt van professionele Metaaldetectie apparatuur. Geofysisch onderzoek (grondradar): een metaaldetector gekoppeld aan een grondradar brengt de ondergrond en ondergrondse constructies driedimensionaal in kaart op een Computer Display. Op deze bodemkaart,word ook wel scan genoemd kunt je diverse objecten zoals metalen, water en holle ruimten (zoals kamers, graven, bunkers en grotten) zien liggen. Een object op de scan kan alvorens op te graven, geanalyseerd worden op diepte, vorm, afmetingen en dimensies. De onderzoeksdiepte varieert hierbij van enkele centimeters tot vele meters. (maximaal 40 meter) deze was vaak te zien met het interessante bekende Engelse T,v programma Time Team.

Bodemonderzoek
Door gemeenten / bouwbedrijven / aannemers wordt veelvoudig gebruik gemaakt van metaaldetectors op bouwterreinen e.d. voor het opsporen van putdeksels, leidingen en kabels e.d. Houtindustrie: door houtzagerijen wordt gebruik gemaakt van speciale metaaldetectors om oorlogs /etc metalen uit timmerhout te kunnen opsporen en mede meteen deze verwijderen.

Opsporingen
O,a de particulieren /detecting clubs maken vaak gebruik van een opsporingsdienst voor metaaldetectors om verloren trouwringen, sieraden en huissleutels terug te vinden. Mijn club is hierin ook actief.

Zelf denk ik na deze flinke optelsom van metaaldetectie hobbyisten en met hun verbondenheid van personen dat de vele mede metaaldetector personen uit de vele verschillende lagen van onze bevolkings kringen komen ,een van mijn zoekmaten heet Peter en hij is Gezagsvoerder van n Boeing bij n grote Luchtvaart maatschappij van Nederland dus hierin komen deze detectie hobbyisten vanuit de vele verschillende werk gemeenschap met hun eigen takken van onze Maatschappij.

Tevens er zijn ook de vele leeftijd verschillen van te om beginnen met n aspirant aanvager van 8 jaar t/m n vele malen een gevordert ouder iemand de leeftijd speelt hierin bij velen van ons geen belangrijke rol ;persoonlijk vind ik het nog altijd fijn om met een zoekmaat op stap te gaan met n water/land zoeksescie deze andere van mij heet Will en hij is weer een Manager bij n grote bekende Nederlandse Snoep Fabrikant.

Ja ook heb je in deze metaaldetectie hobby diverse richtingenwaarin jij metalen spulletjes kan opsporen hierin mag je denken aan de doelgroep van Waterzoekers de volgende groep is doelgericht de landzoekers de andere variant hierin is de WWI & WWII Oorlog items zoekers ernaast sommige van je gevonden bodemvondsten zijn best verzamelwaardig te noemen ik zeg bewust hierin t woord sommige waarom omdat vele items hebt dat door t langdurig in de grond gezeten te hebben kapot zijn gegaan dit gebeurd mede door een bewerking van het trek paard /tractor akker verploeging voor hun inzaai tijd of door t machinale oogsten daarvan met n landbouw machine; of deze metalen items/voorwerpen zijn door de landelijke akker bemesting zo verwoest door de vele zuren die er in zitten met zich via deze procedure teweeg kan brengen in de aarde kortom ;ruw weg gezegd van de 20 nog op te piepen verschillende metalen bodemvondsten van jou zal er misschien eentje redelijk verzamelwaardig zijn en nog heel/intasct zijn en in de collectie kunnen opgenomen worden kijk met een bodemvondsten munt is het zo.

Een gegoeden munten verzamelaar heeft daar cathegoriên in onder verdeeld hier kun jij de deze hiermede ook aanleren Deze belangrijkste kwaliteiten groep even op een rijtje:

1. Circulatiekwaliteit
Dit zijn de munten die u in uw portemonnee vindt. Deze munten gaan van hand tot hand en zijn daardoor onderhevig aan slijtage en beschadigingen.

2. Uncirculated (UNC)
Munten die voor omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht, krijgen de kwaliteit uncirculated/ongecirculeerd. Tijdens de productie worden de munten in een metalen vergaarbak opgevangen, waar ze soms oppervlakkige beschadigingen oplopen. Deze munten worden bijvoorbeeld voor de verzamelaar verpakt in een munt rol pakket. http://www.knm.nl/Muntkwaliteiten/nl/page/427/

Verder is het altijd raadzaam als jij een bijzonder item vind deze kunnen bestaan uit een zeldzame toevals Munt of een zeldzaam toevals Artefact deze moet je dan ook ten alle tijden altijd aanmelden deze bodemvondst bij jou Provincie Archeoloog.

De werkingsprincipes van een Metaaldetector
http://www.metaaldetectie.com/artikel1.htm

Dieptebereik hobby metaaldetector: het dieptebereik van een metaaldetector is sterk afhankelijk van de voorwerp grootte, de grondsoort en grondvochtigheid. Een gemiddelde metaaldetector heeft een dieptebereik van ca. 25 cm. Grote voorwerpen kunnen echter tot een diepte van wel 1 meter gevonden ermee worden.

Discriminatie: de mogelijkheid tot het uitschakelen van bepaalde metaalsoorten of voorwerpen. Hierdoor kunt jij ongewenste objecten (zoals trekringen, cola blikjes) uitsluiten van uw metaaldetector zoekers proces. Een optie die op bijna alle moderne metaaldetectors te vinden is. De duurdere types beschikken vaak over uitgebreidere en nauwkeurige Discriminatie standen.

Zoekspoel: een ronde / ovale schijf aan de onderkant van de metaaldetector. Grondbalans: als er in de grond mineralen zitten zal het signaal van een metalen voorwerp gestoord worden door het magnetisch veld dat de grond zelf terug geeft. Hierdoor is het moeilijk te bepalen wat er onder de schotel ligt. Om de grond ontstoring te bepalen moet u de detector boven de grond houden, zonder voorwerpen onder de schotel, zodat alleen de grond het magnetisch veld van de detector ontvangt.

De grond zal een magnetisch veld terug geven. Nu kunt u aan de hand van het signaal dat de detector geeft de grondbalans instellen. Bij de duurdere modellen gebeurd dit automatisch. Aan de hand van de grondbalans instelling zal de detector het magnetisch veld van de grond wegfilteren uit het veld dat het ontvangt tijdens het zoeken, zodat het voorwerp duidelijk herkenbaar is. Pin pointing: een functie waarmee u de exacte plaats van een verborgen voorwerp beter kunt bepalen. Soms zit deze functie o p de metaaldetector zelf, ook zijn er losse kleinere versie hand pin pointers verkrijgbaar.

Notch: met deze functie is het mogelijk om een bepaalde metaalsoort of object te negeren of juist te accepteren. Als u kiest voor accepteren wordt alleen dit object/metaalsoort gedetecteerd en de rest afgewezen. Kiest u voor negeren dan worden alle andere objecten gedetecteerd behalve het betreffende object/metaalsoort.

Deze functie lijkt op de discriminatie functie, alleen deze is niet in staat 1 object uit te filteren en de notch wel. Bij de discriminatie functie worden alle objecten die in het ingestelde discriminatiegebied liggen afgewezen. Sensitivity: gevoeligheidsinstelling van de metaaldetector.

Grondradar (geofiesicke insteek ): een metaaldetector gekoppeld aan een grondradar brengt de ondergrond en ondergrondse constructies driedimensionaal in kaart op een computer display. Op deze bodemkaart, ook wel scan genoemd kunt u diverse objecten zoals metalen, water en holle ruimten (zoals kamers, graven, bunkers en grotten) zien liggen. Een object op de scan kan alvorens op te graven, geanalyseerd worden op diepte, vorm, afmetingen en dimensies. De onderzoeksdiepte varieert hierbij van enkele centimeters tot vele meters. (maximaal 40 meter).

Club Bladen & Regels

Als jij net met deze onbekende Metaaldetectie Hobby begint als zijnde Aspirant moet je ook weten dat er Diverse Metaaldetectie BLaden Cq Lectuur van is namelijk t blad de Coinhunter & de Detectoramateur waarmee jij met je vele bodemvondsten dingen die je al gevonden hebt ;daarin in een van deze bladen meteen daarin kunt vinden van wat je hebt opgepiept ernaast zijn er flink wat Persoonlijke Bodemvondsten Website"s tevens ook n aantal Forums de laatste daar kun jij je eigen in Registreren als je dat hebt gedaan kun jij al jou vele Metaaldetector Vragen stellen aan mensen die jou vooraf zijn gaan met deze hobby.

Aan deze Metaaldetectie hobby zijn veel wettelijke Regels verbonden, men mag bijvoorbeeld niet Metaal Detecten op Archeologische hoge en lage waarde plaatsen/plekken met ook hun archeologische monumenten erbij ook mag men niet zoeken in een Provincie of tal van andere Steden met de metaaldetector daarmede in verboden heeft mede en naar het op haar gronden ;ernaast zijn er ook nog te Nederland sommige verdronken landen waar je ook jammer genoeg met deze wetten stelregel niet met Eb metalen artefacten daar op mag weg detecteren o.a plekken gelegen n Zeeland.

De belangrijkste Metaaldetectie regels

Vraag altijd toestemming aan deze Zwemwaters of landeigenaren zodat hun weten wie er aanwezig zijn op hun terreinen Als jij daarop WII munitie vindt, laat het subiet daar liggen markeer deze aldaar met je overjas of andere materialen die daar voor handen zijn waarschuw meteen de Landeigenaar van je kennis en gevaar ervoor als deze er niet op dit moment van vinden aanwezig is aarzel dan niet bel direct de plaatselijke Politie wacht daar tot deze arriveert is.

Als jij wat gevonden hebt dat een beduidende toeval vondst dat een Archeologische waarde heeft,dus buiten om de normale dingen die je vind zoals n gewone Duit/etc Meld het dan bij een Provinciale Archeologische instantie. Zoek dus nooit op verboden liggende Archeologische monumenten.deze kun je op jou Internet subiet opzoeken waar deze zich bevinden per Provincie daar is het te strengste verboden op te doen.

Laat geen weiland /akker gegraven valkuilen achter maak al je gegraven piepgaten meteen goed dicht zodat daarop n Dier (Paard-Koe )erna daarbij geen gebroken poten door kan verkrijgen deze leid dan wel naar jouw net ggraven piepgat toe.

Heb begrip indien er op jou verkregen toestemmings- landje/Akkertje WWII /of andere omgekomen menselijke beenderen of andere dodelijke resten daarin worden gevonden mede door jou piep toe doen ; markeer deze dan met t materiaal dat voor handen is en meld dit meteen aan de Landeigenaar tevens ook raadzaam is meteen de lokale politie hierin te verwittigen.

Belangrijk is ook te weten met de aanschaf Voltallige Uitrusting & Metaaldetector aankoop die kun jij hier verkrijgen kan en ook mede met onze Munten en Bodemvondsten Club Forum bij aanschaf ervan deze korting bij http://detectorplaza.nl/ deze verkrijg je door eerst je eigen op ons M.B.C. Forum te Registrerern. Deze is te vinden op mijn website: www.jozefherman.nl.

Voor abonnementen op een Metaaldetector blad bv de Coinhunter: http://www.thecoinhunter.com/.

Grote Buitenlandse Bodemschatvondsten http://www.cocos-berlin.de.vu

Aanmelding Bodemvondsten Gemeente Archeologen www.gemeente-archeologen.nl/4/Leden.html of http://fd7.formdesk.com/archis/MeldingeerstebevindingenVondstmeldingsformulier/
Ook kun je de vondst aanmelden via archeologieinnederland.nl/bronnen-en-kaarten/archis/

Jozef wenst jou bij deze een fijne Metaaldetector Hobby toe en heel veel succes. Terug